Kemist är ett samlingsnamn för olika kemiska yrken, t ex arbetsmiljökemist, biokemist, livsmedelskemist och väldigt många fler yrkesroller.
Det mesta i det moderna samhället har någon koppling till kemi. Produkter och apparater vi använder i vår vardag finns till bland annat tack vare kemisk kunskap hos dem som har utvecklat och tillverkat dem. Kemister kan alltså arbeta med en mängd olika saker och hos vitt skilda typer av arbetsgivare.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
En akademisk utbildning, dvs minst tre års studier på högskolenivå, krävs för att kunna få jobba som kemist. Kandidatprogrammet i kemi erbjuds på ett antal högskolor/universitet runt om i Sverige. Påbyggnadsutbildning finns i form av masterprogram, som motsvarar två års studier på avancerad nivå.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.
Framtidsutsikter
På fem års sikt bedömer fackförbundet Naturvetarna att det kommer vara liten konkurrens för såväl nyexaminerade som erfarna. Vi står inför en situation där fler kemister går i pension än vad som examineras, samtidigt som behovet av kompetensen sannolikt kommer att öka.
Arbetsplats
Många kemister arbetar i laboratorier med produktutveckling och olika slags analyser. Men det finns också många kemister som arbetar på kontor med exempelvis olika former av utredningar och kontroller. Analytiska kemister och formulerare arbetar till exempel med att kvalitetssäkra eller produktutveckla läkemedel.
Visste du att ...?
... FN utsåg 2019 till periodiska systemets år, detta pga att det då var 150 år sedan den ryske kemisten Dmitrij Mendelejev presenterade den första varianten av periodiska systemet, som ligger till grund för all modern kemi.
Länktips
- naturvetarna.se
- lu.se - Vad gör kemister?
- Svenska Kemisamfundet
- gu.se - Studier av luftens kemi
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
21 liknande yrke(n)
- Analytisk kemist
- Asbestsanerare
- Atmosfärskemist
- Biokemist
- Biomedicinare
- Biomedicinsk analytiker
- Civilingenjör i kemiteknik
- Farmaceut
- Fysiker
- Kemiingenjör
- Kemisk förgyllare
- Kriminaltekniker
- Laboratorieingenjör inom kemiområdet
- Läkemedelskemist
- Miljökemist
- Miljövårdsyrken
- Mögelexpert
- Palynolog
- Receptarie
- Toxikolog/Ekotoxikolog
- Yrkeshygieniker