På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barnombudsman

Barnombudsman

Barnombudsmannen finns för att ta vara på barnens intressen. Man kämpar för barnens rättigheter, t.ex genom att föreslå förändringar i lagar och dess tolkningar och tillämpningar.

Utbildning

För att få jobba som Barnombudsman i Sverige måste man i grunden vara jurist.

uristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visste du att...?

... i flera europeiska länder finns det "bebisluckor", där man kan lämna in en bebis, som man av olika orsaker inte kan ta hand om själv. Mamman har åtta veckor på sig att hämta tillbaka sitt barn, om hon inte kommer tillbaka så adopteras barnet till en annan familj. Bebisluckorna finns vanligen i anslutning till ett sjukhus eller annan social inrättning.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.