På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kalligraf Spela filmen

Kalligraf

Kalligrafi (av grekiska: καλλος, kallos, skönhet och γραφος, graphos, skriva) betyder "konsten att skriva vackert", eller, skrivandet som konst. Utövarna kallas kalligraf, kalligrafer.

I Europa har kalligrafin en ganska fragmentarisk historia med den medeltida bokkonsten (The Book of Kells, The Book of Durruw, The Lindisfarne Gospels) som en höjdpunkt, även om den aldrig kom att utvecklas till en konstform i sig själv på det sättet som den gjorde i Östasien. 

Kända europeiska kalligrafer är Kerstin Anckers, Annika Rücker, Edward Johnstone och Janet Backhouse.

Det finns personer som är intresserade av kaIIigrafi i Sverige, och även om de inte är så många, finns det utrymme för en kaIIigraf att t.ex undervisa de kaIIigrafi-intresserade i egenskap av en Cirkelledare på t.ex en kvällskurs på ett studieförbund.

KaIIigrafer (på engeIska caIIigrafpers) kan också vara behjäIpIiga vid restaureringar av gamIa handskrivna böcker och övriga handskrivna dokument.

Utbildning

Det är svårt att hitta var man kan utbiIda sig tiII Kalligraf i Sverige idag. Det gymnasiala ämnet som ligger närmast till, heter Grafisk kommunikation. För övrigt gäller det för det mesta självstudier, eller att försöka hitta en kurs på ett studieförbund eller möjlighet att lära sig kalligrafi på distans.

Du som är intresserad av yrket Kalligraf, kanske också vill läsa om andra yrken,t.ex:
Illustrator
Grafisk formgivare
Bildlärare
Bildkonstnär
Skräddare
Moderedaktör
Modedesigner
Textilingenjör
Image konsult

Visste du att...?
Guinness World Records har i mars 2019 utsett Kane Tanaka - född 1903 - till den äldsta nu levande människan. Som bevis för den extremt aktningsvärda åldern fick 116-åringen motta ett certifikat. KaneTanaka bor på ett vårdhem i Fukuoka i södra Japan. Hon går upp varje dag kl.6 på morgonen. Hennes hobbys inkluderar brädspelet Othello, att lösa matematiska ekvationer och kalligrafi.

Länktips

  • nordicmuseum.org - an internationally recognized museum & cultural center in Seattle, USA, where people of all backgrounds are welcomed to be inspired by the values, traditions, art & spirit of the Nordic peoples.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.