På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Optikerassistent

Optikerassistent

Älskar du "glasögonmode", har koll på trender och är en utåtritkad person, som gillar att ha kontakt med människor och högt arbetstempo? I så fall kan yrket Optikerassistent vara helt rätt yrke för dig!

Optikerassistent arbetar oftast i specialiserade optik-butiker och kan också kallas för "säljare inom optik-branschen".
I de sedvanliga arbetsuppgifter kan ingå:

  • att utföra förundersökningar såsom tryckmätning och ögonbottenfotografering;
  • packa upp glasögon;
  • justera bågar och utföra viss enklare reparationer;
  • svara i telefon och boka besökstider;
  • visa glasögonbågar till kunder som varit hos en optiker, för att sedan slutföra försäljningen av glasögon;
  • göra beställningar samt lämna ut glasögon och linser (hantera kontaktlinser i form av att visa kunder som aldrig förut haft linser, hur de skall göra, ingår också i optikerassistentens arbetsuppgifter).

Personliga egenskaper
Är du en positiv, glad och serviceminded person - i så fall passar du bra för att arbeta inom det här yrket.
Du som funderar på att jobba som optikerassistent ska helst även gilla att gå fram till kunderna och "bryta isen", ta initiativ för att aktivt sälja. Du ska vara en utåtriktad person med ett "vinnande" och positivt sätt. Vidare behöver man ha förmågan att ta egna initiativ och ansvar samtidigt som man är "en bra lagspelare".

Att tänka på
Arbete på de så kallade "obekväma arbetstider" kan förekomma, t.ex är det inte ovanligt att optikerassistenter är schamalagda att arbeta varannan helg (på dagtid).

Utbildning

Optikerassistenter kan bli upplärda direkt på arbetsplatser - av en legitimerad optiker eller av en mer erfaren optikerassistent, det vill säga ingen speciell utbildning krävs, men det är mycket fördelaktigt att sedan innan ha utbildning och/eller erfarenhet inom vården i bagaget. Men om man har gymnasiekompetens, kan man söka anställning som optikerassistent. 

Optikbranschen kan erbjuda anställda optikerassistenter utbildning/fortbildning fördelad på flera utbildningstillfällen med hemarbetsuppgifter däremellan.
Relevant utbildning kan även finnas inom yrkeshögskola.

Övrigt

Var god läs även om andra yrken inom Hälsa- och sjukvård där man inte nödvändigtvis behöver skaffa sig en eftergymnasial utbildning, utan kan få jobb direkt efter gymnasiet:

Sjukhustransportör

Hemtjänstpersonal

Undersköterska

Servicemedarbetare inom sjukvården

Ögon-övningar, rekommenderade av experter
Det mänskliga ögat utvecklas "som mest" från det att personen är 8 år till 16 år gammal. Under de åren är det bl.a viktigt att inte överanstränga ögon. En bra regel är "20-20-20" som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm ska man titta bort på ngt föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder; sedan kan man återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.