Pacemakersjuksköterska

Pacemakersjuksköterska

Pacemakermottagningen tar emot patienter för kontroll och inställning av olika typer av pacemaker. Arbetsuppgifterna för pacemakersjuksköterska består av egna mottagningsbesök och telefonrådgivning samt övervakning och teknisk justering vid olika undersökningar, behandlingar och operationer. Men även de sedvanliga arbetsuppgifter som sjuksköterska inom dagvårdsverksamhet kan också ingå. 

Utbildning

Du behöver vara legitimerad grundutbildad sjuksköterska, alternativt legitimerad BMA som har erfarenhet inom hjärtsjukvård och kontroll / programmering av pacemaker / ICD och kunskap samt intresse kring att arbeta med arytmi- och pacemakerpatienter.

Sjuksköterskeprogrammet i Sverige är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans. Som grundutbildad sjuksköterska kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska, 60-75 hp.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet samt på yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Pacemakersjuksköterska är ett omväxlande och stimulerande arbete inom arytmisjukvård, dvs med patienter som lider av arytmi, hjärtsvikt eller ischemi, på en hjärtklinik, hjärtmottagning, EKO-mottagning eller pacemaker-operationsavdelning.

Om du är anställd som pacemakersjuksköterska på en hjärtklinik är det vanligt att du får rotera dina arbetsuppgifter. Hjärtmottagningen är en specialistmottagning dit patienter kommer på remiss eller för uppföljning.

Förutom läkarmottagningar kan en pacemakersjuksköterska arbeta på en sjuksköterskebaserad specialistmottagning eller på en patientskola inom arytmi/förmaksflimmer, pacemaker/ICD, hjärtsvikt samt ischemi/sekundärprevention.

Pacemakersjuksköterskor kan arbeta inom akutsjukvården, men även inom dagvården, där det bland annat görs planerade elkonverteringar och pacemakeroperationer/dosbyten.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.