På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ögonsjuksköterska

Ögonsjuksköterska

Ögonsjuksköterskor har självständiga och omväxlande arbetsuppgifter där det bland annat ingår förberedande undersökningar inför läkarbesök och telefonrådgivning. I ögonsjuksköterskornas arbetsuppgifter ingår det även att assistera vid olika sorters kirurgiska ingrepp: bland annat vid gråstarroperationer och polikliniska operationer.

Personliga egenskaper som krävs är att man är flexibel, glad, positiv och intresserad av en utmanande tjänst med kvalificerade arbetsuppgifter. Att både kunna arbeta självständigt men också vara en del av ett team och att skapa goda relationer med arbetskamrater och patienter krävs ofta för att lyckas i yrkesrollen som ögonsjuksköterska.

Utbildning

För att kunna få jobb som ögonsjuksköterska bör man helst vara utbildad ögonsjuksköterska, alternativt är man legitimerad sjuksköterska med intresse av att vidareutbilda sig till ögonsjuksköterska. "Ögonsjuksköterska", en 60 hp-utbildning (dvs motsvarande ett års heltidsstudier) som i dagens läge heter Oftalmologi för sjuksköterskor 60 hp, är en påbyggnadsutbildning för sjuksköterskor. Utbildning till ögonsjuksköterska finns idag (uppgift från oktober 2017) i Stockholm (på Karolinska Institutet - i form av uppdragsutbilnding), på Linnéuniversitetet i Kalmar och på Högskolan i Halmstad.
Riksföreningen för ögonsjukvård har en hemsida där de tipsar om aktuella utbildningar till ögonsjuksköterska eller ortoptist.

Vidareutbildning
Man kan läsa kurser i optometri - som är en vidareutbildning för optiker, ögonsjuksköteskor och ortoptister.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Livsviktigt! Sms-livräddare
SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.