Biomedicinsk analytiker
Spela filmen

Biomedicinsk analytiker

Vad gör en biomedicinsk analytiker (BMA)?

I Sverige är biomedicinsk analytiker ett legitimationsyrke med stark medicinsk inriktning. Yrket har fokus på människokroppen, sjukdomsförlopp och klinisk diagnostik. Biomedicinska analytiker spelar en nyckelroll i att förstå, identifiera och analysera biologiska processer som påverkar människors hälsa.

Avancerad laboratorieanalys och diagnostik

Som BMA arbetar du med att studera molekyler, celler och mikroorganismer med hjälp av avancerad medicinsk teknik. Inom sjukvården är det ofta biomedicinska analytiker som producerar det underlag som läkare använder för att ställa korrekta diagnoser på sjukdomar.

Vanliga arbetsuppgifter inkluderar:

  • Utföra blod- och vävnadsanalyser

  • Analysera prover i laboratoriemiljö

  • Använda högteknologiska analysinstrument

  • Dokumentera och kvalitetssäkra resultaten

Arbetsmarknad och karriärmöjligheter

En biomedicinsk analytiker har en bred arbetsmarknad, både inom offentlig sektor (sjukhus, vårdcentraler) och privat sektor (läkemedelsföretag, laboratorier, forskningsinstitut). Många BMA arbetar också inom forskning och utveckling, särskilt inom läkemedelsindustrin och på universitet.

Specialist BMA och patientnära diagnostik

Det finns möjlighet att vidareutbilda sig till specialist BMA och arbeta med patientnära diagnostik inom specialområden som:

  • Klinisk fysiologi

  • Nuklearmedicin

  • Kardiologi

  • Klinisk neurofysiologi

I dessa roller arbetar du ofta direkt med patienter och tolkar resultat från avancerade undersökningar, såsom hjärtfunktionstester, bilddiagnostik och neurologiska mätningar.

Utbildning och kompetens

Utbildningen till biomedicinsk analytiker kombinerar naturvetenskap, teknik och medicin, vilket gör den både tvärvetenskaplig och praktiskt inriktad. Du får även kunskaper inom:

  • Dokumentation

  • Kvalitetssäkring

  • Etik och patientsäkerhet

Detta ger dig en stabil grund för arbete inom många områden där noggrannhet, teknisk kompetens och ansvarstagande är avgörande.

Utbildning

Biomedicinska analytiker utbildas inom högskolan på Biomedicinska analytikerprogrammet. Det finns två inriktningar, dels mot laboratoriemedicin och dels mot klinisk fysiologi.

Biomedicinska analytiker-utbildningen kan ge 2 examina, en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap samt en yrkesexamen, vilket gör det möjligt att ansöka om BMA-legitimationen.

En biomedicinsk analytiker kan vidareutbilda sig till exempelvis en cytodiagnostiker. De områden som BMA ofta vidareutbildar sig inom är forensik, immunologi, biologi, cytologi och klinisk fysiologi.

För att bli behörig till forskarutbildning och doktorera krävs grundutbildningens tre år på BMA-programmet samt minst ett års studier på magister-, eller 2-årsstudier - på masternivå.

OBS! Om du väljer vägen via VO-programmet på gymnasiet så måste du komplettera med naturvetenskapligt basår för att bli behörig till BMA-programmet.

Framtidsutsikter

På fem års sikt är prognosen fortsatt liten konkurrens. Stora pensionsavgångar är att vänta och många arbetsgivare rapporterar att det är svårt att rekrytera erfarna biomedicinska analytiker. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, har också tydligt uttryckt behovet av fler biomedicinska analytiker.

Arbetsplats

Biomedicinska analytiker arbetar inom hälso- och sjukvården, läkemedelsindustrin, biokemiska laboratorier, djursjukhus samt vid vissa lärosäten: högskolor och universitet.

Utöver hälso- och sjukvården finns arbetsmöjligheter inom miljöanalys, läkemedelsanalyser, veterinärmedicin och forskning. 

Visste du att... ?

... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott, den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal, detta fastställdes efter ett fynd av benrester efter en ung man, som på "sin tid" bodde i Södra Afrika, nutidens Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.