Plastikkirurg

Plastikkirurg

Plastikkirurg är i grunden läkare men skiljer sig på så sätt att hen är både läkare och konstnär. Ofta handlar plastikkirurgi om att någon vill förändra sitt utseende, till exempel få en annan form på sin näsa eller mindre utstående öron.

Plastikkirurger arbetar även med rekonstruktiv kirurgi, vilket betyder att återställa utseendet till följd av en sjukdom, olyckshändelse eller brott. Plastikkirurger kan också förbättra kroppens funktioner på olika sätt, exempelvis möjligheten att andas genom näsan om en patient är född med för trånga näsgångar. 

Utbildning

För att bli plastikkirurg måste du först utbilda dig till läkare och sedan vidareutbilda dig till specialistläkare, specialisering inom plastikkirurgi.

Du kan även skaffa dig spetskompetens i okulo-plastik (nära-ögon-områden kirurgi) eller bröst-kirurgi, där det dels handlar det om att sätta in bröstimplantat, men också om bröstförminskning och rekonstruktioner efter t.ex bröstcancer.

Det är hård konkurrens om utbildningsplatser på läkarprogrammet på alla svenska lärosäten, därför väljer en del att studera utomlands. Var noga med att undersöka vilka kompletteringar som i så fall kan krävas för att få en svensk legitimation. Om du är intresserad av att läsa till läkare utomlands och sedan kunna jobba i Sverige, bör du helst välja ett universitet som är ett av de statligt godkända universiteten. 

Arbetsplats

Plastikkirurger arbetar antingen på en privat klinik eller på ett större sjukhus. Lönenivån kan skilja en hel del beroende på vilken typ av plastikkirurgi du är specialiserad på.

Visste du att...?

... en människa blinkar ca 135 miljoner gånger under 70 år.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  687 Lediga jobb som plastikkirurg

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.