Synrehabiliterare arbetar med personer som är blinda eller som har synnedsättning.
Målet är att skapa goda förutsättningar för de synskadade, bland annat ge dem möjlighet att vara så självständiga som möjligt i sitt dagliga liv och på så sätt även höja deras livskvalitet.
För att kunna jobba som synrehabiliterare, behöver du både teoretisk och praktisk kunskap inom synområdet samt färdigheter för att leda, utveckla och stödja insatser för personer med olika grad av synnedsättning. I arbetsuppgifter ingår också att kunna prova ut olika synhjälpmedel och bedriva motiverande samtal med de synskadade.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till Synrehabiliterare kan finnas inom Yrkeshögskolan. För den som vill bli synrehabiliterare är tidigare erfarenhet av rehabilitering och/eller vård- och omsorgsarbete en stor merit.
En möjlig väg att gå är att först utbilda dig till arbetsterapeut, sjuksköterska, fysioterapeut eller optiker och sedan profilera dig inom område "synrehabilitering".
Har du förutom utbildning till Synrehabiliterare, även annan rehabiliterande yrkeskompetens eller en annan vårdutbildning så öppnas ytterligare arbetsmöjligheter på fler arbetsplatser inom olika branscher.
Arbetsplats
Allra störst efterfrågan på synrehabiliterare kompetens har landets syncentraler. Men kompetensen efterfrågas också inom exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och hos företag som skapar, utvecklar och säljer tekniska hjälpmedel för funktionshindrade.
Visste du att...?
... det mänskliga ögat utvecklas som mest från det att personen är 8 år till 16 år gammal. Under de åren är det viktigt att inte överanstränga ögon. En bra regel är "20-20-20" som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm ska man titta bort på något föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder, sedan kan man återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.
Länktips
- Synskadades Riksförbund
- fub.se - en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
- forsakringskassan.se - för dig med funktionsvariation
- syvi.se - Vägledning riktad till elever i behov av särskilt stöd
- Så funkar Talande Webb
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret