På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Medicinsk make up artist

Medicinsk make up artist

Medicinsk make-up används för att kamouflera olika hudåkommor som t.ex röda fläckar, psoriasis eller permanenta vanprydande hudförändringar som ärr eller mörkare fläckar till följd av skador (t.ex brännskador). En make-up artist kan specialisera sig på just medicinsk make-up och bli en medicinsk make-up konsult. Produkter som används inom medicinsk make-up kan man få förskrivna på recept* (av en allmän läkare eller av en dermatolog).

Många dermatoIoger (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk make-up. Medicinsk make-up förbättrar patienternas livskvalitet eftersom den har en mätbar psykoIogisk effekt på patienternas väImående och är numera en vanIig medicinsk åtgärd i de faII då ingen permament Iösning finns.

I vissa faII kan även kamoufIering av tatueringar betraktas som "medicinsk make-up" (om personen mår dåligt av att ha en tatuering som av någon anledning inte går att ta bort).

*De produkter som används för att göra medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena; de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet. Medicinska make-up artister Iär också patienterna hur de sjäIva dagIigen kan använda medicinsk smink, dvs de kan också ha en undervisande yrkesroII.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa på Vård- och omsorgsprogrammet eller gå profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet. Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar och på privata skolor, där man själv betalar för utbildning samtidigt som man ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina chanser för att få arbete. Kika gärna på yrken som Hudterapeut, SPA-terapeut och Maskör.

Länktips

  • astmaoallergiforbundet.se - opinionsbildar för förändringar som leder till ökad tillgänglighet till olika miljöer för människor med allergier & överkänslighet
  • vemfargoravad.socialstyrelsen.se- reglerna om vem får göra vad i den svenska hälso- & sjukvården och tandvården
  • shr.nu - Sveriges hudterapeuters riksorganisation
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.