På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Finmekaniker

Finmekaniker

Finmekaniker kallas de som håller på med tillverkning och reparation av små produkter med höga toleranskrav. Med höga toleranskrav menas att fel på mindre än en millimeter inte kan tillåtas. Det kan röra sig om allt ifrån medicinska instrument till kameradetaljer och andra mekaniska eller elektriska apparater.

Om du arbetar mer med elektromekaniska produkter kallas yrket oftast för instrumentmakare. Inom denna yrkesgrupp finns hjälpmedelstekniker, tandtekniker och ortopedtekniker. Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument eller en annan produkt, som finmekanikern tillverkar efter en ritning.

Som finmekaniker har du många olika arbetsuppgifter som svarvning, fräsning, slipning, bänkarbete och montering. Du behöver därför behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet.

En ökad användning av CNC-maskiner gör att de som arbetar mer hantverksmässigt med finmekanik utsätts för konkurrens. Men det finns arbete inom hantverksmässig tillverkning, främst inom prototyp- och småserietillverkning. Reparation och justering av finmekaniska utrustningar är ett annat arbetsområde för finmekaniker.

Utbildning

Vilken utbildning en finmekaniker behöver kan variera beroende på vilken inriktning i yrket du vill arbeta inom. Det finns utbildning inom verkstadsteknik och mekanik (finmekanik) eller elektronik eller båda delarna. Utbildning i verkstadsteknik, elektronik, ur och mikroteknik finns inom flera program på gymnasiet.

Inom Yrkeshögskolan kan det finnas eftergymnasiala utbildningar inom området, exempelvis Industriell elteknik och elektronik. Yrkeshögskoleutbildningarna är 1-2 års studier vid normal studietakt och leder till yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen. För tillträde krävs grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskola

Visste du att...?

... en av världens mest berömda urmakare och mekaniker är den schweiziske Henri Maillardet (1745-1830) som byggde en mekanisk robot år 1805. Den ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Skapelsen fick smeknamnet "The Draughtsman-Writer" och finns på museet i Philadelphia.
Källa: fi.edu/history-resources/automaton

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Lastbilstekniker

Arbetsgivare / Ort: Deans Service AB / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast och rörlig lön

Ansök senast 11 March (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Finmekaniker

Om jobbet

Hej vi söker en lastbilstekniker med tiltrede omgående.

Lön enligt avtal plus provision.

Vi arbetar måndag till fredag vist helg arbete kan förekoma.

Meriterande med dator kunskap.


Arbetsgivare
Deans Service AB
Bessemergatan 3
41707 Göteborg
Hemsida: www.dankose.com
Ansökan
Ansök senast 11 March (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Servicetekniker - Folkpool, Stockholm

Arbetsgivare / Ort: Retail Knowledge Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 26 March (21 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Finmekaniker

Om jobbet
Servicetekniker spabad- och pool – Folkpool, Stockholm Folkpool fortsätter att expandera och söker nu servicetekniker till sin satsning i Stockholm. Är du en person som är teknisk kunnig och har en god social förmåga? Då är detta tjänsten för dig. Välkommen att få vara med på Folkpools fortsatta resa framåt! Dina arbetsuppgifter: Du kommer att utgå från din basenhet på morgnarna (Kungens Kurva eller Upplands Väsby) där står även företagets bilar som du använder i tjänsten. Uppgifterna kommer att vara varierande och ingen dag är den andra lik. Du kommer främst att utföra service på våra produkter som spabad samt pooler ute hos våra befintliga och nya kunder. Du är stationerad på någon av våra serviceavdelning i Kungens Kurva eller Upplands Väsby. Tjänsteresor förekommer ibland. Våra arbetstider är måndag till fredag, ibland förekommer övertid samt helgarbete. Du representerar Folkpool och företagets produkter som ska ge våra kunder en lång och bekymmersfri badupplevelse. Detta ger vi genom att ha en hög kvalitet på våra produkter och på supporten. Som en i teamet kommer du i första hand arbeta med teknisk support på våra spabad och pooler mot konsument. Folkpools uppgift är att erbjuda ett komplett produktsortiment för etableringar av pooler och spabad, samt serva befintliga och nya anläggningar. Folkpools verksamhet bygger på långsiktighet och ansvarstagande. Vi söker dig som är en noggrann, tekniskt kunnig problemlösare och tycker om kundkontakter. För oss är det viktigt att du tycker om att skapa långsiktiga relationer så att kunderna blir återkommande. Arbetsuppgifterna är varierande men innebär främst att ge support till våra slutkunder och lösa tekniska frågor rörande våra spabad och pooler över telefon och via servicebesök. Det gäller både garantiärenden samt övriga serviceärenden. Det är meriterande om du har erfarenhet från ett tekniskt yrke inom exempelvis el och installationer eller som servicetekniker. Vem är du: • Du är en problemlösare som gillar att ha kontakt med människor. • Du bör ha teknisk kunskap eller jobbat som servicetekniker med el och/eller vatten. • Du talar och skriver det svenska språket obehindrat och har även god kunskap i att läsa engelska • Du är ordningsam och bra på att administrera ärenden. • Du har körkort. Vi erbjuder: Stöd och utbildning av våra produkter. Möjlighet att vara med och påverka produktutveckling och serviceandan. Kunniga och trevliga arbetskamrater. Möjlighet att utvecklas inom vårt starkt växande företag. Anställningsvillkor Titel: Servicetekniker Anställningstyp: Tillsvidare Anställningsgrad: 100% Löneform: Fast Placering: Kungens Kurva eller Upplands Väsby Start: Omgående enligt överenskommelse I denna rekrytering samarbetar vi tillsammans med Retail Knowledge och ansvarig rekryterare är Stina Bjérnhof fd, Såsser. Vi tar inte emot ansökningar via mail! Retail Knowledge har rekryterat talanger till detaljhandeln sedan 2002. Välkommen in med din ansökan!
Arbetsgivare
Retail Knowledge Sweden AB
Hemsida: https://retailknowledge.se/
Ansökan
Ansök senast 26 March (21 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Servicetekniker med intresse för el

Arbetsgivare / Ort: Arc E-Commerce AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 22 July (4 månader 17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Finmekaniker

Om jobbet
Om tjänsten: Du kommer att vara en del av vår serviceavdelning. Där din arbetsuppgift kommer att vara att hantera de returer vi får in. Det är din arbetsuppgift att felsöka produkter, underhållsserva samt laga produkter ur vårt sortiment. Du kommer även att fungera som en support till vår kundtjänst avdelning. Visst administrativt arbete förekommer i ärendehanteringen men fokus ligger på det tekniska arbetet. Beroende på person kan mindre ansvarsområden att bli aktuella. Vem vi söker: Gillar du att ta isär och sätta ihop olika tekniska prylar? Har du en förkärlek för el och förstår hur man felsöker elprodukter? Då är det dig vi söker. En stor del av våra produkter är eldrivna och det är därför av stor vikt att du har erfarenhet av att felsöka el. Du ska ha ett gediget intresse för att förstå hur saker fungerar. Du har kanske en bakgrund som mekaniker eller bara brukar spendera dina helger i garaget. Då passar du in perfekt i vårt gäng. Egenskaper vi efterfrågar: - Teknikintresserad - Kunskaper om el - Ansvarstagande - Produktiv
Arbetsgivare
Arc E-Commerce AB
Hemsida: http://www.outl1.se
Ansökan
Ansök senast 22 July (4 månader 17 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.