På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Patolog Spela filmen

Patolog

Patolog är en specialistläkare, som specialiserar sig på diagnostik av sjukdomar och hälsotillstånd, och vars arbetsuppgifter kan grovt delas i två huvudområden: analys av prover tagna från "levande patienter" (från patienternas kroppsdelar och från tumörer) och utförande av obduktioner.

Diagnostiska provanalyser
En stor del av jobbet går ut på analysera prover från kroppsdelar (ex. en amputerad tå eller del av örat) och tumörer som har avlägsnats vid operationer, med syfte att ställa eller bekräfta en diagnos (för att komma på rätt behandlingsmetod, om sjukdom eller tillstånd går att behandla). Tyvärr finns det sjukdomar och tillstånd som ännu inte finns några behandlingar för, men då kan man med hjälp av en patologisk undersökning fastställa det. Ett negativt resultat är också ett resultat.

Patologens viktigaste arbetsinstrument är - microskop. Provena som patologen analyserar förbereds ofta för analys av BMA, biomedicinska analytiker. En vanlig förberedelsemetod går ut på att organen eller tumören bäddas in i vax och skärs i mycket tunna lager - för att ses sedan under microskop.

Efter analysen av proverna skriver patologen rapporter, som sätts in i patientens journaler, och som förhoppningsvis hjälper den behandlande läkaren att ställa in rätt diagnos och sätta in effektiv behandling.

Obduktioner
Andra delar i patologernas arbete går ut på att göra obduktioner. Om människor avlider i följd av ett brott - är det rättspatologer som obducerar dem i första hand, men ibland vet man inte om dödsfall inträffade pga sjukdom, olyckshändelse eller pga att ett brott har begåtts. Patologens arbete kan därför övergå till rättspatologi ganska så oväntat ibland.

Patologens arbetsuppgifter kan, alltså, i vissa fall övergå in i Rättspatologens jobb eller i Obducentens jobb.

Utbildning

Patologer är läkare med specialistutbildning i patologi (med specialisering inom  bland annat vävnadsdiagnostik), och som i sin yrkesutövning också kan utföra obduktioner.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.