På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gatuporträttist

Gatuporträttist

Gatuporträttist är en bildkonstnär som huvudsakligen producerar (målar eller tecknar) porträtt av "förbipasserande" på gator och torg med det huvudsakliga målet att sälja bilden till den personen som hen har avbildad. En variant av "gatuporträttist"-yrket är att konstnären klipper ut profiler ur pappret (ofta ur svart papper som klistras på ljus, ofta vit, bakgrund) - en konstform som var mycket populär förr i tiden men som numera är ganska sällsynt.

Gatuporträttister (lik gatumusiker och övriga gatuartister, som exempelvis kan vara jonglörer och eldslukare) ses också ofta som en sort "turistattraktion" och på så sätt även kan räknas till de så kallade "turism-yrken".

Utbildning

Ingen formell utbildning krävs. Konstnärlig talang i kombination med entreprenörsanda är avgörande för att lyckas inom det här yrket. 
På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet (ES), inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet (HV), inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.
 

Övrigt

Det är mycket svårt att försörja sig endast som gatukonstnär/gatuporträttist eller en annan sort gatu-artist. Oftast är det en "bi-syssla", som en sort Hobby som kan ge viss extrainkomst.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.