Förgyllare

Förgyllare

Förgyllaren arbetar med bladmetall och bladguld på olika underlag, som t.ex.trä, glas och metall.

Vanliga restaureringsarbeten för en förgyllare är bland annat att förgyllda speglar, ramar och lampetter samt diverse inredningsdetaljer i t.ex. kyrkor och slott. Även förgyllning av nya föremål kan också ingå som en del i yrkesutövandet.

Förgyllaren bör ha bred kunskap om förgyllning samt inblick i förgyllningens historia, detta för att kunna utföra restaureringsuppdrag på bästa sättet. Förgyllaren är ett gammalt yrke. Det finns historiska uppgifter som bekräftar att konsten att förgylla behärskades redan 1600 år fKr.

Det är inte ovanligt att man kombinerar yrken som förgyllare, tex som dekormålare och jobbar med alla de arbetsuppgifterna som ingår i dem båda.

Utbildning

Utbildning till förgyllare kan finnas inom yrkeshögskola.

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Estetiska programmet, inriktning Bild- och formgivning och på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som förgyllare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.