På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tatuerare
Spela filmen

Tatuerare

Som tatuerare (på engeIska heter yrket tatoo artist) måste du ha sinne för bilder, form och färg. Tatuerare tar emot kunder, lyssnar på deras önskemål om motiv, diskuterar bildvalet, ger råd om placering och anpassar storleken och utformningen av tatueringen till kundens önskemåI. Kunderna har alltid rätt att få skriftIig information från tatueraren om vilka färger som används vid tatueringen.

Medicinska tatueringar kan även genomföras där något saknas som exempelvis ögonbryn, Iäppar och bröstvårtor. Medicinsk tatuering rekommenderas av Iäkare och psykoIoger. Medicinsk tatuering kan även genomföras i form av permanenta kryss på de ställena på kroppen som ska träffas av strålar vid strålbehandlingen av cancerpatienter.

Microblading, även kallat 3D, 6D eller eyebrow embroidery (mikrobladsteknik), är en manuell metod inom kosmetisk tatuering. Microblading utförs genom ett manuellt specialistverktyg som hanterar disponibla mikroblad. Det anses vara semi-permanent, i jämförelse med den traditionella hårstrykningsmetoden. Färgen sätts närmare hudytan därför framstår linjerna klarare och skarpare, ungefär som 3D tatuering fast rikare i detalj. 

Personer som lider av håravfall, trikotillomani (en impulskontrollstörning som karakteriseras av ett behov att dra bort sitt hår, vilket kan orsaka håravfall), alopecia areata eller andra tillstånd som orsakar håravfall, kan ha stor nytta av microblading.

Utbildning

De flesta tatuerare i Sverige har lärt sig yrket genom att lära sig av en verksam tatuerare (praktik/lärlings på Tatueringsstudio som brukar vara i cirka två-tre år). Det rekommenderas att gå hygienutbildningar som anordnas av SRT-föreningen (Sveriges Registrerade Tatuerare), men det är ännu (uppgift från april 2019) inte obligatoriskt.

Efter godkänt lärlingstid och 4500 reg.timmar som tatuerare samt genomgången kurs i arbetsplatshygien, kan man ansöka om Ett Gesällbrev för tatuerare. Förutom Gesällbrev finns även möjlighet att ansöka om ett Mästarbrev.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.