Okularist

Okularist

En okularist (ocularist) tillverkar och anpassar ögonproteser. Ögonproteser kan tillverkas i olika material, ex. i akryl eller i glas, vilket är den vanligaste ögonprotesen i Sverige. Även tillfälliga ögonproteser i väntan på att en permanent protes tillverkas slipas, formas och poleras av ocularisten.

Tillverkningen av ögonproteser sker hantverksmässigt efter måttagning av en patients ögonhåla, gjutning av ett plastskal, målning av iris samt anpassning av protesen.

En okularist behöver ha kunskaper inom flera olika kunskapsområden, såsom optometri, odontologi, biologi, medicin samt konsthantverk.

Utbildning

Okularist blir man genom att gå som lärling. Under tiden som vuxenlärling skaffar du sig kunskaper inom medicin, anatomi, glaskunskap och glasblåsning. Efter fyra år i lära utförs ett gesällprov. Efter godkänt gesällprov, blir du okularist-assistent. Efter ytterligare två år som lärling, utförs ett mästarprov varefter du kan kalla dig diplomerad okularist. 

Bra gymnasiekompetens ges på flertalet av gymnasieskolans program, bl a Hantverksprogrammet.

Personliga egenskaper

För att kunna arbeta som okularist är det viktigt att ha normal färgseende och välutvecklad känsla för färg och form. Du behöver också ha stor empatisk förmåga och trevligt patientbemötande, vara tålmodig, stresstålig och flexibel.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.