Kemiingenjör
Spela filmen

Kemiingenjör

Som kemiingenjör kan du jobba med allt från eldningsolja till läkemedel och miljövård. En kemiingenjör behöver ha kunskaper inom biokemi, genetik, cellbiologi, mikrobiologi och fysiologi. Kemiingenjörer kan arbeta med produktion och kvalitetskontroll eller med forskning och utredningar. Den största delen av kemiingenjörerna arbetar inom den kemiska industrin. Pappers- och massaindustrin, verkstadsindustrin och läkemedelsindustrin är också stora arbetsgivare.

Biotekniker, som är en variant av kemiingenjör – studerar molekylärbiologi i produktionen, som till exempel att få in rätt bakterier i livsmedelsprodukter, eller vilka bakterier eller växter som bryter ned farliga ämnen.

Utbildning

En akademisk utbildning, dvs minst tre års studier på högskolenivå, brukar krävas för att kunna få jobba som kemiingenjör. Kandidatprogrammet i kemi erbjuds på ett antal högskolor/universitet runt om i Sverige.

Påbyggnadsutbildningar kan finnas i form av magister- och masterprogram, som motsvarar ett respektive två års studier på avancerad nivå.

Grundläggande utbildning finns på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Arbetsplats

Som kemiingenjör kan du också arbeta inom områden som livsmedel, textil, data, elektronik, kärnkemi, energi och miljövård. En kemiingenjör kan också arbeta med forskning på högskolor eller på ett företags utvecklingsavdelning. Det är vanligt att kemiingenjörer med några års yrkeserfarenhet ägnar sig åt marknadsföring och försäljning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  138 Lediga jobb som kemiingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.