Synrehabiliterare

Synrehabiliterare

Synrehabiliterare arbetar med personer som är blinda eller som har synnedsättning.

Målet är att skapa goda förutsättningar för de synskadade, bland annat ge dem möjlighet att vara så självständiga som möjligt i sitt dagliga liv och på så sätt även höja deras livskvalitet.

För att kunna jobba som synrehabiliterare, behöver du både teoretisk och praktisk kunskap inom synområdet samt färdigheter för att leda, utveckla och stödja insatser för personer med olika grad av synnedsättning. I arbetsuppgifter ingår också att kunna prova ut olika synhjälpmedel och bedriva motiverande samtal med de synskadade.

Utbildning

Utbildning till Synrehabiliterare kan finnas inom Yrkeshögskolan. För den som vill bli synrehabiliterare är tidigare erfarenhet av rehabilitering och/eller vård- och omsorgsarbete en stor merit.

En möjlig väg att gå är att först utbilda dig till arbetsterapeut, sjuksköterska, fysioterapeut eller optiker och sedan profilera dig inom område "synrehabilitering".

Har du förutom utbildning till Synrehabiliterare, även annan rehabiliterande yrkeskompetens eller en annan vårdutbildning så öppnas ytterligare arbetsmöjligheter på fler arbetsplatser inom olika branscher.

Arbetsplats

Allra störst efterfrågan på synrehabiliterare kompetens har landets syncentraler. Men kompetensen efterfrågas också inom exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och hos företag som skapar, utvecklar och säljer tekniska hjälpmedel för funktionshindrade.

Visste du att...?

... det mänskliga ögat utvecklas som mest från det att personen är 8 år till 16 år gammal. Under de åren är det viktigt att inte överanstränga ögon. En bra regel är "20-20-20" som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm ska man titta bort på något föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder, sedan kan man återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.