På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Biomedicinsk analytiker
Spela filmen

Biomedicinsk analytiker

I Sverige hör yrket Biomedicinsk analytiker (BMA) till legitimationsyrken. Biomedicinsk analytiker har en tydlig medicinsk koppling med fokus på människokroppen och människans sjukdomar.

Biomedicinska analytiker studerar molekyler, mikroorganismer och celler med hjälp av avancerad teknik.

Inom sjukvården arbetar du som biomedicinsk analytiker med att ta fram underlag som läkarna behöver för att ställa rätt diagnos på olika sjukdomar. Du kan även arbeta med forsknings- och utvecklingsarbete inom läkemedelsindustrin och vid olika forskningsinstitutioner.

Biomedicinska analytiker är specialister på olika undersöknings- och analysmetoder. Utbildningen ger både naturvetenskapliga, tekniska och medicinska kunskaper, liksom kunskaper i dokumentation och kvalitetssäkring. Det innebär att du har en bred arbetsmarknad, både inom den privata och den offentliga sektorn.

Utbildning

Biomedicinska analytiker utbildas inom högskolan på Biomedicinska analytikerprogrammet. Det finns två inriktningar, dels mot laboratoriemedicin och dels mot klinisk fysiologi.

Biomedicinska analytikerutbildningen kan ge 2 examina: en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap samt en yrkesexamen, vilket gör det möjligt att ansöka om BMA-legitimationen.

En biomedicinsk analytiker kan vidareutbilda sig till exempelvis en cytodiagnostiker. De områden som BMA ofta vidareutbildar sig inom är forensik, immunologi, biologi, cytologi och klinisk fysiologi.

För att bli behörig till forskarutbildning och doktorera krävs grundutbildningens tre år på BMA-programmet samt minst ett års studier på magister-, eller 2-årsstudier - på masternivå.

Framtidsutsikter

På fem års sikt är prognosen fortsatt liten konkurrens. Stora pensionsavgångar är att vänta och många arbetsgivare rapporterar att det är svårt att rekrytera erfarna biomedicinska analytiker. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, har också tydligt uttryckt behovet av fler biomedicinska analytiker.

Arbetsplats

Biomedicinska analytiker arbetar inom hälso- och sjukvården, läkemedelsindustrin, biokemiska laboratorier, djursjukhus samt vid vissa högskolor eller universitet.

Visste du att... ?

... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott, den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal, detta fastställdes efter ett fynd av benrester efter en ung man, som på "sin tid" bodde i Södra Afrika, nutidens Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.

Visa mer
Visa mindre

100 Lediga jobb

Cytodiagnostiker till Patologi & Cytologi Dalarna, Falun

Arbetsgivare / Ort: REGION DALARNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Biomedicinsk analytiker

Om jobbet
Hos oss på Region Dalarna får du ett meningsfullt arbete där du kan göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna! ARBETSBESKRIVNING De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av screening av gynekologiska cellprovskontroller och indicerad cervixcytologi, samt diagnostik av övrig cytologi som urincytologi, lungcytologi och exudat. Vi arbetar med vätskebaserad cytologi för gynekologiska cellprovskontroller och enligt det nationella vårdprogrammet med primär HPV-screening sedan början av 2018. Registrering, färgning och preparering av prover på det cytologiska laboratoriet utförs i rutinen av annan yrkeskategori men kan till viss del ingå i arbetet som cytodiagnostiker. KVALIFIKATIONER Magisterexamen i diagnostisk cytologi. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Vi ser gärna nyutexaminerade sökanden såväl som er med erfarenhet inom yrket. Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi har ett brett uppdrag så möjligheterna är stora att du hittar ditt drömjobb hos oss! Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, hjälpmedel, kollektivtrafik och folkhögskolor, samt arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Läs mer om hur det är att jobba hos oss på regiondalarna.se/jobb Vi har gjort vårt medieval och vill därför ej bli kontaktade av andra säljbolag eller rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
REGION DALARNA
Hemsida: www.regiondalarna.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Senior labingenjör/labingenjör till QC mikrobiologi, Uppsala

Arbetsgivare / Ort: Randstad AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Mikrobiolog

Om jobbet

Arbetsbeskrivning

Är du intresserad av QC-verksamhet och mikrobiologi och där du genom din expertis får lösa problem och aktivt delta i arbetet med att förbättra och utveckla verksamheten? Är du nyfiken, målmedveten och strukturerad? Då är denna spännande och varierande tjänst något för dig. Vi på Ranstad Life Sciences söker nu en Senior labingenjör alternativt labingenjör för konsultuppdrag hos specialistgruppen på ett större internationellt bolag som är stolta över sina produkter och där kollegor, utvecklingsmöjligheterna och den familjära stämningen är några starka sidor. 

Randstad Life Sciences är specialister inom naturvetenskap. Som konsult hos oss får du konkurrenskraftig lön, förmåner och kollektivavtalade villkor. Din konsultchef, som alltid finns nära till hands, ser till att du får varierande och utvecklande uppdrag på olika företag, inom olika branscher. Hos Randstad Life Sciences står din personliga utveckling i fokus, och du erbjuds ett stort nätverk och många sociala aktiviteter.

Ansvarsområden

Specialistgruppen hos företaget ansvarar för mikrobiologisk expertis inom områdena analyser av råvaror och färdigt läkemedel, validering av analysmetoder, kvalificering av steriliseringsprocesser, miljökontroll i renrum, mikrobiologiska aspekter i tillverkningsprocessen samt identifiering av mikroorganismer och regulatoriska frågor rörande dessa områden. Som Senior labingenjör/labingenjör arbetar du med ett eller flera områdena. 

Som  Senior labingenjör/labingenjör  är dina huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden inom något eller flera av följande:
• Att driva och ansvara för studier, utredningar, valideringar, riskanalyser, större förbättringar, ändringsärenden, utvecklingsarbete och trouble shooting inom området.
• Att vara avdelningens representant i större avvikelseutredningar/projekt/riskanalyser.
• Att stödja de operativa grupperna inom QC-M (miljökontroll, renrum, process, analyser).
• Att samarbeta och supportera andra avdelningar (tex produktionen) med mikrobiologisk expertis gällande tex mikrobiologisk miljökontroll, renrum, processer, valideringar mm.
• Att ta fram svar/lösningar på regulatoriska frågor och svar till myndigheter.
• Att delta och ansvara för sitt specialistområde vid myndighetsinspektioner.

Som person trivs du med att självständigt planera, driva och ansvara för ditt eget arbete. Att du har god samarbets- och kommunikationsförmåga, är nyfiken, målmedveten och strukturerad. Du besitter god problemlösnings- och slutledningsförmåga och har lätt för att se övergripande sammanhang där du gör korrekta avstämningar och prioriteringar i parallella arbetsuppgifter och projekt. Du är också självgående i ditt arbete, tar egna initiativ och påvisar gott omdöme.

Arbetstider

Konsultuppdrag i form av vikariat tom 2021-12-31. Arbetstiden är förlagd till dagtid, heltid

Kvalifikationer

• Akademisk utbildning inom bioteknik, biologi, mikrobiologi eller annan motsvarande utbildning. 
• God förmåga att utrycka dig på engelska och svenska i tal och skrift, 
• Kunskap om GMP 
• Goda kunskaper inom MS Word och MS Excel.

• För labingenjörstjänsten är kravet att du har 
   o flerårig erfarenhet från något av områden som gruppen ansvarar för från utvecklingsarbete eller rutinarbete
   o att du har god kunskap kring analysmetoder/tekniker.

• Vikt kommer ligga på de personliga egenskaperna.

• Det är meriterande med att inom ett eller flera av områdena som gruppen ansvarar för ha erfarenhet av något eller flera av följande:
   o erfarenhet att självständigt driva egna större arbetsuppgifter/projekt
   o erfarenhet av myndighetsinspektioner 
   o erfarenhet från GMP-styrd verksamhet 
   o erfarenhet av regulatoriska frågor inom mikrobiologi 
   o erfarenhet av tillverkning/kontroll av läkemedel. 

Ansökan

Vi som arbetar på Randstad Life Sciences har alla en bakgrund inom naturvetenskap. Det betyder att vi förstår vad du har för erfarenhet och vad ett lämpligt nästa steg i din karriär kan vara. Vi strävar efter att bli din karriärpartner inom life science för en lång tid framöver. Hos Randstad Life Sciences står din personliga utveckling i fokus, och det är en självklarhet för oss att du får en närvarande konsultchef som med stort engagemang finns tillgänglig här i Uppsala. Hos oss får du fast månadslön, förmåner och kollektivavtalade villkor. Din anställning omfattas givetvis även av försäkringar, tjänstepension, friskvårdsbidrag och företagshälsovård.

Som information, så görs  alltid en bakgrundskontroll i slutet av intervju och anställningsprocessen, vilket är en del av våra normala processer.

Arbetsgivare: Randstad Life Sciences

Plats: Uppsala

Sista ansökningsdag: 2021-05-30, urval och intervjuer kommer att ske löpande. Tjänsten kan komma att bli tillsatt innan sista ansökningsdag, ansök därför så snart som möjligt.
Vi tar inte emot ansökningar via post eller e-mail.

Kontaktperson: Emil Hamnevik, konsultchef, [email protected]

Om företaget

Med över 600 000 anställda i omkring 40 länder är Randstad världsledande inom HR-tjänster och erbjuder bemannings-, konsult- och rekryteringslösningar inom alla kompetensområden. Vi erbjuder även interim management, executive search och omställningstjänster. Vi har ett stort nätverk av bolag och kandidater vilket innebär att vi förmedlar hundratals jobb inom olika branscher, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Vår ambition är att vara den bästa arbetsgivaren på marknaden.

Genom att kombinera vår passion för människor med kraften i dagens teknologi hjälper vi människor och organisationer att nå deras sanna potential. Vi kallar det Human Forward.
Arbetsgivare
Randstad AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Biomedicinsk analytiker med klinisk fysilogisk inriktning Ludvika

Arbetsgivare / Ort: REGION DALARNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-01
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Biomedicinsk analytiker

Om jobbet
Hos oss på Region Dalarna får du ett meningsfullt arbete där du kan göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna! ARBETSBESKRIVNING Vi söker dig som är utbildad biomedicinsk analytiker med inriktning på kardiologisk klinisk fysiologi. Våran nuvarande BMA kommer att flytta från orten. Detta gör att vi söker en ny medarbetare till vår mottagning. Kardiologisk klinisk fysiologi är på Ludvika lasarett integrerat i medicin-mottagningen. Vi arbetar i nyrenoverade moderna lokaler. Vi har en nyanskaffad ultraljudsmaskin som arbetar med 2D och 3 D bilder. Du kommer att arbeta tillsammans med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor Samarbetet är bra mellan de olika yrkeskategorierna. Dina arbetsuppgifter kommer främst att vara: Boka och kalla dina patienter, Utföra ekokardiografiska undersökningar, arbets-ekg, holter-ekg och spirometri , allt utifrån dina erfarenheter. Vi gör en plan för just dig. Då det är diverse bildarbetningsprogram kommer du att då du inskolats, vara systemadministratör för dessa. Vi har ett nära samarbete med kardiologkliniken i Falun där du kommer att ha möjlighet till kontaktutbyte. Vi erbjuder: - tillsvidareanställning 100 %, - tillträde efter överenskommelse - mycket självständigt arbete Vi har goda kontakter med kardiologkliniken , där kommer du att få möjlighet att knyta kontakter. Vi är ett bra team som jobbar mot samma mål och vill utveckla vår verksamhet. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har: - Godkänd utbildning som Biomedicinsk analytiker med klinisk fysiologisk inriktning - Erfarenhet av ekokardiografi är meriterande - Datavana Stor vikt läggs vid personlig lämplighet där du skall tycka om att arbeta i grupp men också ha förmåga att arbeta självständigt. Ett glatt sinne och flexibilitet är en egenskap du bör ha. Låter detta intressant? Tveka inte att söka! Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi har ett brett uppdrag så möjligheterna är stora att du hittar ditt drömjobb hos oss! Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, hjälpmedel, kollektivtrafik och folkhögskolor, samt arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Läs mer om hur det är att jobba hos oss på regiondalarna.se/jobb Vi har gjort vårt medieval och vill därför ej bli kontaktade av andra säljbolag eller rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
REGION DALARNA
Hemsida: www.regiondalarna.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Forskningsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Linnéuniversitetet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-18
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Biomedicinare

Om jobbet
Welcome to Linnaeus University Where knowledge grows. We are an international university in Småland, Sweden. Together we set knowledge in motion for a sustainable societal development. Field of subject for the appointment: Biomedical sciences Placementcity: Kalmar Extent and period: Full time, 2 years, starting on September 1st or in accordance to agreement. Job description A position as research engineer during two years is available at the Host Response to Biomaterials Laboratory at the Linnaeus University, Centre for Biomaterials Chemistry, Sweden. The subject of our research is to study how biomaterials perform in a biological system, with focus on the intravascular instant immune activation and thrombotic response (i.e., thromboinflammation). The main goal is to advance the understanding of the mechanisms behind adverse reactions to biomaterials in clinical use, to make treatment with biomaterials better and safer. This project combines research in innate immunity and hemostasis with biomaterials science. The project will include the development of experimental whole blood models, and evaluation of inflammatory and thrombotic responses in human whole blood after biomaterial contact. The primary focus is thromboinflammatory complications in nanoparticle drug delivery systems. Methodologies that will be relevant are human whole blood models, techniques for cell culturing and analysis (flow cytometry, microscopy, etc.), biomarker analysis (ELISA, western blot). The research will be performed at Linnaeus University, Centre for Biomaterials Chemistry, Sweden, in collaboration with the University of Oslo and Oslo University Hospital, Norway. The candidate will join a strong and interactive research environment. Qualification requirements • The applicant should have a PhD degree in a subject area of relevance for the project (biochemistry, cell biology, biomedicine, biomedical engineering or similar.) • Applicants should be proficient in written and oral English. • Great importance will be attached to the compatibility of the applicant’s professional and personal disposition. We aim to find a candidate who is highly motivated, ambitious, collaborative, independent and well structured. • In the assessment, emphasis will be put on the applicant’s potential to successfully undertake research in the area of biomaterials sciences. Additional valuable qualifications • Experience from research within innate immunity or hemostasis, or biomaterial science is an advantage. • Extensive laboratory experience and excellence of cell culture techniques, relevant molecular and cellular techniques is advantageous. • Experience from research within innate immunity or hemostasis, or biomaterial science is an advantage Further information Questions about the position and the project can be addressed to: Associate Senior Lecturer, Per H. Nilsson, Ph.D.: [email protected] Head of Department, Anna Asplund Persson: [email protected] Application The last application day is the 20 june 2021. Linnaeus University has the ambition to utilize the qualities that an even gender distribution and diversity brings to the organization. Please apply by clicking on the "Apply" button at the bottom of the ad. The credentials you invoke must be verified with certification and they must be attached digitally in your application. The application and other documents to be marked with the reference number. All documents cited must be received by the University no later than 24.00 (Local time in Sweden) on the closing day.
Arbetsgivare
Linnéuniversitetet
Hemsida: http://www.lnu.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Biomedicinsk analytiker till Laboratoriemedicin, Jourlaboratoriet

Arbetsgivare / Ort: REGION VÄSTMANLAND
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vill du arbeta i ett erfaret team med varierade arbetsuppgifter? Då kan arbete på jourlaboratoriet vara jobbet för dig. Vi söker just nu Biomedicinska analytiker till våra verksamheter i Västerås och Köping. Hos oss välkomnas du till ett stimulerande arbete med god stämning och hög teamkänsla. Välkommen till en arbetsplats där du är mitt i livet och samhället. Och gör skillnad varje dag. På riktigt. Arbetsuppgifter På våra jourlaboratorier arbetar du inom många spännande områden med en bredd av analyser. Här får du möjlighet att använda dina kunskaper inom våra olika processer av klinisk kemiska-, koagulations- och hematologiska analyser, IMMUNKEMI**blodgruppsserologi med blodutlämning, akuta molekylärbiologiska analyser samt hantering av blododlingar. Arbetet som biomedicinsk analytiker på våra jourlaboratorier innebär ett omväxlande, betydelsefullt och utvecklande arbete. Som kompetensutveckling finns möjlighet att på sikt t ex söka andra speciella uppdrag vid sidan av rutinarbetet. Om arbetsplatsen Laboratoriemedicin Västmanland omfattar verksamhet inom specialistområdena klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi och transfusionsmedicin och bedrivs vid de fyra sjukhusen i Västmanland. Vi arbetar för god vård, rätt vård i rätt tid samt säker vård genom högsta medicinska kvalitet och säkerhet. En effektiv resursanvändning får vi genom att använda rätt kompetens på rätt plats och bedriva en verksamhet med ekonomi i balans. Hela organisationen samverkar utifrån dess olika funktioner för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för att våra medarbetare ska kunna genomföra sitt arbete. Då kan vi tillsammans leverera enligt de åtagande och förväntningar som ingår i vårt uppdrag. Just nu är det inom jourverksamheten i Västerås och Köping som vi söker nya medarbetare. Här erbjuds våra kunder dygnet-runt-hantering. Vi är en stabil och kamratlig arbetsgrupp som arbetar i en förändringsbenägen verksamhet med patienten i fokus. Som medarbetare uppmuntras du att vara delaktig och komma med förbättringsförslag. Du erbjuds en individuellt anpassad introduktion utifrån dina tidigare erfarenheter. Kvalifikationer Vi söker dig som är legitimerad biomedicinsk analytiker, gärna med erfarenhet av jourverksamhet. Vi ser gärna att du har några års erfarenhet av yrket men ser även positivt på dig som är nyutexaminerad. Grundläggande datakunskaper är ett krav samt goda kunskaper i svenska språket i tal, skrift och läsförståelse. Förutom utbildning och kunskap värderar vi självklart din personlighet högt. För att lyckas och trivas i rollen behöver du vara noggrann, flexibel och lyhörd. Du är ödmjuk, har god samarbetsförmåga samt en känsla för service och kvalitet. Anställningsvillkor Anställningsform: Tillsvidareanställning och vikariat, heltid. Placeringsort: Västerås och Köping Arbetstiderna är varierande med arbete under jourtid. Tillträde enligt överenskommelse. Välkommen med din ansökan senast 20 juni 2021   Intervjuer kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan! Bifoga gärna intyg och betygshandlingar med din ansökan. Vi tackar nej till dig som säljer alla slags rekryteringstjänster. Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Vår huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik och miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid. Titta gärna på vår informationsfilm: https://youtu.be/7qLByHRP6mY
Arbetsgivare
REGION VÄSTMANLAND
Hemsida: https://regionvastmanland.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.