Medicinsk make up artist

Medicinsk make up artist

Medicinsk make-up används för att kamouflera olika hudåkommor som t ex röda fläckar, psoriasis eller permanenta vanprydande hudförändringar som ärr eller mörkare fläckar till följd av t ex brännskador. En make-up artist kan specialisera sig på just medicinsk make-up och bli en medicinsk make-up-konsult. Produkter som används inom medicinsk make-up kan man få förskrivna på recept av en allmän läkare eller av en dermatolog.

Många dermatologer (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk make-up då detta kan förbättra patientens livskvalitet eftersom den har en mätbar psykologisk effekt på patienternas välmående. Det är numera en vanlig medicinsk åtgärd i de fall då ingen permanent lösning finns.

I vissa fall kan även kamouflering av tatueringar betraktas som "medicinsk make-up".

De produkter som används för att göra medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena, de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet.

Medicinska make-up artister lär också patienterna hur de själva dagligen kan använda medicinsk smink.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa på Vård- och omsorgsprogrammet eller gå profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet.

Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar samt på privata skolor, där man själv betalar för utbildning och ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina chanser för att få arbete.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.