Förr i tiden kallades Ergonomer för företagsgymnaster, då man oftast arbetade med förebyggande hälsovård på företag och inom olika organisationer.
Ergonomer hjälper de yrkesverksamma att anpassa sina rörelser och arbetsutrustning, som t.ex kontorsmöbler samt anskaffning av speciella tangentbord och "data-möss", så att arbetsskador motarbetas. Hos kontorsarbetare är det uppkomsten av spänningar och onda nackar och axlar samt i ryggen och handlederna som man försöker förebygga. I ett senare skedet, om arbetsskada redan har uppstått, är det oftast Arbetsterapeuts insatser som kommer att behövas.
Ergonomer håller kurser och föreläsningar, men ger också personliga konsultationer.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Högskoleutbildning krävs.
Ofta är det utbildade Arbetsterapeuter, Fysioterapeuter eller Sjuksköterskor som arbetar som ergonomer, men även Kiropraktor eller Naprapat kan också göra det.
En bra grund kan man få på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.
Det finns möjlighet att bli certifierad som Europaergonom.
Arbetsplats
Ergonomer arbetar oftast inom företagshälsovården.
Det är något vanligare att ergonomer är egenföretagare än att de är anställda. Det är ganska svårt att få fastanställning som ergonom. Det är också vanligt att man kombinerar med andra yrken och då oftast inom Hälsa- och sjukvård, Företagshälsovård, Friskvård eller Kroppsvård.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret