Bildkonstnär

Bildkonstnär

Konstnärer kan arbeta med väldigt många olika uttrycksmedel. Måleri, grafik, teckning och skulptur eller video och film är några av de vanligaste inriktningarna.

Tidigare var uppdelningen mellan olika konstinriktningar ofta strikt, men idag närmar sig de olika inriktningarna varandra, både inom utbildningen och bland de praktiserande konstnärerna. Nu är det vanligt att en och samma konstnär både målar, gör konstvideos och arbetar med skulptur och datagrafik.

Konstnärer kan anlitas för utsmyckning av offentliga lokaler som sjukhus, skolor, kyrkor eller bostadsområden. Oftast rör det sig om enstaka konstverk men det kan även handla om helhetsmiljöer utom- eller inomhus.

Många yrkeskonstnärer har långa utbildningar bakom sig men få kan försörja sig som enbart konstnärer och utövar ett eller flera andra yrken vid sidan om.

Utbildning

Högre konstnärlig utbildning med inriktning Fri konst ges vid konsthögskolor.

Ett stort antal folkhögskolor har kurser med estetisk-praktisk inriktning som fungerar som förberedande utbildning. Det finns dessutom en rad fristående skolor med grundläggande konstnärlig utbildning eller konstnärlig specialutbildning inom måleri, grafik och skulptur.

På gymnasiet rekommenderas antingen Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet, inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för konstnärerna är svag. Den konstnärliga förmågan liksom egna initiativ, driftighet som egen företagare, kontakter och utställningar spelar stor roll för att nå köpare och uppdragsgivare. Av betydelse är också de satsningar på konst som stat, kommun och landsting gör. Arbetsförmedlingen bedömer att dessa offentliga satsningar minskar, vilket även den privata konstmarknaden, till exempel försäljning via gallerister och inköp via konstföreningar, beräknas göra.

Personliga egenskaper

Konstnärsyrket passar dig som är kreativ och har konstnärlig talang, som trivs med att arbeta ensam, eftersom den mesta tiden tillbringas i en ateljé och är beredd på att ibland behöva ha andra jobb vid sidan av, då det är svårt att försörja sig som konstnär.

Arbetsplats

Många bildkonstnärer arbetar som egenföretagare. En del arbetar på uppdrag för till exempel en kommun, andra får sin inkomst genom försäljning av utställda konstverk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som bildkonstnär

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.