Anaplastologer - Specialister på Proteser för Ansikte, Munhåla och Ögon
Anaplastologer är experter på att skapa skräddarsydda proteser för att ersätta förlorade eller skadade delar av ansikte, munhåla, käkar samt ögon, öron och näsor. Deras arbete är avgörande för patienter som behöver återställa funktion och estetik efter olyckor, sjukdomar eller medfödda deformiteter.
Hela Processen från Avtryck till Färdig Protes
Anaplastologen arbetar med hela processen för att skapa den individuellt anpassade protesen. Från att ta ett avtryck på patientens ansikte eller kroppsdel, till att skapa den färdiga protesen, är precision och detaljrikedom avgörande för att resultatet ska bli så naturligt som möjligt. Enbart en liten del av tandteknikerna i Sverige har denna specialistkompetens, vilket gör att anaplastologi är en unik och mycket specialiserad yrkesroll.
Framtagning av Ögonproteser - En Process av Hög Precision
En av de vanligaste uppgifterna för en anaplastolog är att skapa ögonproteser för personer som har förlorat ett eller båda ögonen. För att skapa en realistisk protes fotograferas det friska ögat noggrant. Anaplastologen målar sedan ögonprotesen för att exakt matcha det friska ögat, med särskilt fokus på att uppnå den rätta färgnyansen och detaljrikedomen. Eftersom kraven på färgpassning är mycket höga, används de bästa fotograferingsteknikerna och självkalibrerande skärmar för att säkerställa att färgerna återges korrekt.
Teknik och Precision i Anaplastologi
För att skapa en protes som ser naturlig ut och fungerar optimalt, använder anaplastologer avancerad teknik för att säkerställa att fotografier och färger återges med högsta noggrannhet. Arbetsprocessen börjar med att kontrollera att bilderna ger tillfredsställande färgåtergivning och exakt speglar ögats utseende. Genom att använda högteknologiska hjälpmedel, som självkalibrerande skärmar, garanteras att protesen blir så realistisk och funktionell som möjligt.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
De flesta som arbetar som Anaplastologer har en tandteknisk högskoleutbildning eller liknande högre estetisk och/eller teknisk utbildning.
På gymnasiet rekommenderas bl a Vård- och omsorgsprogrammet eller Hantverksprogrammet.
Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan eller utomlands.
Framtidsutsikter
Det finns ett kontinuerligt behov av anaplastologer, men arbetsmarknaden kan vara något begränsad då det är en specialiserad yrkesroll med få utbildningsplatser.
För att arbeta som anaplastolog krävs specialistutbildning, och i Sverige finns det endast ett fåtal utbildningsprogram och lärlingsmöjligheter som leder till denna kompetens. Eftersom antalet utbildningsplatser är begränsade, kan det innebära att det är relativt få personer som kvalificerar sig för denna yrkesroll varje år. Detta gör att konkurrensen om lediga tjänster kan vara lägre, men samtidigt att tillgången på kvalificerade anaplastologer är begränsad.
Det finns också potential för anaplastologer att utbilda sig och bredda sin kompetens, exempelvis genom att arbeta med mer tekniska aspekter som digitalisering av proteser och 3D-utskriftsteknik.
Personliga egenskaper
För att trivas med och lyckas i yrkesrollen som Anaplastolog behöver du ofta vara både tekniskt och estetiskt kunnig, du måste också ha gott färgseende, vara mycket noggrann och ha sinne små detaljer.
Arbetsplats
Anaplastologer är oftast anställda vid sjukhus, kliniker som erbjuder rekonstruktioner, tandvårdskliniker eller specialiserade protesföretag. Det kan även finnas möjlighet att arbeta som frilansande anaplastolog och erbjuda tjänster till olika kunder, både privata individer och inom sjukvården.
Länktips
- kunskapsguiden.se - För dig som arbetar inom vården
- Socialstyrelsen.se- vem får göra vad i sjukvården
- sjuksköterskesnack.libsyn.com - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- astmaoallergiforbundet.se
- Svensk sjuksköterskeförening

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret