Operationssjuksköterska
Spela filmen

Operationssjuksköterska

Operationssjuksköterska är en sjuksköterska med specialistutbildning inom operationssjukvård. Som specialistsjuksköterska inom kirurgi/operation jobbar du i en högteknologisk miljö. Ditt arbete präglas av hög kvalitet och stort ansvar.

Du har ett stimulerande jobb, med stora möjligheter att utvecklas inom ditt yrke.

Som operationssjuksköterska är du en viktig del av operationsteamet och leder arbetet för sjuksköterskor och undersköterskor i operationssalen. I din yrkesroll jobbar du närmast kirurgen under ingreppen och assisterar med rätt instrument, apparatur och materiel. Du verkar för patientens säkerhet och välbefinnande. Du arbetar på det sättet som förebygger komplikationer. Du ansvarar för patientens omvårdnad.

Som operationssjuksköterska kan man även ha vidarespecialisering/spetskompetens med inriktningar på akutoperationer/trauma, allmän kirurgi, ortopedi, gynekologi, öron/näsa/hals eller urologi.

Utbildning

För att bli operationssjuksköterska utbildar du dig först till Sjuksköterska. Sjuksköterska är ett av de så kallade legitimationsyrken. När man har fått sjuksköterskelegitimation kan du söka påbyggnadsutbildning för att bli en Specialistsjuksköterska.

En av möjliga inriktningar för specialistsjuksköterska är Operationssjuksköterska.

Magisterprogrammet Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård, 60 hp, ges för närvarande vid Umeå Universitet, på heltid och på distans.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.