Biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin
En biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin är en legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med att analysera prover från patienter för att bidra till diagnostik, behandling och uppföljning av sjukdomar. Med hjälp av avancerad laboratorieteknik utför biomedicinska analytiker analyser på exempelvis blod, urin, vävnader och andra biologiska material.
Inom laboratoriemedicin kan arbetsområdena omfatta klinisk kemi, mikrobiologi, hematologi, immunologi, transfusionsmedicin och molekylärbiologi. Yrket kräver stor noggrannhet och ett vetenskapligt förhållningssätt, eftersom analysresultaten ofta ligger till grund för livsviktiga medicinska beslut.
Vanliga arbetsuppgifter:
Utföra och kvalitetssäkra laboratorieanalyser
Bedöma och tolka provresultat
Arbeta med avancerad analysutrustning och IT-system
Samarbeta med läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
BMA utbildas på högskolenivå, på BMA-programmen, utbildningen är treårig och leder till en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap, vilket ger rätt till legitimation från Socialstyrelsen.
När man studerar till biomedicinsk analytiker kan man antingen läsa laboratoriemedicin- eller fysiologiinriktningen. Det är dock ett generalistyrke, och man arbetar oftast inom båda delar.
Gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet ger en bra första grund.
Personliga egenskaper
Noggrannhet, analytisk förmåga, ansvarskänsla, teknisk skicklighet och ett intresse för medicin och naturvetenskap är viktiga egenskaper för rollen som biomedicinsk analytiker. Samarbetsförmåga är också viktig då arbetet ofta sker i team.
Arbetsplats
Biomedicinska analytiker arbetar vanligtvis på sjukhusens kliniska laboratorier, privata laboratorier eller inom forsknings- och läkemedelsindustrin.
Utöver hälso- och sjukvården finns arbetsmöjligheter inom miljöanalys, läkemedelsanalyser, veterinärmedicin och forskning.
Visste du att... ?
... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott, den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal, detta fastställdes efter ett fynd av benrester efter en ung man, som på "sin tid" bodde i Södra Afrika, nutidens Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.
Länktips
- naturvårdsverket.se
- bioresurs.uu.se - Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik
- Stiftelsen Forska utan Djurförsök
- jordbruksverket.se
- Svt.se - Ny planet funnen
- Naturhistoriska riksmuseet

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret