Medicinsk make up artist

Medicinsk make up artist

Medicinsk make-up används för att kamouflera olika hudåkommor som t ex röda fläckar, psoriasis eller permanenta vanprydande hudförändringar som ärr eller mörkare fläckar till följd av t ex brännskador. En make-up artist kan specialisera sig på just medicinsk make-up och bli en medicinsk make-up-konsult. Produkter som används inom medicinsk make-up kan man få förskrivna på recept av en allmän läkare eller av en dermatolog.

Många dermatologer (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk make-up då detta kan förbättra patientens livskvalitet eftersom den har en mätbar psykologisk effekt på patienternas välmående. Det är numera en vanlig medicinsk åtgärd i de fall då ingen permanent lösning finns.

I vissa fall kan även kamouflering av tatueringar betraktas som "medicinsk make-up".

De produkter som används för att göra medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena, de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet.

Medicinska make-up artister lär också patienterna hur de själva dagligen kan använda medicinsk smink.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa på Vård- och omsorgsprogrammet eller gå profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet.

Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar samt på privata skolor, där man själv betalar för utbildning och ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina chanser för att få arbete.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.