Perfusionist

Perfusionist

Perfusionistens huvudsakliga uppgift är att övervaka hjärtl-ungmaskinen i samband med hjärtkirurgi. Ibland måste hjärtat stannas upp under en begränsad tid i samband med operation. Under denna tid leds blodet via en så kallad hjärt-lungmaskin för att kroppens funktioner ska fortsätta att fungera.

Att leda blodet ut i kroppen via hjärt-lungmaskinen kallas extrakorporeal cirkulation. Under denna del av operationen ansvarar perfusionisten bland annat för blodcirkulation, gasutbyte, blodåtervinning och temperaturreglering.

Utbildning

För behörighet att söka till perfusionistutbildningen krävs att du har yrkeserfarenhet inom relevant hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Bakgrunden kan vara kandidatexamen, 3 års högskolestudier på heltid inom vårdvetenskap (anestesi, operation, IVA) teknik, medicin, kemi, fysik, biologi eller liknande samt två års yrkeserfarenhet från t ex intensivvård, operation eller medicinsk teknik.

Dessutom krävs två års utbildning vid Den skandinaviske skole för kardiovaskulär teknologi i Århus Danmark som leder till en masterexamen. De flesta som antas till utbildningen rekryteras internt från thoraxkirurgiska kliniker.

Personliga egenskaper

Som perfusionist behöver du vara noggrann, ha en god kommunikationsförmåga och behålla lugnet i stressande situationer. Detta är ett yrke som innebär att du arbetar i ett sjukvårdsteam och att du ständigt håller dig uppdaterad om den sjukvårdsutrustning du arbetar med. 

Arbetsplats

Perfusionister arbetar på thoraxkirurgiska operationsavdelningar. Förutom att hantera och övervaka hjärt-lungmaskiner under hjärtkirurgi ansvarar perfusionisten även för mekaniska hjärtpumpar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.