Neonatalläkare

Neonatalläkare

Neonatalläkare är en barnläkare, specialist på att vårda förtidigt födda barn och nyfödda barn med svåra sjukdomstillstånd.

Neonatalläkare undersöker för tidigt födda barn enligt Apgar-skalan, en bedömningsskala för hur mycket vård barnen behöver. Neonatalavdelningen har ett nära samarbete med BB / förlossning. Målet är att ge en god vård och i möjligaste mån undvika separation av barn och mamma.

För de förtidigt födda barnen finns möjlighet att bli utskrivna till neonatal dagvård. Detta sker när neonatalläkare bedömt att barnet är medicinskt stabilt. Barnet får då komma på regelbundna besök till BB/Neo dagvårdsmottagning och träffa en barnsjuksköterska samt en barnläkare.

Utbildning

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

De som påbörjar läkarprogrammet HT 2021 kommer inte att bli AT-läkare, men de som redan läser på läkarprogrammet kommer fortfarande behöva göra AT-tjänst.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Neonatalläkare / barnläkare är en av de möjliga inriktningar för en Specialistläkare, vilket innebär att du först utbildar dig till Läkare.

Arbetsplats

Som neonatalläkare arbetar du på neonatalavdelningar där sjuka nyfödda barn vårdas samt för tidigt födda barn med varierande vårdbehov, från lättvård till intensivvård. 

Lilla ordboken

Apgar score (Apgarskalan eller Apgar-poäng) - är ett poängsystem för bedömning av graden av syresättning av den nyföddes blod. Barnet får poäng 0-10 beroende på hur bra det har återhämtat sig efter förlossningen. Testet togs fram 1953 av Virginia Apgar (1909-1974), amerikansk läkare och specialist på anestesi och pediatrik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1080 Lediga jobb som neonatalläkare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.