Barnombudsman

Barnombudsman

Barnombudsmannen finns för att ta vara på barnens intressen. Man kämpar för barnens rättigheter, t.ex genom att föreslå förändringar i lagar och dess tolkningar och tillämpningar.

Utbildning

För att få jobba som Barnombudsman i Sverige måste man i grunden vara jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visste du att...?

... i flera europeiska länder finns det "bebisluckor", där man kan lämna in en bebis, som man av olika orsaker inte kan ta hand om själv. Mamman har åtta veckor på sig att hämta tillbaka sitt barn, om hon inte kommer tillbaka så adopteras barnet till en annan familj. Bebisluckorna finns vanligen i anslutning till ett sjukhus eller annan social inrättning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  592 Lediga jobb som barnombudsman

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.