Patolog
Spela filmen

Patolog

Patolog är en specialistläkare, som specialiserar sig på diagnostik av sjukdomar och hälsotillstånd. Som patolog arbetar du främst med två olika huvudområden, analys av prover samt att genomföra obduktioner. Även rättspatolog är specialistläkare, men de arbetar uteslutande med att fastställa dödsorsaker vid misstänkta dödsfall när det kan handla om mord.

En stor del av jobbet går ut på analysera prover från kroppsdelar, t ex en amputerad tå eller del av örat samt tumörer som har avlägsnats vid operationer, för att kunna ställa eller bekräfta en diagnos. Tyvärr finns det sjukdomar och tillstånd som ännu inte finns några behandlingar för, men det är ändå värdefullt att med hjälp av en patologisk undersökning fastställa det. Ett negativt resultat är också ett resultat.

Patologens viktigaste arbetsinstrument är mikroskop. Proverna som patologen analyserar förbereds ofta för analys av BMA, biomedicinska analytiker. En vanlig förberedelsemetod går ut på att organen eller tumören bäddas in i vax och skärs i mycket tunna lager för att sedan granskas under mikroskop.

Efter analysen av proverna skriver patologen en rapport, som sätts in i patientens journal, och som förhoppningsvis hjälper den behandlande läkaren att ställa in rätt diagnos och sätta in effektiv behandling.

Andra delar i patologernas arbete går ut på att göra obduktioner. Om människor avlider i följd av ett brott är det rättspatologer som obducerar dem i första hand, men ibland går det inte att veta om dödsfallet inträffat pga sjukdom, olyckshändelse eller om ett brott har begåtts. 

Utbildning

Patologer / rättspatologer är läkare med specialistutbildning i patologi och som i sin yrkesutövning också kan utföra obduktioner.

För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. När du är klar med den grundläggande läkarexamen genomför du allmäntjänstgöring (AT) och kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.

Framtidsutsikter

Det är stor brist på patologer i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  751 Lediga jobb som patolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.