Embryolog

Embryolog

Embryologer hjälper ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar genom IVF-befruktning (provrörsbefruktning). De tar emot, renar och selekterar de bästa spermierna via mikroskopering. Detta gör de ofta exakt samtidigt som kvinnan ligger i operationsrummet i närheten och personal står beredd för att ta vara på alla ägg som har gått att få fram.

Som embryolog arbetar du med att hantera ägg och spermier, embryo-odling, mikroinjektion och frysförvaring av ägg, spermier och embryon. Du kan även delta i forsknings- och utvecklingsarbete.

Vid en standard-IVF läggs ägg i en odlingsskål tillsammans med spermier för att befruktningen ska ske av sig själv. Ett annat, mycket speciellt tillvägagångssätt, är att injicera en spermie i varje ägg och dagen efter kontrollera om befruktningen har skett och om embryot sedan började dela sig.

Nästan ingenting av det embryologer gör är automatiserat, utan varje moment är ett hantverk i sig. Embryologer arbetar för att ge den bästa möjliga vården och medverkar till att patientsäkerheten, tillgängligheten och bemötandet ständigt ska förbättras.

Utbildning

Med grundutbildning till biomedicinsk analytiker och några års arbetslivserfarenhet, t ex från mikrobiologen vid ett sjukhuset, kan man börja på en IVF-klinik och läras upp till embryolog. 

För att få jobba med IVF krävs att du har en grundutbildning som läkare, sjuksköterska, barnmorska eller biomedicinsk analytiker, beroende på vad du vill jobba med inom IVF-processen. Därefter brukar det finnas vidareutbildning på arbetsplatsen.

Bra grundläggande kunskaper finns bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Förberedande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Embryologer kan arbeta både inom offentlig och privat sjukvård.

Visste du att... ?

... om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad, så skulle längden på den raden uppgå till ca 185 500 km eller 18 500 mil.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som embryolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.