På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Finmekaniker

Finmekaniker

Yrkesbeskrivning

Finmekaniker kallas de som håller på med tillverkning och reparation av små produkter med höga toleranskrav. Med höga toleranskrav menas ofta att fel på mindre än en millimeter inte kan tillåtas. Det kan röra sig om allt ifrån medicinska instrument till kameradetaljer och andra mekaniska eller elektriska apparater.

Finmekaniker kan kallas olika saker beroende på var man arbetar och med vad. Finmekaniker kallas vanligen de som arbetar med mekaniska produkter. De som arbetar mera med elektromekaniska produkter kallas ofta för instrumentmakare. Dessutom finns inom yrkesgruppen också hjälpmedelstekniker, tandtekniker och ortopedtekniker, tre yrken som har egna beskrivningar. Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument eller en annan produkt, som finmekanikern sedan tillverkar efter en ritning.

De arbetar ofta självständigt efter anvisningar i en verkstad. Man måste kunna hitta praktiska lösningar på tekniska problem. Som finmekaniker har man många olika arbetsuppgifter till exempel svarvning, fräsning, slipning, bänkarbete och montering. Man måste därför behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet.

Utbildning

Vilken utbildning en finmekaniker behöver kan variera beroende på vilken inriktning i yrket man har tänkt sig att arbeta inom. Vanligast är dock att man behöver skaffa sig utbildning inom verkstadsteknik och mekanik (finmekanik) eller elektronik eller båda delarna. Utbildning i verkstadsteknik och elektronik finns inom gymnasiet. Även utbildning i ur- och mikroteknik kan finnas där. Inom Yrkeshögskolan kan det finnas eftergymnasiala utbildningar inom området, exempelvis Industriell eltteknik och elektronik. Yrkeshögskoleutbildningarna brukar omfatta 1-2 års studier vid normal studietakt och leder till yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen. För tillträde krävs grundläggande behörighet för studier inom ykeshögskola. Var god läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se.

Framtidsutsikter

En ökad användning av CNC-maskiner gör att de som arbetar mer hantverksmässigt med finmekanik utsätts för konkurrens. Det finns dock nischer med arbetskraftsbehov inom hantverksmässig tillverkning, främst inom prototyp- och småserietillverkning. Reparation och justering av finmekaniska utrustningar är ett annat arbetsområde för finmekaniker. Här fodras materialkänsla, kunskap om maskinerna och öppenhet för okonventionella lösningar.

Se också gärna information om Hantverkare.

Visste du att...?
En av de mest berömda urmakare och mekaniker är den schweiziske Henri Maillardet (1745–1830), som ca 1805 byggde i London "a spring-activated automaton" (en mekanisk robot) som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse fick smeknamnet "The Draughtsman-Writer" och finns numera på museet i Philadelphia. Källa: fi.edu/history-resources/automaton

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.