På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ortoptist

Ortoptist

Ortoptister arbetar självständigt på landstingens ögonmottagningar eller privat, i ett nära samarbete med ögonläkare.

De undersöker, diagnostiserar och behandlar barn med glasögonbehov, ensidiga synnedsättningar (på grund av olika brytningsfel mellan ögonen, eller skelning) samt barn och vuxna med skelning, samsynsbesvär och neurologiska ögonbesvär, till exempel nystagmus (ögondarr) eller ögonmuskelförlamningar. Ortoptisten arbetar också med synscreening, för att finna synfel/skelning hos barn så tidigt som möjligt för en bra prognos. Majoriteten av patienterna är barn men andelen vuxna ökar på grund av ökade synkrav vid dataarbete och större läsmängder.

Ortoptister kan också arbeta på neurologiska mottagningar, syncentraler och på rehabiliteringsenheter eller "vetenskapligt", det vill säga med forskning inom ögon och neurologi. Arbetet med synscreening sker på barnavårdscentralerna.

Majoriteten av Sveriges cirka 130 ortoptister är medlemmar i Svenska Ortoptisters ideella förening (SIOF) som är medlem i International Orthoptic Association (IOA). SIOF är också representerade i Orthoptistes de la Communauté Européenne (OCE).

Utbildning

I Europa är ortoptistutbildningen en treårig eftergymnasial utbildning. International Orthoptic Association (IOA) arbetar bland annat med utbildning, forskning och godkänner både den Nordiska och den Europeiska Ortoptistutbildningen.

I Sverige är ortoptistutbildningen - en universitetsutbildning som bygger på sjuksköterskeexamen (det vill säga man bör utbilda sig till Sjuksköterska först) och vidareutbildning som ögonsjuksköterska (tidigare ögonsjuksköterskeexamen), därefter är det ytterligare en påbyggnadskurs i ortoptik

Så här ser utbildningsvägen ut idag (oktober 2017):
1) Sjuksköterskeutbildning 180hp -> = 3 års heltidsstudier på högskola/universitet;
2) sedan - Ögonsjuksköterskeutbildning 60hp-> = 1 års heltidsstudier; utbildning finns på Karolinska Institutet, Kalmar och Halmstads universitet.
3) Anställning på "ögon"-avdelningen inom sjukvården då nedan kurs är en uppdragsutbildning (dvs betalas av arbetsgivaren)-> Barnoftalmologi och ortoptik 45hp, dvs 1,5 termin - en termin + en halv termin på heltid eller 3 terminer på halvtid (finns bara på Karolinska Institutet).
Sedan är man klar ortoptist.

Riksföreningen för ögonsjukvård har  en hemsida där de tipsar om aktuella utbildningar till ögonsjuksköterska eller ortoptist.

Vidareutbildning
Man kan läsa kurser i optometri - som är en vidareutbildning för optiker, ögonsjuksköteskor och ortoptister.

Utbildning utomlands
Man kan även läsa till ortoptist (på engelska orthoptist) utomlands ex. i England eller Tyskland där det inte alltid ställs lika höga krav på tidigare utbildning, det vill säga det kan vara så att man kan komma in i utbildningen även om man inte i grunden är sjuksköterska.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.