På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gravör

Gravör

Gravör är ett gammalt hantverksyrke. På konst- och bruksföremål har gravyr använts som dekoration sedan mycket lång tid tillbaka. Man låter också gravera in gratulationer och "minnestexter" och datumen på diverse föremål som t.ex klockor, armband, andra smycken och mangett-knappar som man ofta sedan ger bort i present.

Idag arbetar många gravörer med gravyr för industrins produktion. Som gravör idag har man oftast maskiner till sin hjälp. Det gamla sättet att gravera för hand förekommer dock fortfarande i många olika sammanhang, exempelvis vid gravyr i ringar, och kommer troligen aldrig att kunna ersättas till fullo. 

Gravörer arbetar antingen i en egen verkstad eller tillsammans med en guldsmed. De arbetar med olika föremål, till exempel smycken, konstföremål eller bruksföremål. De kan också arbeta i anslutning till produktionen av detaljer för plast- eller bilindustrin och vid tillverkningen av exempelvis skyltar, eller andra föremål som ska vara graverade och kallas då maskingravör. Då kan man till exempel gravera en form i vilken senare olika föremål ska gjutas eller stansas. Med hjälp av maskiner eller för hand gör gravören inskriptioner, monogram och dekorationer på föremål av stål eller ädelmetaller som guld och silver. Datorstyrda maskiner används alltmer. Laserteknik för gravyr är en metod som kommit mer och mer och är enkel om man kan data och designprogram.

Personliga egenskaper

Av den som vill bli gravör krävs noggrannhet och sinne för detaljer. Det är speciellt viktigt om man vill bli handgravör, som även kan kallas blanksticksgravör, eftersom det är ett arbete där man arbetar med mycket små detaljer. Arbetet kräver också att man har god syn, åtminstone med glasögon eller kontaktlinser. Den som vill bli handgravör har också nytta av att ha konstnärlig förmåga, särskilt om man vill bli frimärksgravör. Som gravör utsätts man för olika metaller och kemikalier och man bör därför inte ha anlag för allergi.

Utbildning

Det finns ingen skolutbildning till gravör i Sverige. Gravörer utbildas genom lärlingsutbildning. Gymnasieskolans Hantverksprogram kan ge en bra grund till fortsatt utbildning. Den som vill ha lärlingsutbildning måste själv hitta ett företag som är berett att ta sig an en lärling. Detta kan vara svårt eftersom det är dyrt för företagen att avsätta resurser för att utbilda en lärling. Det tar sedan flera år innan man blir så duktig att man kan avlägga gesällprov. Det finns flera olika kategorier av gesällprov för olika typer av gravörer. Efter ytterligare ett antal års praktik efter gesällprovet kan man avlägga mästarprov. Gymnasial utbildning till gravör finns dock i flera länder i Europa. Kontrollera möjligheterna att läsa vid dessa skolor utomlands med din studievägledare.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är liten. De flesta är enmansföretag, endast en mindre del har anställda. Det är gravörer med inriktning mot gravyr för industrin som främst kommer att behövas. Framtidsutsikterna inom gravöryrket är till stor del beroende av hur det går för den svenska industrin. Går det bra för industrin får gravörerna mycket jobb och tvärtom. Pensionsavgångarna ökar i yrket. Det kan uppstå en brist på gravörer eftersom det inte finns någon utbildning i yrket i Sverige idag . Kraven på kunskaper ökar, bland annat när det gäller data, eftersom gravörerna alltmer använder datastyrda maskiner.
 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.