På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gravör

Gravör

Gravör är ett gammalt hantverksyrke. På konst- och bruksföremål har gravyr använts som dekoration sedan mycket lång tid tillbaka. Man låter också gravera in gratulationer och minnestexter och datumen på diverse föremål som t ex klockor, armband och manschettknappar.

Idag arbetar många gravörer med gravyr för industrins produktion. Som gravör har du idag oftast maskiner till sin hjälp. Det gamla sättet att gravera för hand förekommer dock fortfarande i många olika sammanhang, exempelvis vid gravyr i ringar och kommer troligen aldrig att kunna ersättas till fullo. 

Du kan även arbeta i anslutning till produktionen av detaljer för plast- eller bilindustrin och vid tillverkningen av exempelvis skyltar eller andra föremål som ska vara graverade och kallas då maskingravör. Då kan du till exempel gravera en form i vilken senare olika föremål ska gjutas eller stansas.

Med hjälp av maskiner eller för hand gör gravören inskriptioner, monogram och dekorationer på föremål av stål eller ädelmetaller som guld och silver. Datorstyrda maskiner används alltmer. Laserteknik för gravyr är en metod som kommit mer och mer och är enkel om du kan data- och designprogram.

Utbildning

Det finns ingen skolutbildning till gravör i Sverige. Gravörer utbildas genom lärlingsutbildning.

Gymnasieskolans Hantverksprogram kan ge en bra grund till fortsatt utbildning.

Du som vill ha lärlingsutbildning måste själv hitta ett företag som vill ta sig an en lärling. Detta kan vara svårt eftersom det är dyrt för företagen att avsätta resurser för att utbilda en lärling. Det kan ta flera år innan du blir så duktig att man kan avlägga gesällprov.

Det finns flera olika kategorier av gesällprov för olika typer av gravörer. Efter ytterligare ett antal års praktik efter gesällprovet kan man avlägga mästarprov.

Gymnasial utbildning till gravör finns dock i andra länder i Europa. Kontrollera möjligheterna att läsa vid dessa skolor utomlands med din studievägledare.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är liten. Framtidsutsikterna inom gravöryrket är till stor del beroende av hur det går för den svenska industrin. Går det bra för industrin får gravörerna mycket jobb och tvärtom.

Pensionsavgångarna ökar i yrket. Det kan uppstå en brist på gravörer eftersom det inte finns någon utbildning i yrket i Sverige idag . Kraven på kunskaper ökar, bland annat när det gäller data, eftersom gravörerna alltmer använder datastyrda maskiner.

Personliga egenskaper

Av den som vill bli gravör krävs noggrannhet och sinne för detaljer. Det är speciellt viktigt om du vill bli handgravör, som även kan kallas blanksticksgravör, eftersom det är ett arbete där man arbetar med mycket små detaljer.

Arbetet kräver också att du har god syn. Du har också nytta av att ha konstnärlig förmåga, särskilt om du vill bli frimärksgravör. Som gravör utsätts du för olika metaller och kemikalier och du bör därför inte ha anlag för allergi.

Arbetsplats

Gravörer arbetar antingen i en egen verkstad eller tillsammans med en guldsmed. De flesta är egenföretagare, endast en mindre del har anställda. Det är gravörer med inriktning mot gravyr för industrin som främst kommer att behövas.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VVS -Montör

Arbetsgivare / Ort: Bergvärmetjänst i Norr AB / UMEÅ
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast och rörlig lön
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Konsthantverkare

Om jobbet

Bergvärmetjänst i Norr är ett företag inom VVS-branschen, som säljer kompletta energilösningar till företag och privatpersoner. Bergvärmetjänst i Norr är ett företag med stor framtidsvision.

Vi jobbar med all form av värmelösningar och sätter kundens behov i fokus.


Just nu söker vi en lösningsorienterad och noggrann rörmokare för ett omväxlande arbete där det finns stor möjlighet att utvecklas och växa med företaget.

Genom att vi jobbar på Hela Norrland, från Örnsköldsvik i söder till Kiruna i norr, så förekommer det en del resande & övernattningar i tjänsten.

I denna tjänst igår det en servicebil som den anställde är ansvarig över.

Tidigare erfarenhet från VVS-arbeten är ett krav. Alla ansökningar kommer att beaktas.

Vi vill kunna erbjuda våra kunder helhetslösningar för minskad miljöpåverkan och bättre ekonomi.

I jobbet kommer du att utföra nyinstallationer, serva och underhålla befintliga värmesystem ute hos företagare och privatpersoner m.m..

Du kommer att vara vårt ansikte utåt och ha mycket kundkontakt, det är därför viktigt att du är social - har lätt för att få kontakt med nya människor, samt har en god organisationsförmåga. Det är också en fördel om du kan flera språk, god svenska är dock ett krav.

Välkommen med din ansökan.

Om anställningen

Lön

Fast månads- vecko- eller timlön

Arbetsgivaren

Bergvärmetjänst i Norr AB

Se företagsprofi


Arbetsgivare
Bergvärmetjänst i Norr AB
Hjoggmark 11
90595 UMEÅ
Ansökan
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.