En bildlärare undervisar framförallt i bildämnen på grundskolan eller gymnasieskolans estetiska program men även i estetisk verksamhet på gymnasiesärskolan.
Under lektionerna får eleverna öva sig att teckna och måla men även att fotografera, videofilma och att ta datorn till hjälp för att göra bilder. Bildläraren ska inte bara lära ut utan också väcka intresse för ämnet.
Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig med bildspråk, men även öka förståelsen för att bilder berättar, informerar, underhåller och förmedlar budskap. Eleverna ska lära sig att analysera och tolka bilder, men också att våga ifrågasätta det budskap som bilden förmedlar.
Målen för undervisningen finns angivna i läroplanen, men bildläraren har stor frihet att tillsammans med eleverna lägga upp undervisningen i ämnet.
Till bildlärarens arbetsuppgifter hör också att planera och förbereda lektionerna, köpa in arbetsmaterial och se till att den tekniska utrustningen, till exempel kameror, filmkameror och projektorer fungerar.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning för att arbeta som bildlärare med inriktning mot bildämnen finns inom högskola och universitet på lärarprogrammet.
Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan omfattar minst 5 års studier. Även Konstfack i Stockholm erbjuder ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans åk 7-9 eller gymnasieskolan.
En behörig Gymnasielärare är även behörig att undervisa i samma ämnen på grundskolans "senare år" (årskurserna 7 - 9 på grundskolan, som också brukar kallas för "högstadiet").
Som förberedande utbildning på gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet. Även Samhällsvetenskapsprogrammet ger en bra grund till blivande lärare.
Framtidsutsikter
Arbetsmöjligheterna för bildlärare varierar över landet, på vissa orter är det brist men på andra ställen finns tillräckligt underlag. Enligt SCB:s prognoser kommer behovet av bildlärare att öka framförallt i grundskolan. Behovet kommer troligen att öka också i gymnasieskolan särskilt om antalet elever på det estetiska programmet fortsätter att öka. Bildlärare kommer därför troligen att ha ganska bra arbetsmöjligheter under den närmaste tioårsperioden. För ökad anställningstrygghet är det en fördel att ha behörighet att undervisa i ytterligare något ämne.
Personliga egenskaper
En bildlärare måste ha sinne för färg och form och förmåga att uttrycka sig i bild. Lika viktigt är att tycka om att arbeta med barn och ungdomar.
Arbetsplats
De flesta bildlärare undervisar i grundskolan eller gymnasieskolan. De kan också undervisa på en folkhögskola, ett studieförbund eller inom högskolan. I grundskolan undervisar de i bild och i fria val.
Länktips
- framtid.se - Obligatorisk Prao från HT18
- lärarförbundet.se - blogg på Lärarförbundet
- kulturskolerådet.se - statistik om kommunala kulturskolor
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret