Ortoptist

Ortoptist

En ortoptist är en medicinsk specialist som jobbar med att undersöka, diagnostisera och behandla synproblem, relaterade till ögonmusklerna och binokulärt seende (förmågan att se med båda ögonen samtidigt).

Arbetsuppgifterna för en ortoptist brukar inkludera bedömning och behandling av synproblem relaterade till ögonmusklerna, t.ex. strabismus (skelning) och amblyopi ("lat öga"); undersökningar av patienter för att bedöma binokulärt seende samt andra synfunktioner; utvärdering av synstörningar hos patienter med hjärnskador, inklusive stroke och traumatisk hjärnskada; samarbete med teamet av ögonläkare, optiker och andra vårdgivare för att säkerställa optimal synhälsa och bästa tillgängliga behandling för varje patient.

Som ortoptist undersöker, diagnostiserar och behandlar du barn med glasögonbehov, synnedsättningar på grund av olika brytningsfel samt barn och vuxna med skelning, samsynsproblematik och neurologiska ögonbesvär, till exempel ögondarr eller ögonmuskelförlamningar.

Ortoptisten arbetar också med synscreening, för att hitta synfel/skelning hos barn så tidigt som möjligt. Majoriteten av patienterna är barn, men andelen vuxna ökar på grund av ökade synkrav vid dataarbete och större läsmängder.

Ortoptister arbetar i många olika verksamheter, bland annat inom ögonsjukvård, neurosjukvård, rehabilitering och skolhälsovård.

Att tänka på
Som ortoptist kommer du behöva bedriva kontinuerlig fortbildning för att bibehålla och uppdatera dina kunskaper inom ortoptik.

Utbildning

I Europa är ortoptistutbildningen en treårig eftergymnasial utbildning. International Orthoptic Association (IOA) arbetar bland annat med utbildning, forskning och godkänner både den Nordiska och den Europeiska Ortoptistutbildningen.

I Sverige ges ortoptistutbildningen på högskolenivå: på en högskola eller ett universitet. Den kan bygga på sjuksköterskeexamen samt vidareutbildning som ögonsjuksköterska. Därefter är det ytterligare en påbyggnadskurs i ortoptik. Du kan även läsa kurser i optometri som är en vidareutbildning för optiker, ögonsjuksköterskor och ortoptister. 
De flesta svenskutbildade ortoptister är legitimerade sjuksköterskor i botten.

Utbildning till ortoptist kan även ges som uppdragsutbildning och behörighetskraven och övriga krav för att få lov att gå den utbildningen kan t.ex beskrivas så här: godkända betyg i gymnasiala kurser Svenska 3 och Engelska 5 och examen på högskolenivå á minst 180 hp, samt antingen oftalmologi för sjuksköterskor, 60 hp (Ophthalmic Nursing, 60 credits) eller magisterexamen i klinisk optometri, 60 hp (Master Programme in Clinical Optometry, 60 credits). Därutöver krävs tillsvidareanställning inom ögonsjukvården samt minst ett års yrkeserfarenhet inom ögonsjukvården. Din arbetsplats bör kunna erbjuda en annan student på utbildningen en VFU-plats samt en handledare som är en ortoptist.

En bra förberedande grundutbildning ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller på en motsvarande utbildning inom komvux.

Arbetsplats

Ortoptister arbetar på ögonmottagningar, ögonkliniker, barnavårdscentraler, sjukhus och synrehabiliteringskliniker, i nära samarbete med ögonläkare.

Ortoptister kan också arbeta på neurologiska mottagningar, syncentraler och på rehabiliteringsenheter eller med forskning inom ögon och neurologi. Arbetet med synscreening sker på barnavårdscentralerna.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  6 Lediga jobb som ortoptist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.