Gravör

Gravör

Gravör är ett gammalt hantverksyrke. På konst- och bruksföremål har gravyr använts som dekoration sedan mycket lång tid tillbaka. Man låter också gravera in gratulationer och minnestexter och datumen på diverse föremål som t ex klockor, armband och manschettknappar.

Idag arbetar många gravörer med gravyr för industrins produktion. Som gravör har du idag oftast maskiner till sin hjälp. Det gamla sättet att gravera för hand förekommer dock fortfarande i många olika sammanhang, exempelvis vid gravyr i ringar och kommer troligen aldrig att kunna ersättas till fullo. 

Du kan även arbeta i anslutning till produktionen av detaljer för plast- eller bilindustrin och vid tillverkningen av exempelvis skyltar eller andra föremål som ska vara graverade och kallas då maskingravör. Då kan du till exempel gravera en form i vilken senare olika föremål ska gjutas eller stansas.

Med hjälp av maskiner eller för hand gör gravören inskriptioner, monogram och dekorationer på föremål av stål eller ädelmetaller som guld och silver. Datorstyrda maskiner används alltmer. Laserteknik för gravyr är en metod som kommit mer och mer och är enkel om du kan data- och designprogram.

Utbildning

Det finns ingen skolutbildning till gravör i Sverige. Gravörer utbildas genom lärlingsutbildning.

Gymnasieskolans Hantverksprogram kan ge en bra grund till fortsatt utbildning.

Du som vill ha lärlingsutbildning måste själv hitta ett företag som vill ta sig an en lärling. Detta kan vara svårt eftersom det är dyrt för företagen att avsätta resurser för att utbilda en lärling. Det kan ta flera år innan du blir så duktig att man kan avlägga gesällprov.

Det finns flera olika kategorier av gesällprov för olika typer av gravörer. Efter ytterligare ett antal års praktik efter gesällprovet kan man avlägga mästarprov.

Gymnasial utbildning till gravör finns dock i andra länder i Europa. Kontrollera möjligheterna att läsa vid dessa skolor utomlands med din studievägledare.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är liten. Framtidsutsikterna inom gravöryrket är till stor del beroende av hur det går för den svenska industrin. Går det bra för industrin får gravörerna mycket jobb och tvärtom.

Pensionsavgångarna ökar i yrket. Det kan uppstå en brist på gravörer eftersom det inte finns någon utbildning i yrket i Sverige idag . Kraven på kunskaper ökar, bland annat när det gäller data, eftersom gravörerna alltmer använder datastyrda maskiner.

Personliga egenskaper

Av den som vill bli gravör krävs noggrannhet och sinne för detaljer. Det är speciellt viktigt om du vill bli handgravör, som även kan kallas blanksticksgravör, eftersom det är ett arbete där man arbetar med mycket små detaljer.

Arbetet kräver också att du har god syn. Du har också nytta av att ha konstnärlig förmåga, särskilt om du vill bli frimärksgravör. Som gravör utsätts du för olika metaller och kemikalier och du bör därför inte ha anlag för allergi.

Arbetsplats

Gravörer arbetar antingen i en egen verkstad eller tillsammans med en guldsmed. De flesta är egenföretagare, endast en mindre del har anställda. Det är gravörer med inriktning mot gravyr för industrin som främst kommer att behövas.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    1 Lediga jobb som gravör

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.