På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Undersköterska
Spela filmen

Undersköterska

Det finns cirka 250.000 verksamma undersköterskor i Sverige (uppgift från mars 2017). Undersköterska är Sveriges största yrkesgrupp som arbetar inom kommuner, landsting och inom privat sektorn.

Undersköterska hör inte till de så kallade "legitimationsyrken" och det är därför upp till varje arbetsgivare att bestämma vem som kan få jobb som undersköterska (uppgift från december 2018).

Arbetsuppgifterna för en undersköterska varierar något beroende på var hen arbetar.
Vanliga arbetsuppgifter är omsorg och service till sjuka, gamla eller till personer med funktionsnedsättning/funktionsvariation, som man ger på olika sätt, beroende på bland annat var omsorg ges: i hemmet eller på en vårdinrättning, som t.ex på ett sjukhus.

Undersköterska inom Hemtjänst arbetar med bland annat personlig hygien, dvs att hjälpa en annan person att tvätta sig eller duscha, serviceuppgifter i hemmet t ex städ och inköp. Det kan handla om allt från att ge stöd för att klara av det vardagliga i hemmet som exempelvis tillaga sin mat, göra inköp, städa till att sköta hygienen, byta kläder ge sårvård och att ta medicin.

Undersköterskor på en vårdavdelning på ett Sjukhus hjälper patienterna att tvätta sig och klä på sig. De bäddar, serverar mat och gör allt annat som ingår i den dagliga vården. De kontrollerar patientens temperatur, mäter blodtryck, tar prover och lägger om sår. Undersköterskor arbetar också med omvårdnad och vissa sjukvårdsuppgifter på sjukhem, i servicehus och gruppbostäder eller i hemsjukvården.

På sjukhus arbetar undersköterskor med omsorg och stöd till patienten. De kan också vara ansvariga för sjukmaterial och förråd på avdelningen. Undersköterskor arbetar också på mottagningar och vårdcentraler då är det vanligt att man jobbar med att assistera läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar.

På en vårdcentral kanske du gör vissa provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet väldigt mycket beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en undersköterska" - här är snabblänk till filmen.

Yrkesporträtt
Möt Sebastien som fick jobb direkt efter utbildningen. "Ingen dag är den andra lik och du kan få jobb i hela landet", - påstår Sebastien.

Utbildning

Vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning, som ofta kallas för Kurspaket Omvårdnad eller Vård- och omsorg inom vuxenutbildningen (Komvux). Vidareutbildningar till specialistundersköterska finns inom Yrkeshögskolan. Läs också gärna information i Dokumentarkivet på Fragasyv.se,  på den här sidan.

Vidareutbildning/karriärmöjligheter

En undersköterska med viss arbetslivserfarenhet (ex. minst 1 års arbetslivserfarenhet) kan söka till en yrkeshögskoleutbildning verksamhetsledare-samordnare-inom-social-omsorg eller till andra (liknande) utbildningar som kan finnas inom yrkeshögskola, på folkhögskolor, i komvuxregi och hos privata utbildningsanordnare. Vidare-/påbyggnadsutbildningar för verksamma undersköterskor ges ofta på deltid på distans, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt som man studerar.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 92 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Yrkestiteln Undersköterska kan till engelska språket översättas som assisting nurse eller nurses aid.

Lilla ordboken
HVB - en förkortning för "Hem för vård eller boende" = en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. Källa: Inspektionen för Vård & Omsorg (IVO).

Visste du att...?
Utredningen om reglering av yrket Undersköterska föreslår att undersköterska bör bli en "skyddad yrkestitel" i Sverige. Endast de som har viss utbildning eller kompetens ska kunna få använda yrkestiteln "Undersköterska". Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Källa: Regeringen.se

Ingångslön
En utbildad undersköterska, som arbetar på dag- och kvällstid och på ibland även på nätter, får ca 22.000 kr som ingångslön (uppgift från februari 2019 för Kronobergs län och Jönköping).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.