På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ergonom

Ergonom

Ergonomer arbetar oftast inom FHV, företagshälsovården.
Förr i tiden kallades Ergonomer för "företagsgymnaster" (man syftade på yrket "sjukgymnast" som arbetade med förebyggande hälsovård på företag och inom olika organisationer). Yrket Sjukgymnast har bytt namn och heter sedan 1 januari 2014 - Fysioterapeut.

Ergonomer hjälper de yrkesverksamma att anpassa sina rörelser och arbetsutrustning (som t.ex kontorsmöbler inkl anskaffning av speciella tangentbord och data"möss") så att inte arbetsskadorna (framförallt pga man sitter länge i "fel" position eller pga uppreppningar av monotona rorelser) uppstår. Hos kontorsarbetare är det uppkomsten av spänningar och ont i nacken och axlar (som i sin tur kan leda till kronisk huvudvärk) samt i ryggen och handleder - som man försöker förebygga.

Ergonomer håller kurser och föreläsningar, men ger också personliga konsultationer - i första hand för att förebygga uppkomsten av arbetsskador eller i begynnelsestadiet, när arbetsskada är inte så djupt rotad. I ett senare skedet (om arbetsskada redan har uppstått) är det oftast Arbetsterapeuts insatser som kommer att behövas.

Europaergonom
Det finns möjlighet att bli certifierad som "europaergonom". Var god läs mer om det på EHSS hemsida. EHSS är en forkortning som står för "Ergonomi och Human factors Sällskapet Sverige".

Utbildning

Högskoleutbildning krävs. Ofta är det utbildade Arbetsterapeuter, Fysioterapeuter (fd Sjukgymnaster) eller Sjuksköterskor som arbetar som ergonomer men även Kiropraktor eller Naprapat kan också göra det.

Det är något vanligare att ergonomer är egna företagare/inhyrda konsulter än att de blir anställda. Det är ganska svårt att få fastanställning som ergonom. I vissa fall kan man ha behovsanställning ("timmar vid behov"). Det är också vanligt att man som ergonom kombinerar med andra yrken (oftast inom Hälsa- och sjukvård, Företagshälsovård, Friskvård eller Kroppsvård). Läs mer om utbildningsmöjligheter inom FHV (företagshälsovården) på Fysioterapeuternas hemsida.

Visste du att...?
Nästan hälften av sveskar (circa 4 av 10) lider av den så kallade "musarmen".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.