På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arbetsterapeut
Spela filmen

Arbetsterapeut

Arbetsterapeuter gör det möjligt för individer att leva ett självständigt liv genom att träna människor att komma tillbaka till en fungerande vardag efter en sjukdom eller skada, men också att leva väl med en medfödd funktionsnedsättning.

Arbetsterapeuten provar och skriver ut tekniska hjälpmedel, exempelvis rullstol eller stöd för onda leder. Du medverkar också till att bostaden, arbetsplatsen eller skolan anpassas för att underlätta arbete eller det dagliga livet för den som behöver stöd. I detta arbete samarbetar arbetsterapeuten ofta med ingenjörer och tekniker. Som arbetsterapeut ägnar du dig också åt handledning och utbildning av anhöriga och annan behandlingspersonal.

Arbetsterapeuten arbetar med patienten/klienten individuellt eller i grupp. Ofta sker arbetet i team med andra yrkesgrupper. En viktig del i arbetsterapeutens arbete är att prova ut och anpassa olika tekniska hjälpmedel som kan underlätta tillvaron. I arbetsterapeutens arbetsuppgifter ingår också handledning och stöd till annan vårdpersonal och anhöriga.

Arbetsterapeuter kan också arbeta med barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och ADHD.

Utbildning

Efter tre år (180 hp) på Arbetsterapeututbildningen kan man avlägga arbetsterapeutexamen och få legitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen är både praktiskt och teoretisk.

Kontrollera aktuella behörighetskraven med utbildningsanordnaren.

Det går även att fortsätta studierna direkt efter avslutad utbildning till arbetsterapeut, t.ex avlägga magister- eller masterexamen i arbetsterapi. För legitimerade arbetsterapeuter med masterexamen och minst fem års yrkeserfarenhet finns möjlighet att gå specialistutbildning och få specialistkompetens.

Grundläggande behörighet finns på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Arbetslösheten bland arbetsterapeuter är mycket låg och tenderar att fortsätta sjunka. Det finns inga större svårigheter för en legitimerad arbetsterapeut att få jobb idag, särskilt för dig som kan flytta dit jobben finns. På fem års sikt förväntas det vara liten konkurrens om jobben för både nyexaminerade och erfarna arbetsterapeuter.

Arbetsplats

Som arbetsterapeut är du oftast anställda inom offentlig sektor, inom kommuner och arbetar ofta på samhällsnivå. 

Visste du att...?

... Aina Wifalk (1928-1983) var kurator och uppfinnare av rollatorn? Rollatorer har sedan början av 1980-talet gett människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. A.Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn då att hennes önskan var att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Visa mer
Visa mindre

286 Lediga jobb

Distriktsarbetsterapeut

Arbetsgivare / Ort: Hällefors kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-08-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i det natursköna Bergslagen, mellan storstad och landsbygd. Stockholm, Göteborg och Oslo når du på omkring tre timmar. Länshuvudstaden Örebro med expansiv internationell flygplats ligger inom en timmes bilresa. Medarbetar- och ledaruppdraget i Hällefors kommun utgår från medborgar- och brukarperspektiv. I Hällefors kommun har vi ett förhållningssätt som utgår från delaktighet, förtroende, öppenhet och respekt för varandra och varandras uppgifter, funktioner och perspektiv. Hällefors kommun är ett finskt förvaltningsområde. Här värdesätts finska språkkunskaper. Beskrivning Vi söker en Distriktsarbetsterapeut till en tillsvidaretjänst i vår rehabiliteringsverksamhet. Hos oss får du ett spännande och varierande arbete. Arbetsuppgifter Som Arbetsterapeut i Hällefors Kommun ansvarar du för funktions- och aktivitetsbedömningar. Du ansvarar även för rehabiliteringsåtgärder och hjälpmedelsförskrivningar. Du har god förmåga att arbeta självständigt samtidigt som du aktivt arbetar för ett fungerande teamarbete tillsammans med olika yrkeskompetenser. Dokumentation sker i verksamhetssystemet VIVA. Andra system som används är bl a LifeCare, WebSesam och Appva för digital signering. Kvalifikationer Legitimerad arbetsterapeut Svenskt, giltigt B-körkort Erfarenhet av liknande arbete är meriterande Du behärskar det svenska språket på ett sätt så att du kan kommunicera med patienterna och övrig personal samt skriftligt dokumentera det som verksamheten kräver. Som person är du positiv, flexibel och har god förmåga att arbeta både självständigt och i team. Du har förmåga att planera och strukturera ditt arbete utifrån förutsättningar och krav. Tänk på att inte lämna känsliga uppgifter, eftersom ansökningen är en offentlig handling. Vi har valt att själva genomföra rekryteringsprocessen och undanber oss alla former av erbjudande från annonserings- och bemannings-/rekryteringsföretag. För mer information om kommunen, besök http://www.hellefors.se Ansökan tas endast emot via extern länk, ej via post eller e-post.
Arbetsgivare
Hällefors kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Arbetsterapeut till Vuxenhabiliteringen, tillsvidaretjänst 100%

Arbetsgivare / Ort: REGION VÄRMLAND
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-08-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Region Värmland är till för att alla i Värmland ska må bra och för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig. Vi är cirka 8000 medarbetare som arbetar med hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kollektivtrafik.

Habilitering och hjälpmedel är en länsövergripande verksamhet som erbjuder tvärprofessionella och specialiserade insatser och hjälpmedel för barn, ungdomar och vuxna med långvariga funktionsnedsättningar.

VUXENHABILITERINGEN

Vill du vara med och utveckla framtidens habilitering?

På vuxenhabiliteringen arbetar vi med individer som är över 18 år med intellektuell funktionsnedsättning, autism, betydande rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada med långvarigt rehabiliteringsbehov. Vuxenhabiliteringen erbjuder insatser till vuxna, till deras anhöriga och övrigt nätverk. Utifrån behov samverkar vi med andra verksamheter inom hälso- och sjukvård, kommunen och andra samhällsaktörer.

Tillsammans bidrar vi till en positiv utveckling för patienten i form av:

. Bästa möjliga funktion och aktivitet.

. Fysiskt och psykiskt välbefinnande.

. Delaktighet i samhällslivet och jämlika levnadsvillkor.

Hos oss får du drivna och engagerade kollegor. Vi har ett systematiskt arbetsmiljöarbete och lägger mycket fokus på introduktion och mentorskap av nya medarbetare. Vi bedriver också ett strukturerat utvecklingsarbete med fokus på evidensbaserade gruppinsatser och ett utökat utbud av E-tjänster. Som en hälsofrämjande arbetsplats har vi både gemensamma friskvårdaktiviteter och friskvårdstimme.

Arbetsterapeut till Vuxenhabiliteringen, tillsvidaretjänst 100%

Arbetsuppgifter

Som arbetsterapeut är du en viktig kompetens i teamet runt patienten och du arbetar med bedömning och behandling av vuxna med funktionsnedsättning. Du kommer att arbeta i det teamet som framförallt möter personer med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Vi samverkar både inom och utanför verksamheten så din samarbetsförmåga är viktig. Det är viktigt att du kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra då arbetet som utförs hos oss är väldigt varierande beroende på våra patienters behov. Lika viktigt är ditt intresse för utvecklingsarbete eftersom vi är inne i en intensiv utveckling, både av vår egen verksamhet och inom kunskapsområdet habilitering.

Övrig information

Inför eventuell anställning kan vi komma att be dig som sökande att lämna ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är legitimerad arbetsterapeut. Erfarenhet och kompetens inom habiliteringens målgrupper är meriterande liksom erfarenhet av arbete inom habilitering eller närliggande verksamheter. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Körkort är önskvärt.

Ansökan

Inför rekryteringsarbetet har Region Värmland tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Läs mer här

Här berättar några av våra medarbetare om sitt yrke och sina arbetsplatser.

https://www.regionvarmland.se/jobb-utbildning-och-forskning/Jobba-hos-oss/vara-medarbetare/

Facklig företrädare Jessika Moström, 010-831 40 19.

Arbetsgivare
REGION VÄRMLAND
Hemsida: https://www.regionvarmland.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Arbetsterapeut

Arbetsgivare / Ort: VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arbetsterapeut

Om jobbet
Sjukhusen i väster är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen och består av fyra sjukhus – Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus. Vi ansvarar också för uppbyggnad och drift av Högsbo specialistsjukhus. Cirka 3000 medarbetare arbetar varje dag hos oss för att ge en god och säker specialistsjukvård av högsta kvalitet. Sjukhusen i väster har en budgetomslutning på cirka 2815 mnkr. Beskrivning/Om oss Rehabmottagningens uppdrag är att utföra rehabilitering på Alingsås lasarett. I enhetens uppdrag ingår arbete med avdelningspatienter, mottagningsbesök och hembesök. Vi har en viktig roll att agera som bryggan mellan länssjukvård, primärvård och kommun. Tack vare vårt breda uppdrag finns det stora möjligheter för dig att utvecklas och växa både som arbetsterapeut och människa.  Du har möjlighet till kompetensutveckling genom kurser och forskningsmöjlighet. Vi har ett gott klimat mellan kollegor som trivs tillsammans.  Rehabmottagning Alingsås lasarett söker nu en legitimerad arbetsterapeut. Tjänsten är ett vikariat på 6 månader med god möjlighet till förlängning. Arbetsuppgifter/Om arbetet Vi söker dig med intresse för ortopedi/kirurgi. Du kommer att arbeta i ett välfungerande team som består av arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabundersköterskor. Teamet arbetar främst på ortopedi- och kirurgiavdelningen samt IVA på Alingsås Lasarett. Tjänsten innebär arbete med bland annat bedömningar av patienter, träning samt hjälpmedelsförskrivning. Handledning av studenter förekommer. En viktig del av ditt arbete blir att medverka till att ständigt utveckla och förbättra verksamheten. Kvalifikationer Vi söker dig som är legitimerad arbetsterapeut och har ett intresse av rehabilitering av ortopedi/kirurgipatienter. Handkompetens är meriterande. För att trivas här ska du tycka att det är viktigt och roligt att utveckla verksamheten och dig själv. Du arbetar ofta självständigt men också tillsammans med teamet och med annan personal på lasarettet, så du behöver ha god samarbetsförmåga, vara flexibel och se möjligheter snarare än begränsningar. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga. Villkor Tjänsten avser ett vikariat t o m 2022-03-31. Om Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen finns till för människorna i Västra Götaland. Vi ser till att det finns god hälso- och sjukvård för alla. Vi arbetar för en hållbar utveckling och tillväxt, bra miljö, förbättrad folkhälsa, ett rikt kulturliv och goda kommunikationer i hela Västra Götaland. Vill du veta mer om VGR kan du besöka vår introduktion till nya medarbetare på länken https://www.vgregion.se/introduktion Ansökan Västra Götalandsregionen ser helst att du registrerar din ansökan via rekryteringssystemet. Om du som sökande har frågor om den utannonserade tjänsten eller av särskilda och speciella skäl inte kan registrera dina uppgifter i ett offentligt system - kontakta kontaktperson för respektive annons. Till bemannings-, förmedlings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings-, förmedlings- och rekryteringsföretag samt andra externa aktörer och försäljare av ytterligare jobbannonser. Västra Götalandsregionen har upphandlade avtal.
Arbetsgivare
VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Leg arbetsterapeut handrehabilitering Aleris rehab Liljeholmen

Arbetsgivare / Ort: Aleris Sjukvård AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-08-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arbetsterapeut

Om jobbet
Om Aleris Aleris är ett av Skandinaviens ledande privata vårdföretag. Verksamheten omfattar sjukvård och diagnostik i Sverige, Norge och Danmark. Aleris erbjuder tjänster av hög kvalitet till den offentliga vården, till försäkringsbolag och till patienter som själva betalar för sin sjukvård. Aleris affärsidé är att ge möjlighet till ett bättre och friskare liv och bidra till ökad samhällsnytta genom innovativa lösningar. Hög kvalitet på våra tjänster är en förutsättning för vår verksamhet. Efter sammanslagningen med Proliva har Aleriskoncernen i Skandinavien 5 400 medarbetare och omsätter 7 miljarder SEK. Aleris ägs av Triton. Aleris Rehab Liljeholmen söker leg arbetsterapeut till klinik för arbete med handpatienter. Om du vill arbeta i en härlig arbetsgrupp med stort engagemang är detta arbetsplatsen för dig. Hos oss har du stora möjligheter att påverka dina arbetstider och dina utvecklingsmöjligheter. Aleris Rehab ingår i Aleriskoncernen och bedriver idag primärvårdsrehabilitering vid 7 enheter i södra Stockholm. Aleris Rehabs enheter erbjuder bred kompetens inom rehabilitering. Vi har ett väl utvecklat samarbete mellan våra enheter där vi idag är knappt 60 arbetsterapeuter med många olika kompetensområden. Du kommer att arbeta i en kreativ organisation med kompetenta kollegor där vår arbetsgrupp i Liljeholmen består av ca 45 medarbetare totalt. Vi är ett härligt gäng av arbetsterapeuter, fysioterapeuter, dietister, kiropraktor, klinikassistent och receptionister som arbetar tillsammans i en professionell, positiv, omtänksam och prestigelös anda. Vårt arbete sker även i nära samverkan med vårdcentraler, kommun, akutsjukvård och andra rehabiliteringsaktörer. Aleris Rehab Liljeholmen ligger centralt i nära anslutning till tunnelbana och tvärbana. Om arbetet Dina arbetsuppgifter som arbetsterapeut fyller en viktig funktion för att skapa en trygg och kvalitativ vård för patienten. Du arbetar tvärprofessionellt med kompetenta kollegor inom olika yrkesprofessioner. Dina arbetsuppgifter består primärt av arbete på mottagning med handpatienter, men även andra patientkategorier som t.ex. post-Covid, barn och vuxna med NPF och andra diagnoser kan förekomma. På kliniken genomförs även demensutredningar, ADL-bedömningar, arbetsförmågebedömningar och motoriska bedömningar för barn. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling. Vårt mål är en arbetsmiljö som präglas av våra värderingar: omtänksamhet, professionalitet, engagemang och nytänkande. Är dessa viktiga för dig så tror vi att du kommer att trivas hos oss. Vi erbjuder dig • En arbetsplats med hög grad av individuell frihet och korta beslutsvägar • Arbete i en inspirerande arbetsgrupp med hög grad av samarbete och god kommunikation • Arbetstid 40h/v med generöst flextidsavtal • Årlig reviderad kompetensplan för din professionella kompetensutveckling • Mentorsprogram för nya i primärvården • Deltagande i professionsnätverk inom Aleris Rehab • Möjlighet till deltagande i utvecklingsarbete • Friskvårdsbidrag Din bakgrund • Erfarenhet av primärvårdsrehabilitering och arbete med handpatienter efter kirurgi är meriterande • Du gillar att arbeta självständigt men fungerar väl i grupp och gillar att arbeta teambaserat med patienten i fokus. Dina egenskaper • Du trivs med ett högt arbetstempo och har en god förmåga att prioritera och strukturera ditt arbete • Du är driftig och initiativrik, vill finnas med i den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet • Du är intresserad av att förmedla och dela med dig av dina kunskaper till kollegor • Du tycker om att arbeta tvärprofessionellt • Du har god kommunikationsförmåga och ser dialogen som ett viktigt verktyg I denna rekryteringsprocess läggs stor vikt vid personlig lämplighet där egenskaper som initiativrikedom, social kompetens och förmåga att strukturera arbetet är betydelsefulla. Vi driver vår verksamhet enligt avtal med Region Stockholm. Vi är anslutna till Vårdföretagarna och har kollektivavtal. Lön enligt överenskommelse. Anställningsform: Tillsvidaretjänst med provanställning. Tillträde nov/dec 2021. Ansökan och kontakt Vi hoppas att du tycker att det låter spännande och att du är nyfiken på att veta mer om oss. Ansöker gör du via vårt rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är 2021-09-17. I och med löpande urval rekommenderar vi dig att ansöka redan nu. Om du har frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta tf enhetschef Annika Vikström på 08-40915378, [email protected] Välkommen med din ansökan! Vi har i denna rekryteringsprocess gjort ett aktivt val av annonsering och rekryteringsstöd. Därför undanber vi oss säljsamtal för ytterligare rekryteringsstöd och annonseringsvägar.
Arbetsgivare
Aleris Sjukvård AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Arbetsterapeut till Närpsykiatrin i Kalix

Arbetsgivare / Ort: REGION NORRBOTTEN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arbetsterapeut

Om jobbet
Vill du vara en del av en spännande och utvecklande verksamhet som sätter patienten i fokus. Välkommen att bli en av oss på Närpsykiatrin Kalix! Vi söker Vi söker dig som är legitimerad arbetsterapeut. Du talar och skriver flytande svenska. Det är meriterande om du har erfarenhet från psykiatrin, är KBT terapeut eller liknande och har god datorvana.  Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du är självgående, flexibel och lojal. Det är meriterande om du är strukturerad och har god samarbetsförmåga.  Det här får du arbeta med Vi söker nu en vikarie som arbetsterapeut till Kalix Närpsykiatri. Arbetet kommer vara inom Kalix Närpsykiatri mottagning där det behövs arbetsterapeutisk expertis. Du arbetar med bedömningar och utredningar samt behandlingsarbete med patienter både individuellt och i grupp. Du kommer att arbeta tillsammans med andra arbetsterapeuter samt enskilt. Arbetsuppgifterna är varierande och ger utrymme för kreativa lösningar. Vikariatet som arbetsterapeut kommer att vara en viktig länk tillsammans med basutredare, psykologer och läkare. I vikariatet kommer du också att få vara delaktig med att utveckla processerna i arbetet som arbetsterapeut.  Det här erbjuder vi dig - Utvecklings- och karriärmöjligheter där du får vara med och skapa framtidens hälsa och vård - Hälsofrämjande arbetsplatser med tillgång till friskvårdsaktiviteter och friskvårdsbidrag - Länk till våra förmåner Information om tjänsten Ett vikariat från Vikariat 21-10-01 till -22-10-01 på heltid, arbetstid dagtid vardagar.  Region Norrbotten tillämpar individuell lönesättning enligt kollektivavtal. Utifrån verksamhetens karaktär och krav på säkerhet, måste man som sökande till vår verksamhet, vara beredd att lämna utdrag ur belastningsregistret. Urval och intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdag. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
REGION NORRBOTTEN
Hemsida: www.nll.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.