Barnläkare

Barnläkare

Som barnläkare / pediatriker träffar du barn med olika besvär och arbetsuppgifterna skiljer sig. I barnläkarens arbete ingår ofta att informera patienten och de närstående om till exempel behandlingsmöjligheter och biverkningar av mediciner.

I barnläkararbetet ingår också administration. I patientens journal för barnläkaren in resultatet av undersökningar och behandlingar. Du skriver remiss om patienten ska skickas vidare till andra avdelningar och kliniker. Även sjukintyg och recept på mediciner ska skrivas ut.

Utbildning

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är från hösten 2021 sex år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Barnläkare eller pediatriker är en av de möjliga inriktningar för en Specialistläkare, vilket innebär att du först utbildar dig till Läkare.

Personliga egenskaper

Som barnläkare är det viktigt att du kan hantera barn med olika behov, dessutom är det viktigt att du är pedagogisk, noggrann, empatisk och förtroendeingivande.

Arbetsplats

Barnläkare arbetar ofta i arbetslag med bland annat andra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Man kan bland annat vara anställda på sjukhus, vårdcentraler eller privata läkarmottagningar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1551 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.