Sexolog

Sexolog

En sexolog är expert på människans sexualitet. En sexolog hjälper till att sätta ord på upplevelser som handlar om frågor kring sexlust, problem i kommunikationen med sin partner eller svårigheter att identifiera sin egen sexualitet.

Sexologer kan arbeta som sexualupplysare eller som rådgivare på en ungdomsmottagning och i den rollen kommunicera viktiga budskap till framförallt ungdomar, men även till föräldrar och vårdnadshavare. Du kan också vara anställd av sjukvården och arbeta med personer som har behov av att prata om sin könsidentitet.

Sexologen deltar i utredningar om könsdysfori inför beslut om könsbytesoperationer.

Som sexolog kan du även bli auktoriserad klinisk sexolog. Som klinisk sexolog är du expert på sexualfysiologi, tvångsmässig sexualitet och övergreppsproblematik. Kliniska sexologer har också terapeutiska kunskaper i sexologi. Svenska kliniska sexologer bygger ofta sitt arbetssätt utifrån ett psykodynamiskt perspektiv.

Utbildning

För att bli sexolog behöver du komplettera din grundutbildning med studier vid högskola/universitet. Malmö universitet erbjuder masterprogram i Sexologi. För att komma in på masterprogrammet i Sexologi behöver du ha en högskolegrundutbildning som arbetsterapeut, fysioterapeut, lärare, socionom/kurator, barnmorska, sjuksköterska, psykolog eller läkare.

Arbetsplats

Sexolog finns inte som grundprofession, utan sexologen har alltid en annan utbildning i grunden. Det kan vara som sjuksköterska, läkare, barnmorska, psykolog, folkhälsovetare eller socionom. En viktig del av sexologens arbete är att först få förståelse för patientens livssituation, uppväxt, intressen och självkänsla.

Du kan även få jobb hos olika organisationer som RFSU eller Riksförbundet för sexuell upplysning. Många sexologer är också egna företagare med privata mottagningar. 

Det finns en rad yrken/arbetsplatser där en terapeut kan erbjuda viktig och relevant kompetens, bland annat olika behandlingshem, andra vård- och behandlingsinstitutioner, frivilligorganisationer och skolor där du kan erbjuda föreläsningar. Du kan även starta egen mottagning och ta emot klienter.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.