På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Neonatalläkare

Neonatalläkare

Neonatalläkare är en barnIäkare, speciaIist på att vårda förtidigt födda barn och nyfödda barn med svåra sjukdomstiIIstånd. Som neonatalläkare arbetar du på neonatalavdelningar där sjuka nyfödda barn vårdas samt för tidigt födda barn med varierande vårdbehov, från lättvård till intensivvård. 

NeonataIIäkare undersöker för tidigt födda barn enligt Apgar-skalan, en bedömningsskala för hur mycket vård barnen behöver. Neonatalavdelningen har ett nära samarbete med BB/förlossning. Målet är att ge en god vård och i möjligaste mån undvika separation av barn och mamma.

För de förtidigt födda barnen finns möjlighet att bli utskrivna till neonatal dagvård. Detta sker när neonataIläkare bedömt att barnet är medicinskt stabilt. Barnet får då komma på regelbundna besök till BB/Neo dagvårdsmottagning och träffa en barnsjuksköterska samt en barnläkare.

Lilla ordboken

Apgar score (på svenska Apgarskalan eller Apgar-poäng) - är ett poängsystem för bedömning av graden av syresättning av den nyföddes blod. Barnet får poäng (från 0 till 10) beroende på hur bra det har återhämtat sig efter förlossningen. Testet togs fram år 1953 av Virginia Apgar (1909-1974), amerikansk läkare, specialist på anestesi & pediatrik.

Visste du att... ?

Världens förmodligen äldsta förstföderska hittills (uppgift från september 2019) är Yerramatti Mangayamma, 74 år från Indien, som födde tvillingar efter en provrörsbefruktning. Källa: tv4.se/nyheterna

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.