På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Embryolog

Embryolog

Vill du ha ett ansvarsfullt arbete, där du kan få ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar, men inom vilket är det otroligt mycket att hålla ordning på, då kan yrket Embryolog vara rätt yrke för dig!

Embryologer hjälper ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar - benom IVF-befruktningsmetoden (provrörsbefruktning). De tar emot, renar och selekterar de bästa spermierna via mikroskopering. Detta gör de ofta exakt samtidigt som kvinnan ligger i operationsrummet i närheten och personal står beredd för att ta vara på alla ägg som har gått att få fram.

Arbetsuppgifter (kort och gott): hantering av ägg och spermier, embryoodling, mikroinjektion och frysförvaring av ägg, spermier och embryon; även delta i forsknings- och utvecklingsarbete kan ingå.

Vid en standard-IVF läggs ägg i en odlingsskål tillsammans med spermier för att befruktningen ska ske av sig själv.
Ett annat (speciellt) tillvägagångssätt är att injicera en spermie i varje ägg och dagen efter kontrollera om befruktningen har skett och om embryot sedan började dela sig.

Att jobba med det speciella sättet är, enligt många yrkesverksamma embryologer, den svåraste delen i embryologens jobb. För att få göra det måste man, som regel, ha jobbat som embryolog i minst 1 år, dvs för att få lov att via ett mikroskop och med hjälp av joysticks styra 2 pipetter för att få tag på de ständigt rörliga spermierna, varav en ska föras in i ägget.

Nästan ingenting av det embryologer gör är automatiserat, utan varje moment är ett hantverk i sig. Varje gång befruktningen lyckas känner de flesta embryologer sig, på nytt, mycket stolta över sitt yrke.

Embryologer arbetar för att uppnå god vård i den dagliga verksamheten och medverkar till att patientsäkerhet, tillgänglighet, patientbemötande och vårdkvalitet ständigt förbättras

Personliga egenskaper
Eftersom embryologer ingår oftast i ett team är det viktigt att man har mycket god samarbets- och kommunikationsförmåga. Vidare behöver man även vara utomordentligt noggrann, ansvarstagandeserviceinriktad och engagerad samt kvalitetsmedveten, kunna arbeta effektivt även under tidspress och behålla lugnet trots periodvis hög arbetsbelastning.

Utbildning

Med grundutbildning till biomedicinsk analytiker och några års arbetslivserfarenhet, ex. från "mikrobiologen" vid ett sjukhuset, kan man börja på en IVF-klinik för att, på en arbetsplats, läras upp till embryolog. 

Kvalifikationer

När IVF-kliniker söker embryologer önskar de att man är utbildad BMA (Biomedicinsk analytiker), biolog "eller motsvarande" (vad "motsvarande" i detta fallet är - är upp till arbetsgivare att bedöma). I första hand sökes det personer med erfarenhet av IVF-laboratoriearbete och gärna ESHRE-certifiering (klinisk embryolog). Erfarenhet av mikroskopering, cellodling och sterilarbete samt att man, förutom svenska språket, har även hög språknivå inom engelskan, ställs ofta som ett krav.

Arbetsplatser

Embryologer kan arbeta inom offentlig och inom privat sjukvård (på privata IVF-kliniker).

Anställningsvillkor

Helgtjänstgöring kan ingå. Övertidsarbete kan förekomma.

Allmänt om att arbeta med IVF 
För att i Sverige få jobba med IVF krävs att man har en grundutbildning som läkare, sjuksköterska, barnmorska eller biomedicinsk analytiker (beroende på exakt vad det är man ska jobba med inom IVF-processen). Därefter brukar man få vidareutbildning på arbetsplatsen – särskilda kurser brukar erbjudas av arbetsgivaren.

Visste du att...?
Om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad skulle längd på den "raden" uppge till ca 185 500 km (eller 18 500 mil).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.