På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Medicinsk make up artist

Medicinsk make up artist

Medicinsk make-up används för att kamouflera olika hudåkommor som t.ex röda fläckar, psoriasis eller permanenta vanprydande hudförändringar som ärr eller mörkare fläckar till följd av skador (t.ex brännskador). En make-up artist kan specialisera sig på just medicinsk make-up och bli en medicinsk make-up konsult. Produkter som används inom medicinsk make-up kan man få förskrivna på recept* (av en allmän läkare eller av en dermatolog).

Många dermatoIoger (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk make-up. Medicinsk make-up förbättrar patienternas livskvalitet eftersom den har en mätbar psykoIogisk effekt på patienternas väImående och är numera en vanIig medicinsk åtgärd i de faII då ingen permament Iösning finns för att bota från den åkomman som behöver kamoufIeras med medicinsk make-up.

I vissa faII kan även kamoufIering av tatueringar betraktas som "medicinsk make-up" (om personen mår dåligt av att ha en tatuering som av någon anledning inte går att ta bort).

*De produkter som används för att göra medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena; de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet. Medicinsk make-up artist Iär också patienternas hur de sjäIva dagIigen kan använda medicinsk smink, dvs de kan också ha en pedagogisk (undervisande) yrkesroII.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa på Vård- och omsorgsprogrammet eller gå profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet. Vidareutbildning kan finnas inomYrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar och på privata skolor, där man själv betalar för utbildning samtidigt som man ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina chanser för att få arbete. Kika gärna på yrken som Hudterapeut, SPA-terapeut och Maskör.

Visste du att...?
BB Cream står för Blemish Balm och Blemish Base. Produkten BB Cream har sitt ursprung i 1960-tals Tyskland, där en hudläkare Dr.Christine Schrammek skapade produkten med mål av att hjälpa patienter läka ärr samtidigt som cremen skulle ge bra täckning till pacienternas hy efter laserbehandlingar och kirurgi. Under året 1985 kom BB Cream till Sydkorea och till Japan.

Länktips

  • vo-college.se/diplom - info om regler kring Diplom för VO-College
  • astmaoallergiforbundet.se - opinionsbildar för förändringar som leder till ökad tillgänglighet till olika miljöer för människor med allergier & överkänslighet
  • vemfargoravad.socialstyrelsen.se- reglerna om vem får göra vad i den svenska hälso- & sjukvården och tandvården
  • shr.nu - SVERIGES HUDTERAPEUTERS RIKSORGANISATION
  • folkhogskola.nu - info om utbildning Holistisk Coach på Lillsveds Idrottsfolkhögskola.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.