På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bildkonstnär

Bildkonstnär

Konstnärer kan arbeta med väldigt många olika uttrycksmedel. Måleri, grafik, teckning och skulptur eller video och film är några av de vanligaste inriktningarna.

Tidigare var uppdelningen mellan olika konstinriktningar ofta strikt, men idag närmar sig de olika inriktningarna varandra, både inom utbildningen och bland de praktiserande konstnärerna. Nu är det vanligt att en och samma konstnär både målar, gör konstvideos och arbetar med skulptur och datagrafik.

Konstnärer kan anlitas för utsmyckning av offentliga lokaler som sjukhus, skolor, kyrkor eller bostadsområden. Oftast rör det sig om enstaka konstverk men det kan även handla om helhetsmiljöer utom- eller inomhus.

Många yrkeskonstnärer har långa utbildningar bakom sig men få kan försörja sig som enbart konstnärer och utövar ett eller flera andra yrken vid sidan om.

Utbildning

Högre konstnärlig utbildning med inriktning Fri konst ges vid konsthögskolor.

Ett stort antal folkhögskolor har kurser med estetisk-praktisk inriktning som fungerar som förberedande utbildning. Det finns dessutom en rad fristående skolor med grundläggande konstnärlig utbildning eller konstnärlig specialutbildning inom måleri, grafik och skulptur.

På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet, inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för konstnärerna är svag. Den konstnärliga förmågan liksom egna initiativ, driftighet som egen företagare, kontakter och utställningar spelar stor roll för att nå köpare och uppdragsgivare. Av betydelse är också de satsningar på konst som stat, kommun och landsting gör. Arbetsförmedlingen bedömer att dessa offentliga satsningar minskar, vilket även den privata konstmarknaden, till exempel försäljning via gallerister och inköp via konstföreningar, beräknas göra.

Personliga egenskaper

Konstnärsyrket passar dig som är kreativ och har konstnärlig talang, som trivs med att arbeta ensam, eftersom den mesta tiden tillbringas i en ateljé och är beredd på att ibland behöva ha andra jobb vid sidan av, då det är svårt att försörja sig som konstnär.

Arbetsplats

Många bildkonstnärer arbetar som egenföretagare. En del arbetar på uppdrag för till exempel en kommun, andra får sin inkomst genom försäljning av utställda konstverk.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Konsthandläggare

Arbetsgivare / Ort: Fagersta kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 november (14 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Konstnär

Om jobbet
Välkommen till ett meningsfullt arbete och en arbetsplats där vi samarbetar för dem vi är till för utifrån kommunens gemensamma värdegrund; samarbete, trygghet, ansvar, respekt - STAR. Hos oss har du möjlighet till bland annat friskvårdsbidrag och frikort till simhall, gym och utomhusbad. ARBETSUPPGIFTER Samla och katalogisera kommunens konst i ett sökbart system avsett för konst. Konstverken ska dokumenteras genom fotografi och information om konstnär, titel, årtal etc. samt vid behov även underhållsrapporteras. KVALIFIKATIONER Vi söker dig med med konstvetenskaplig eller konstnärlig bakgrund och/eller du som är konstnär/fotograf med stor kunskap och intresse för dokumentation. Uppdraget är tidsbegränsat och angeläget. Du har förmågan att planera och organisera ditt arbete. Du har lätt för att sätta upp mål, organisera resurser, följa upp och avsluta aktiviteter. Du har en hög förmåga att leverera resultat, både vad gäller kvalitet och produktivitet. Du arbetar på ett systematiskt, metodiskt och pålitligt sätt. Du har lätt för att fokusera på kundens behov och uppnå god kundtillfredsställelse. ÖVRIGT Fagersta ligger i norra Västmanland. Kommunen har en god utveckling och ekonomi, bland annat tack vare en omfattande samverkan med närliggande kommuner. Det geografiska läget är mycket bra med närhet till ett stort befolkningsområde. I kommunen är vi idag cirka 13 400 invånare. Vi eftersträvar en god åldersspridning och ser positivt på sökande ur alla åldrar. Vi strävar även efter att vara en arbetsplats som speglar samhällets mångfald. Vi har gjort våra val av annonskanaler och vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.
Arbetsgivare
Fagersta kommun
Ansökan
Ansök senast 10 november (14 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.