Som kemiingenjör kan du jobba med allt från eldningsolja till läkemedel och miljövård. En kemiingenjör behöver ha kunskaper inom biokemi, genetik, cellbiologi, mikrobiologi och fysiologi. Kemiingenjörer kan arbeta med produktion och kvalitetskontroll eller med forskning och utredningar. Den största delen av kemiingenjörerna arbetar inom den kemiska industrin. Pappers- och massaindustrin, verkstadsindustrin och läkemedelsindustrin är också stora arbetsgivare.
Biotekniker, som är en variant av kemiingenjör – studerar molekylärbiologi i produktionen, som till exempel att få in rätt bakterier i livsmedelsprodukter, eller vilka bakterier eller växter som bryter ned farliga ämnen.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
En akademisk utbildning, dvs minst tre års studier på högskolenivå, brukar krävas för att kunna få jobba som kemiingenjör. Kandidatprogrammet i kemi erbjuds på ett antal högskolor/universitet runt om i Sverige.
Påbyggnadsutbildningar kan finnas i form av magister- och masterprogram, som motsvarar ett respektive två års studier på avancerad nivå.
Grundläggande utbildning finns på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.
Arbetsplats
Som kemiingenjör kan du också arbeta inom områden som livsmedel, textil, data, elektronik, kärnkemi, energi och miljövård. En kemiingenjör kan också arbeta med forskning på högskolor eller på ett företags utvecklingsavdelning. Det är vanligt att kemiingenjörer med några års yrkeserfarenhet ägnar sig åt marknadsföring och försäljning.
Länktips
- Kemikalieinspektionen - verkar för att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier
- Svenska Kemisamfundet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret