På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Undersköterska
Spela filmen

Undersköterska

Undersköterska arbetar inom kommuner, sjukvårdsregioner och inom den privata sektorn. Som undersköterska varierar arbetsuppgifterna beroende på var du arbetar. Om du är undersköterska inom hemtjänsten arbetar du med att ge stöd för att klara av det vardagliga i hemmet som att laga mat, göra inköp, sköta hygienen, byta kläder, sårvård och att ta medicin.

Undersköterskor på en vårdavdelning på ett sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och är ofta ansvariga för sjukmateriel och förråd på avdelningen. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår. Undersköterskor arbetar även med omvårdnad och vissa sjukvårdsuppgifter på sjukhem, i servicehus och gruppbostäder eller i hemsjukvården.

På en vårdcentral kan du få utföra provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare. Undersköterskor arbetar ofta i team med läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar. Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en undersköterska" - här är snabblänk till filmen.

Utbildning

Vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning, som ofta kallas för Kurspaket Omvårdnad eller Vård- och omsorg inom vuxenutbildningen (Komvux). Vidareutbildningar till specialistundersköterska finns inom Yrkeshögskolan. Läs också gärna information i dokumentarkivet på Fragasyv.se,  på den här sidan.

En undersköterska med viss arbetslivserfarenhet kan söka till en yrkeshögskoleutbildning verksamhetsledare-samordnare-inom-social-omsorg eller till liknande utbildningar inom yrkeshögskola, på folkhögskolor, på Komvux och hos privata utbildningsanordnare. Vidareutbildningar för verksamma undersköterskor ges ofta distans på deltid, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt som du studerar.

Yrkestiteln Undersköterska kan till engelska språket översättas som assisting nurse eller nurses aid.

Visste du att...?

Utredningen om reglering av yrket Undersköterska föreslår att undersköterska bör bli en skyddad yrkestitel i Sverige. Endast de som har viss utbildning eller kompetens ska kunna få använda yrkestiteln Undersköterska. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Källa: Regeringen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.