På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sömncoach

Sömncoach

En god natts sömn är avgörande för hälsa och välbefinnande hos människor i alla åldrar. Sömnbrist kan leda till olika sorters hälsoproblem, bland annat till utbrändhet.

Sömncoach undersöker varför man har problem med sömnen och hjälper till att hitta lösningar, exempelvis genom kombination av förändrad kost, införandet av "nedvarvningsrutiner" mm. Hen hjälper att skapa en handlingsplan och följa upp och utvärdera resultat. Hen observerar och hjälper till att lägga en så kallad "sömnplan", där även förändrad belysning i sovrummet var inkluderad.

Hen kan uppmana att föra "sömndagbok" som kan bli till hjälp att komma underfund med orsaker till sömnstörningar.

Sömncoach kan också komma fram till att större hälsoproblem ligger bakom sömnstörningen och rekommendera söka läkar- eller psykolog hjälp.

Visste du att...?

  • Sömnbrist på 1,5 timme per natt försämrar hjärnans förmåga att vara "pigg" och därför också kunna fatta bra beslut - med upp till 30%.
  • Antal svenskar som söker hjälp för sina sömnproblem har mer än fördubblats under de senaste 15 åren.

Tips från sömncoach
Var aktiv under dagen; motionera regelbundet; undvik äta eller dricka ngt som innehåller socker under sen eftermiddag/kväll, ha dämpad belysning under kvällen och försök lägga dig och gå upp på samma tider varje dag.

Internationella sömndagen
Internationella sömndagen instiftades av World Association of Sleep Medicine (WASM) och infaller på varierande datum varje år. På engelska heter dagen World Sleep Day, och den är instiftad för att hylla sömnen och upplysa om viktiga frågor som har med sömnen att göra. Man vill även belysa saker kring medicin och utbildning som kan hjälpa personer med sömnproblem att förebygga och hantera sina sömnsvårigheter. Källa: worldsleepday.org

Lilla ordboken

  • Skogsbad - är en terapiform som går ut på att spendera tid i skogen för att minska stress. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.
  • Fidget spinner - en roteringsbar leksak, som vanligen är utformad med ett kullager samt 3 små blad som får leksaken att snurra. Materialen som fidget spinner tillverkas av kan vara plast eller någon metall som t ex. stål, titan, koppar eller aluminium. Det påstås att fidget spinner kan hjälpa till med att lindra stress och/eller åka koncentrationsförmågan.

Livsviktigt!
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.