Återhämtningsterapeut

Återhämtningsterapeut

Som Återhämtningsterapeut hjälper du människor att återhämta sig efter en utmattning, du arbetar med hjälp av mindfulness, stresshantering, meditation, andlig och personlig utveckling.

Du arbetar holistiskt, vilket innebär att du ser till hela människan, det vill säga både kropp, själ och sinne.

Du arbetar både förebyggande och när utmattningen redan är ett faktum. Det är viktig att hitta orsaken till utmattningen, det är först då som du kan hjälpa till att förebygga återfall.

Som Återhämtningsterapeut kan du både arbeta enskilt med klienter i samtal eller i grupp inom både återhämtningsterapi, mindfulness, meditation och stresshantering och att man kan arbeta med enskilda terapeutiska samtal med klienter. 

Yrkestiteln Återhämtningsterapeut är ett skyddad varumärket som innehas av Soulful Living.

Definition Återhämtningsterapi

 1. En metod speciellt framtagen för att hjälpa människor med återhämtning från utmattning eller annan stressrelaterad ohälsa.
 2. En metod som utgår från klientens behov genom att terapeuten möter klienten där denne befinner sig på sin livsresa.
 3. En metod där terapeuten arbetar utifrån 6 grundläggande steg mot återhämtning, där acceptans och medveten närvaro är centrala begrepp.
 4. En holistisk metod som ser till hela människan – kropp, själ och sinne, då stress och utmattning påverkar alla delar av oss.
 5. En metod där klienten får hjälp med aktiv återhämtning utifrån terapeutens kunskap om stressens och återhämtningens fysiska och psykiska mekanismer.
 6. En metod som bygger på evidensbaserad forskning inom mindfulness, meditation och stresshantering.
 7. En metod som hjälper klienten att göra de förändringar som behövs för en hållbar livsstil och för att förebygga återfall i utmattning eller annan stressrelaterad ohälsa.
 8. En metod och som passar lika bra i förebyggande syfte, för att främja psykisk hälsa, som i rehabiliterande syfte efter utmattning eller vid andra omvälvande livshändelser och prövningar i livet.

Utbildning

Utbildnings finns hos privata utbildningsanordnare. En bra grund får du på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet. Det kan även finnas liknande utbildningar inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Du bör vara mycket intresserad av människor, vara lyhörd och ha ett stort tålamod. Förståelse för andra människors upplevelser är A och O i detta yrke.

För att utbilda dig till återhämtningsterapeut så behöver du vara redo att även arbeta med dig själv, egenterapi är grundläggande inom yrket. 

Arbetsplats

Du kan arbeta både som privat egenföretagare eller som anställd inom kommun och region.

Många får jobb inom HR för att hjälpa anställda på större företag med stressrelaterad ohälsa och även för att förebygga stress i organisationen. Du kan också arbeta som konsult på olika företag för att hjälpa anställda med utmattning eller förebygga stress.

Man kan också arbeta i olika former av hälsoteam på exempelvis hälsoträdgårdar för utmattade eller inom vårdteam för sjukskrivna med samtal.

Många lärare vill utöka sin kompetens för att lättare kunna möta stress i skolan. Socionomer, kuratorer och HR-anställda utvecklar sin kompetens genom utbildningen. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.