På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tandtekniker

Tandtekniker

Tandtekniker är ett kvalificerat medicintekniskt yrke. Det har också stora inslag av hantverk och design.

Tandteknikernas jobb är att tillverka individuellt avpassade ersättningar för förlorade eller skadade tänder, till exempel kronor, broar och helproteser. De gör också tandställningar för att reglera felställda tänder.

Ofta är man specialiserad på vissa material, exempelvis på arbeten i guld eller i porslin eller på att göra tandställningar. Man kan också specialisera sig på att tillverka tandbryggor som sätts fast med titanskruvar i käkbenet på patienter (så kallade implantat) eller på att designa och skapa proteser.

Arbetet går idag mer och mer mot datorstödd tandmodellering med hjälp av CAD/CAM-teknik och annat datorstöd, men merparten av arbetet är fortfarande ett precisionshantverk.

De vanliga arbetsplatser för tandtekniker är oftast på tandtekniska laboratorier inom den privata sektorn eller inom Folktandvården.

Andra yrken som kanske är av intresse för dig och som du gärna får kika på är försIagsvis: GuldsmedSjukhusfysiker, Röntgensjuksköterska, Medicinsk ingenjör, OkuIarist, Tandsköterska.

Utbildning

För att få jobba som Tandtekniker i Sverige, krävs det ingen legitimation och det är därför upp till en arbetsgivare att bestämma vem som har tillräcklig kompetens att kunna utföra jobbet, men de svenska arbetsgivare kräver inom detta yrke i princip alltid att man har en akademisk utbildning, dvs man måste läsa på högskola/universitet och erhåller Tandteknikerexamen (en yrkesexamen på grundnivå).

Tandteknikerprogrammet omfattar 180 hp (högskolepoäng) = tre årsstudier på heltid, och finns idag (juni 2016) på Umeå universitet och på Göteborgs universitet.
På Malmö högskola är utbildningen lika lång, men har ett lite annorlunda namn: Tandteknikerutbildning. På högskolan i Malmö använder man sig av metoden Problembaserat lärande och i Umeå och Göteborg är utbildningen lite mer traditionell/klassisk, jämfört med den i Malmö.
SärskiId behörighet tiII Tandteknikerprogrammet(uppgift från maj 2017): godkända betyg i gymnasiaIa kruser Matematik 2a alt. 2b alt. 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b alt. 1a1+1a2. SärskiIda behörighetskraven kan eventuellt ändras. För mer information se Högskolornas gemensam hemsida Studera.nu.

Framtidsutsikter

En faktor som talar för en god efterfrågan på tandtekniker är de stora pensionsavgångar som arbetsgivarna har att hantera under de kommande åren. Den svenska tandteknikerutbildningen är dessutom av hög internationell klass och ger en svenskutbildad tandtekniker goda möjligheter att arbeta utomlands.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.