På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Synrehabiliterare

Synrehabiliterare

Synrehabiliterare arbetar med personer som är blinda eller som har synnedsättning.

Målet är att skapa goda förutsättningar för de synskadade, bland annat ge dem möjlighet att vara så självständiga som möjligt i sitt dagliga liv, och på så sätt även höja deras livskvalitet.

För att kunna jobba som synrehabiliterare, behöver man både teoretisk och praktisk kunskap inom synområdet samt färdigheter för att leda, utveckla och stödja insatser för personer med olika grad av synnedsättning. I arbetsuppgifter ingår också att kunna prova ut olika synhjälpmedel och bedriva motiverande samtal med de synskadade.

Allra störst efterfrågan på synrehabiliterare kompetens har landets syncentraler. Men kompetensen efterfrågas också inom exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och hos företag som skapar, utvecklar och säljer tekniska hjälpmedel för funktionshindrade. Har man förutom utbildning till Synrehabiliterare, även annan rehabiliterande yrkeskompetens eller en annan vårdutbildning "i bagaget", öppnas ytterligare arbetsmöjligheter på fler arbetsplatser inom olika branscher.

För mer information kan man gå in på Synskadades Riksförbunds hemsida: srf.nu

Utbildning

Utbildning till Synrehabiliterare kan finnas inom Yrkeshögskolan. För den som vill bli synrehabiliterare är tidigare erfarenhet av rehabilitering och/eller vård- och omsorgsarbete en stor merit. En möjlig väg att gå är att först utbilda sig till arbetsterapeut, sjuksköterska eller ögonsjuksköterska, fysioterapeut eller optiker och sedan profilera sig inom område "synrehabilitering".

TEMADAG
4 Januari är Punktskriftens dag. Var god se Temadagar i januari.

Ögon-övningar, rekommenderade av experter
Det mänskliga ögat utvecklas "som mest" från det att personen är 8 år till 16 år gammal. Under de åren är det bl.a viktigt att inte överanstränga ögon. En bra regel är "20-20-20" som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm ska man titta bort på ngt föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder; sedan kan man återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.

Länktips
srf.nu - Synskadades Riksförbund
vo-college.se/NKR - Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
fub.se - FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar & vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
framtid.se/yrke/temadagar - info om Temadagar i Januari
igdf.org.uk - The International Guide Dog Federation (IGDF) was founded in 1989
forsakringskassan.se - för dig med funktionsvariation
syvi.se - Vägledning riktad till elever i behov av särskilt stöd
funkaportalen.se/Tema/Ljud/Sa-funkar-Talande-Webb

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.