Molekylärbiolog

Molekylärbiolog

Molekylärbiologer arbetar med de allra minsta beståndsdelarna i de levande organismerna. Du kan till exempel studera vilken funktion olika delar av arvsmassan, DNA, har vid uppkomsten av sjukdomar. Målet kan vara att utveckla nya läkemedel.

De flesta molekylärbiologer arbetar med forskning och utveckling, till exempel inom universitetsvärlden eller läkemedels- och bioteknikindustrin. Molekylärbiologen kan själv arbeta praktiskt i laboratoriet eller vara ansvarig för forskningsprojekt och samordna arbetet.

En molekylärbiolog söker svar på frågorna om hur biologin fungerar på molekylär nivå. Fältet överlappar andra områden inom biologi och kemi, särskilt genetik och biokemi. Molekylärbiologin sysslar huvudsakligen med hur olika molekyler och system inuti cellen interagerar.

Molekylärbiologin intresserar sig mycket för de biologiska molekylernas form, men sysslar också med hur de blir till och med deras funktion.

Utbildning

Utbildning i biologi ges som program eller fristående kurser vid universitet och högskolor. Det finns utbildningsprogram med olika inriktningar, både på kanditat- och masternivå.

Molekylärbiolog är en av de möjliga specialiseringar för en biolog. Högre högskole-/universitetsutbildning krävs.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap.

Man kan också gå en annan väg, t ex via ett yrkesprogram, Naturbruksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet, man måste då komplettera för högskolebehörighet på komvux.

Personliga egenskaper

I detta yrke är det viktigt att vara noggrann. Som forskare behöver du vara systematisk, noggrann och uthållig. Du bör ha lätt för att uttrycka dig i tal och skrift och du behöver även ha en bra samarbetsförmåga då du ofta jobbar med andra.

Arbetsplats

Molekylärbiologi studeras vid filosofisk fakultet inom ämnesområden kemi och biologi och har ett brett fokus.

Du studerar molekylärbiologi utifrån alla former av liv och inte bara de sjukdomsalstrande bakterierna utan bakterier över huvud taget och hur djur och växter fungerar.

Visste du att...?

... Australienska molekylärbiologer samarbetar med bioteknologer och genetiker inom flera olika "ägg-projekt", bl a försöker de få fram "allergifria ägg" och ett annat forskningsprojekt, där man ska kunna "se genom äggskalet" om det är en höna eller tupp som kommer att kläckas, vilket är viktigt för dem som vill få fram värp-hönor och inte är intresserade av tupp-äggen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  68 Lediga jobb som molekylärbiolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.