På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Optiker

Optiker

En optiker är specialist på synen, ögats normala och sjukliga förändringar, samt på att upptäcka, mäta och korrigera synfel. I Sverige tillhör yrket optiker ett av de så kallade Legitimationsyrken.

Som legitimerad optiker gör du synundersökningar och provar ut synhjälpmedel som glasögon och kontaktlinser samt synförstorande hjälpmedel för synsvaga. Du tar emot kunden och frågar vilka problem hen har. Det kan till exempel röra sig om trötthet vid läsning eller huvudvärk.

Som optiker undersöker du kundens ögon, kontrollerar hur ögonen fungerar och om de är friska. Om du upptäcker någon sjuklig förändring i ögat är du skyldig att remittera kunden vidare till läkare, vanligen ögonspecialist. Du för patientjournal över varje kund där du skriver upp viktiga fakta om kundens synfel. Du måste också skriva synintyg om kunden begär det.

Optikerassistenter/optometritekniker biträder optikerna med kundkontakter och allmän rådgivning om glasögon och kontaktlinser. De får oftast utbildning på arbetsplatsen av en legitimerad optiker, men Optikbranschen kan också erbjuda anställda optikerassistenter utbildning fördelad på flera utbildningstillfällen (med hemarbetsuppgifter däremellan).

Utbildning

Utbildning för optiker finns inom högskolan vid Karolinska Institutet i Stockholm och Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö. Utbildningen omfattar tre års heltidsstudier, 180 högskoIepoäng. Efter utbildningen finns det även möjlighet till vidareutbildning inom området.

Utbildningen leder fram till en yrkeexamen som optiker. Den ger även behörighet för att prova ut kontaktlinser. Efter utbildningen kan man ansöka om legitimation som optiker hos Socialstyrelsen. Du kan läsa kurser i optometri - som är en vidareutbildning för optiker, ögonsjuksköteskor och ortoptister.

Läs gärna även reportage Optikerbrist - ett hälsoproblem? 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.