På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barnläkare

Barnläkare

Som barnläkare / pediatriker träffar du barn med olika besvär och arbetsuppgifterna skiljer sig. I barnläkarens arbete ingår ofta att informera patienten och de närstående om till exempel behandlingsmöjligheter och biverkningar av mediciner. Barnläkare arbetar ofta i arbetslag med bland annat andra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

I barnläkararbetet ingår också administration. I patientens journal för barnläkaren in resultatet av undersökningar och behandlingar. Du skriver remiss om patienten ska skickas vidare till andra avdelningar och kliniker. Även sjukintyg och recept på mediciner ska skrivas ut.

Som barnläkare är det viktigt att du kan hantera barn med olika behov, dessutom är det viktigt att du är pedagogisk, noggrann, empatisk och förtroendeingivande.

Utbildning

Läkarutbildningen består av 5,5 års universitetsstudier och finns på flera studieorter runt om i landet. Utbildningen omfattar både teori och klinisk-praktiska studier då du arbetar med patienter, men upplägget varierar mellan olika universitet.

Barnläkare eller pediatriker är en av de möjliga inriktningar för en Specialistläkare, vilket innebär att du först utbildar dig till Läkare.

Visste du att... ?

Världens förmodligen äldsta förstföderska hittils (uppgift från september 2019) är Yerramatti Mangayamma, 74 år från Indien, som, efter en provrörsbefruktning, har fött tvillingar. Källa: tv4.se/nyheterna

Länktips

  • socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog - Socialstyrelsens föreskrifter & allmänna råd om ordination & hantering av läkemedel i hälso- & sjukvården
  • 1177.se - Vårdguiden erbjuder råd om vård på webb & telefon, dygnet runt i hela Sverige; bakom 1177 står den svenska sjukvården: alla landsting & regioner i samverkan.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.