På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kemiingenjör
Spela filmen

Kemiingenjör

Som kemingenjör kan du jobba med allt från eldningsolja till läkemedel och miljövård. En kemiingenjör behöver ha kunskaper inom biokemi, genetik, cellbiologi, mikrobiologi och fysiologi.

Kemiingenjörer kan arbeta med med produktion och kvalitetskontroll eller med forskning och utredningar.

Den största delen av kemiingenjörerna arbetar inom den kemiska industrin. Pappers- och massaindustrin, verkstadsindustrin och läkemedelsindustrin är också stora arbetsgivare.

Som kemiingenjör kan du också arbeta inom sådana områden som livsmedel, textil, data, elektronik, kärnkemi, energi och miljövård. En kemiingenjör kan också arbeta med forskning på högskolor eller på ett företags utvecklingsavdelning. Det är vanligt att kemiingenjörer med några års yrkeserfarenhet ägnar sig åt marknadsföring och försäljning.

Biotekniker, som är en variant av "kemiingenjör" – studerar hur man kan använda molekylärbiologiska kunskaper i produktionen t ex hur man på bästa sättet får in rätt bakterier i livsmedelsprodukter, eller vilka bakterier eller växter som bryter ned farliga ämnen.

Läs mer om yrket Ingenjör och om yrken: BMA, BMA inom fysiologi, Molekylärbiolog och Kemist samt om yrken inom miljövård.

En akademisk utbiIdning (dvs minst tre årsstudier på högskoIenivå) brukar krävas för att kunna få jobba som kemiingenjör. Kandidatprogrammet i kemi erbjuds på ett antaI högskoIor/universitet runt om i Sveirge. PåbyggnadsutbiIdningar kan finnas i form av magister- och masterprogram, som motsvarar ett respektive två årsstudier på avancerad nivå.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.