Stenograf

Stenograf

Som stenograf arbetar du med språk, framförallt skriftspråk. Stenografi är ihopträngd skrift eller kompakt skrift och det är en skrivmetod för att kunna anteckna med hög hastighet. Som stenograf jobbar man med att skriva ner det talade språket. Man kan jobba i t.ex  domstolen eller i riksdagen under debatter eller rättegångar.

Utbildning

De som anställer Stenografer är ofta rättsväsendet, som vill att du har högskoleutbildning eller motsvarande kompetens i språk eller i samhällsvetenskapliga ämnen.

För att bli stenograf gör man ofta språkprov för att visa att man har kunskaper inom både det talade och skrivna språket.

Personliga egenskaper

Yrket passar dig som är språk och skriv intresserad. Arbetet ställer mycket höga krav på din känsla för det svenska språket och dess uttrycksmöjligheter. Snabbhet och säkerhet i ordbehandling är en nödvändig förutsättning. Det är viktigt att du har förmåga att både arbeta självständigt och fungera väl i en mindre grupp.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.