Dekormålare

Dekormålare

Som dekormålaren, utför du imitationer av olika träslag och marmorsorter med syftet att dekorera möbler samt inredningar eller för att restaurera de tidigare utförda imitationerna.

Historiskt sett är dekormålare ett gammalt yrke som började med att man imiterade slottens äkta material i andra möbler och inredningar.

Det stora intresset för återställande av vår tidigare bostadskultur och dagens behov för restaurering av kyrkor och övriga kulturbyggnader har skapat efterfrågan på traditionell äldre målerikunskap.

Dekormålare kan även arbetar med att måla kulisser, bland annat inom film/tv- samt teaterproduktioner. Dekormålare som jobbar inom teatern "översätter" och i vissa fall även förbättrar scenografens idéer och skisser.

Utbildning

Utbildning till dekormålare kan finnas inom yrkeshögskola.

Det är inte ovanligt att man kombinerar yrken som t ex dekormålare, kulissmålare och förgyllare.

Rekommenderade gymnasieprogram är Hantverksprogrammet eller Estetiska programmet.

Arbetsplats

De flesta dekormålare är egenföretagare och man får räkna med att arbete i både längre och kortare projekt, bland annat i kyrkor, filmproduktioner och kommuner. Arbetsplatserna där en dekormålare kan få anställning är bland annat på museum, teatrar eller en slottsstiftelse. En dekormålare kan även arbeta med interiörer, utställningar och butiker.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.