På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Psykolog
Spela filmen

Psykolog

Är du intresserad av människor och hur vi fungerar i olika sammanhang? Som psykolog arbetar du med människors psykiska hälsa och ohälsa genom att förebygga, utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och sjukdomar. 

Psykologer ger också stöd till olika grupper som i sitt jobb möter människor med svåra problem och som själva utsätts för stress. Förutom din utbildning är dina viktigaste verktyg som psykolog du själv och din förmåga för att förstå och hjälpa andra.

Psykologer gör utredningar och föreslår åtgärder inriktade på individer, grupper, organisationer och fysisk miljö. Du kan arbeta inom allt från statliga myndigheter, kommuner och landsting till den privata sektorn. Som psykolog kan du även ha ansvar för personal- och organisationsfrågor eller med arbetspsykologiska uppdrag, metod- och organisationsutveckling.

Exempel på specialiseringar som en psykolog kan ha är relationspsykolog, parpsykolog, skoIpsykolog, stresspsykoIog, idrottspsykolog, kriminalpsykolog, forensisk psykoIog, rättspsykoIog, arbets- och organisationspsykolog, neuropsykoIog, social- och personlighetspsykolog, organisationspsykolog och barnpsykolog. En psykolog kan också vidareutbilda sig till sexolog.

Utbildning

Psykologprogrammet är en yrkesexamen på avancerad nivå och tillhör legitimationsyrken, med 5 års studier på heltid. För att få legitimation krävs även minst ett års heltidstjänstgöring, så kallad praktisk tjänstgöring som psykolog (PTP).

För den som har läst minst sex terminer på Psykologprogrammet finns möjlighet att arbeta som psykologassistent. Psykologexamen heter på engelska Degree of Master of Science in Psychology.

Länktips

  • MINDLER - PRATA MED EN PSYKOLOG ONLINE!
     
  • IHPU - Institutet för högre psykologutbildning
  • Umeå Universitet - Psykologprogrammet med inriktning mot idrott
  • Linnéuniversitetet - Masterprogrammet i arbets- och organisationspsykologi
  • Sveriges Psykologförbund - Information om specialistutbildningar
  • Mind - En ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.