På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bildkonstnär

Bildkonstnär

Konstnärer kan arbeta med väldigt många olika uttrycksmedel. Måleri, grafik, teckning och skulptur eller video och film är några av de vanligaste inriktningarna.

Tidigare var uppdelningen mellan olika konstinriktningar ofta strikt, men idag närmar sig de olika inriktningarna varann, både inom utbildningen och bland de praktiserande konstnärerna. Nu är det vanligt att en och samma konstnär både målar, gör konstvideos och arbetar med skulptur och/eller datagrafik.

Konstnärer kan anlitas för utsmyckning av offentliga lokaler som sjukhus, skolor, kyrkor eller bostadsområden. Oftast rör det sig om enstaka konstverk men det kan även handla om helhetsmiljöer utom- eller inomhus.

Många yrkeskonstnärer har långa utbildningar bakom sig men få kan försörja sig som enbart konstnärer och utövar ett eller flera andra yrken vid sidan om.

Många bildkonstnärer (på engelska: Visual Artists) arbetar som egna företagare. En del arbetar på uppdrag för till exempel en kommun, andra får sin inkomst genom försäljning av utställda konstverk.

Passar dig om:

– Är kreativ och har konstnärlig talang.

– Trivs med att arbeta ensam, eftersom den mesta tiden tillbringas i en ateljé.

– Är beredd på att ibland behöva ha andra jobb vid sidan av, då det är svårt att försörja sig som konstnär.

Utbildning

Högre konstnärlig utbildning med inriktning Fri konst ges vid konsthögskolor. Ett stort antal folkhögskolor har kurser med estetisk-praktisk inriktning som fungerar som förberedande utbildning. Det finns dessutom en rad fristående skolor med grundläggande konstnärlig utbildning och/eller konstnärlig specialutbildning inom måleri, grafik och skulptur.
På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet (ES), inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet (HV), inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för konstnärerna är svag. Den konstnärliga förmågan liksom egna initiativ, driftighet som egen företagare, kontakter och utställningar spelar stor roll för att nå köpare och uppdragsgivare. Av betydelse är också de satsningar på konst som stat, kommun och landsting gör. Arbetsförmedlingen bedömer att dessa offentliga satsningar minskar, vilket även den privata konstmarknaden, till exempel försäljning via gallerister och inköp via konstföreningar, beräknas göra.

Övrigt

Se gärna information om andra yrken inom Kultur, media och design men också om andra yrken som t.ex GalleristSlöjdlärare,  Bildlärare, Konstterapeut och Hantverkare.

Visste du att... ?

Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Lilla ordboken

Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.