På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Biomedicinsk analytiker
Spela filmen

Biomedicinsk analytiker

I Sverige hör yrket Biomedicinsk analytiker (vanlig förkortning BMA) tiII legitimationsyrken. Biomedicinsk anaIytiker har en tydlig medicinsk koppling med fokus på människokroppen och människans sjukdomar.

Biomedicinska analytiker arbetar inom hälso- och sjukvården, läkemedelsindustrin, biokemiska laboratorier, djursjukhus samt vid vissa högskolor eller universitet. Biomedicinska analytiker studerar molekyler, mikroorganismer och celler med hjälp av avancerad teknik. 

Inom sjukvården arbetar du som biomedicinsk analytiker med att fram underlag som läkarna behöver för att ställa rätt diagnos på olika sjukdomar. Du kan även arbeta med forsknings- och utvecklingsarbete inom läkemedelsindustrin och vid olika forskningsinstitutioner.

Biomedicinska analytiker är specialister på olika undersöknings- och analysmetoder. Utbildningen ger både naturvetenskapliga, tekniska och medicinska kunskaper, liksom kunskaper i dokumentation och kvalitetssäkring. Det innebär att du har en bred arbetsmarknad, både inom den privata och den offentliga sektorn.

Utbildning

Biomedicinska analytiker utbildas inom högskolan på Biomedicinska analytikerprogrammet. Det finns två inriktningar, dels mot laboratoriemedicin och dels mot klinisk fysiologi. Biomedicinska analytikerutbildningen kan ge 2 examina: en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap samt en yrkesexamen, vilket gör det möjligt att ansöka om BMA-legitimationen (legitimationen som biomedicinsk analytiker).

Inom utbildningar till BMA finns olika inriktningar:
Biomedicinsk laboratorievetenskap är för dig som vill arbeta på labb
Klinisk fysiologi är för dig som vill ha mycket patientkontakt.

En biomedicinsk analytiker kan vidareutbilda sig till exempelvis en cytodiagnostiker. De områden som BMA ofta vidareutbildar sig inom är: forensik, immunologi, biologi, cytologi och klinisk fysiologi. För att bli behörig till forskarutbildning och doktorera krävs grundutbildningens tre år på BMA-programmet samt minst ett års studier, på magister-, eller 2-årsstudier - på masternivå.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.