Ergonom

Ergonom

Förr i tiden kallades Ergonomer för företagsgymnaster, då man oftast arbetade med förebyggande hälsovård på företag och inom olika organisationer.

Ergonomer hjälper de yrkesverksamma att anpassa sina rörelser och arbetsutrustning, som t.ex kontorsmöbler samt anskaffning av speciella tangentbord och "data-möss", så att arbetsskador motarbetas. Hos kontorsarbetare är det uppkomsten av spänningar och onda nackar och axlar samt i ryggen och handlederna som man försöker förebygga. I ett senare skedet, om arbetsskada redan har uppstått, är det oftast Arbetsterapeuts insatser som kommer att behövas. 

Ergonomer håller kurser och föreläsningar, men ger också personliga konsultationer.

Utbildning

Högskoleutbildning krävs.

Ofta är det utbildade Arbetsterapeuter, Fysioterapeuter eller Sjuksköterskor som arbetar som ergonomer, men även Kiropraktor eller Naprapat kan också göra det.

En bra grund kan man få på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Det finns möjlighet att bli certifierad som Europaergonom.

Arbetsplats

Ergonomer arbetar oftast inom företagshälsovården.

Det är något vanligare att ergonomer är egenföretagare än att de är anställda. Det är ganska svårt att få fastanställning som ergonom. Det är också vanligt att man kombinerar med andra yrken och då oftast inom Hälsa- och sjukvård, Företagshälsovård, Friskvård eller Kroppsvård.

Visa mer
Visa mindre

426 Lediga jobb som ergonom

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.