På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tatuerare Spela filmen

Tatuerare

Som tatuerare (på engeIska heter yrket tatoo artist) måste du ha sinne för bilder, form och färg. Du måste kunna lyssna på kundens önskemål om sin kroppsutsmyckning och du måste räkna med att driva verksamheten som egenföretagare (det är väIdigt ovanIigt att få anstäIIning med månadsIön som tatuerare, utan de fIesta tatuerare är entreprenörer/egnaföretagare).

Tatuerare tar emot kunder (ofta i sin egen tatueringsstudio), lyssnar på deras önskemål om motiv, diskuterar bildvalet, ger råd om placering och anpassar storleken och utformningen av tatueringen till kundens önskemåI.

Som kund har man alltid rätt att få skriftIig information* från tatueraren om vilka färger som tatueraren använder vid tatueringen.

Utbildning

De flesta tatuerare i Sverige har lärt sig yrket genom att "gå i lära" hos en verksam tatuerare (praktik/lärlings på Tatueringsstudio som brukar vara i cirka två-tre år). Det kan dock inte uteslutas att det kan finnas eller i framtiden skapas några specifika utbildningar som leder till detta yrke.
Det rekommenderas att gå hygienutbildningar som anordnas av SRT-föreningen (Sveriges Registrerade Tatuerare), men det är ännu (uppgift från april 2019) inte obligatoriskt.
På gymnasiet rekommenderas antingen Vård- och omsorgsprogrammet (VO) eller Estetiska programmet (ES), inriktning Bild och formgivning, eller Hantverksprogrammet (HV), inriktningar Frisör, Florist, Textil design eller Övriga hantverk.

Efter godkänt lärlingstid och 4500 reg.timmar som tatuerare samt genomgången kurs i arbetsplatshygien, kan man ansöka om Ett Gesällbrev för tatuerare.
Förutom Gessällbrev, finns för duktiga och erfarna tatuerare möjlighet att ansöka om ett Mästarbrev.

Medicinsk tatuering
Det finns också en "specieII avdeIning" inom tatueringen - medicinsk tatuering.
Medicinsk tatuering kan t.ex genomföras i form av permanenta kryss på de ställena på kroppen som ska träffas av strålar vid strålbehandlingen av cancerpacienter.
Medicinska tatueringar genomförs i andra fall pga de psykoIogiska vinster när pacienter får sina kroppsdeIar (ögonbrun, Iäppar och bröstvårtor) intatuerade, när de inte har dem: det kan handIa om att man är född med endast en bröstvårta, eIIer att man förIorade sina ögonbrun pga en brännskada eIIer om man fick pga sjukdom operera bort Iäppen. Medicinsk tatuering rekommenderas av Iäkare och psykoIoger.

Kosmetisk tatuering
Microblading, även kallat 3D, 6D eller eyebrow embroidery (mikrobladsteknik), är en manuell metod inom kosmetisk tatuering (permanent makeup teknik).

Microblading utförs genom ett manuellt specialistverktyg som hanterar disponibla mikroblad (tunt blad för insättning av pigment i överhuden). Det anses vara semi-permanent, i jämförelse med den traditionella hårstrykningsmetoden. Färgen sätts närmare hudytan därför framstår linjerna klarare och skarpare, ungefär som 3D tatuering fast rikare i detalj. Det finns inget ”spill” under huden som när man använder permanenta makeup tatueringsmaskiner. Det görs istället med ett tunnare blad (som består av 10-16 små nålar sammansatta till ett blad) för att implementera färg i epidermis.

Microblading metoden används bl.a på personer som vill förbättra looken på sina ögonbryn. Målet med microblading är att åstadkomma naturliga hårliknande linjer som framhävs oavsett den redan tillgängliga hårmängden. Pigmenten som används i denna metod har utformats för att matcha personens naturliga ögonbryns färg och, om ögonbrynen fortfarande finns kvar, smälta in i dem. Resultat av microblading varar mellan 1 till 3 år. Det rekommenderas att göra en "touch up" en gång per år för att bevara formen och färgstyrkan.

Kosmetisk och Medicinsk tatuering kan "gå ihop"
Personer som lider av håravfall, trikotillomani (en impulskontrollstörning som karakteriseras av ett behov att dra bort sitt hår, vilket kan orsaka håravfall), alopecia areata eller andra tillstånd som orsakar håravfall, kan ha stor nytta av Microblading.

__________________
* Idag (april 2019) finns en lagstiftning i EU som innebär att kunden ska få skriftlig information om färgens (den färgen som används för att göra en tatuering) innehåll. Den informationen ska innehålla färgens namn, uppgifter om importör, uppgifter om tillverkare, tillverkningsparti & innehållsförteckning.
Tuschfärger är exempelvis inte tillåtet att använda för tatuering.

Visste du att...?

... i samband med Black Friday (den 23 november) brukar svenskarna handla för cirka 6,5 miljarder kronor.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.