På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Psykoterapeut

Psykoterapeut

En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi. Psykoterapeut är ett legitimationsyrke, där SocialstyreIsen utfärdar legitimation. Psykoterapeutens uppgift är att i samtal med patienten undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och möjligheter och hjälpa patienten att hitta åtgärder för att hantera de identifierade problemen.

Behandlingen som psykoterapeuter genomför kan ske som kort- eller långtidsterapi för individer, familjer eller grupper. Metoderna skiljer sig åt beroende på vilken form av psykoterapi det handlar om. Många psykoterapeuter är egna företagare med egen praktik. Det är också vanligt att arbeta inom barn- och vuxenpsykiatrin samt på vårdcentraler. 

Några exempel på de etablerade psykoterapiformer är psykoanalytisk och psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi (KBT) samt systemisk/familj.

Utbildning

För att utbilda dig till psykoterapeut går du Psykoterapeutprogrammet, en högskoleutbildning som är en påbyggnadsutbildning. De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är i grunden psykologer, (som psykolog kan man vidareutbilda sig till specialistpsykolog eller till psykoterapeut).

En annan yrkesgrupp som ganska ofta forsätter vidareutbilda sig till psykoterapeuter är socionomer. Psykoterapiexamen brukar översättas till Postgraduate Diploma in Psychotherapy på engelska. 

Lilla ordboken

SEPT - en forkortning som står för Sällskapet för existentiell psykoterapi.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.