På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kemisk förgyllare

Kemisk förgyllare

Arbetsuppgifter består i att ta bort vissa beläggningar (ofta krom) från föremål som t.ex vattenkranar eller bestick för att sedan genom en annan kemisk process lägga på en mycket tunn lager guld. Det kan handla om 9-karat guldbeläggning eller högre t.ex 18-karat, men i vissa fall även 24-karat.

Förutom vattenkranar och bestick är det även andra föremål som kan behöva förgyllas genom en kemisk process, exempelvis klockor, kedjor, smycken och tunna rör, som används i inredning och inom övrig "design", det viII säga oftast i dekorativt syfte; man kan även förgylla mobiltelefonskal och detaljer på accessoarer som skärp och väskor.

De flesta kemiska förgyllare är egna företagare och utför arbete på beställning från museer, inredningsdesigners och privatpersoner.

Kemiskt förgyllade föremål används ofta vid renoveringar av historiska byggnader.

Yrkesgruppen är mycket liten och det kan därför vara svårt att hitta var man kan utbilda sig för att man måste hitta en verksam kemisk förgyllare för att kunna "gå i lära" eIIer så får man skaffa sig kunskaper på egen hand.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.