En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi.
Psykoterapeutens uppgift är att i samtal med patienten undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och möjligheter och hjälpa patienten att hitta åtgärder för att hantera de identifierade problemen.
Behandlingen som psykoterapeuter genomför kan ske som kort- eller långtidsterapi för individer, familjer eller grupper. Metoderna skiljer sig åt beroende på vilken form av psykoterapi det handlar om.
Några exempel på de etablerade psykoterapiformer är psykoanalytisk och psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi (KBT) samt systemisk/familj.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Psykoterapeut är ett legitimationsyrke, där Socialstyrelsen utfärdar legitimation.
För att utbilda dig till psykoterapeut går du Psykoterapeutprogrammet, en högskoleutbildning som är en påbyggnadsutbildning. De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är i grunden psykologer. En annan yrkesgrupp som kan vidareutbilda sig till psykoterapeut är socionomer.
Bra grundläggande kunskaper finns bland annat på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.
Arbetsplats
Många psykoterapeuter är egna företagare med egen praktik. Det är också vanligt att arbeta inom barn- och vuxenpsykiatrin samt på vårdcentraler.
Länktips
- bup.se - Fråga oss anonymt
- samradsforum.se - Psykodynamisk barn- och ungdomspsykoterapi
- Karolinska Institutet - Psykoterapeutprogrammet
- sncfp.psychology.su.se - psykologins delområden
- uppdrag psykisk hälsa.se - Vad är psykisk ohälsa?
- teraply.se - hitta legitimerade psykologer och psykoterapeuter
- Psykoterapicentrum.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret