På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samtalsterapeut

Samtalsterapeut

SamtaIsterapeuter genomför enskilda samtal, familjesamtal, parsamtal och samtal i grupp. Som samtalsterapeut träffar du olika människor, alla med sin unika historia och sina individueIIa behov. SamtaIsterapeuten använder samtalet som verktyg för att bidra till personlig utveckling genom att hjälpa personer att identifiera sina problem och komma på möjliga lösningar.

Många samtalsterapeuter är egna företagare, men kan också vara anstäIIda inom sjukvården, rättsväsendet, Stadsmissionen eIIer inom socialtjänsten. Andra titlar för samtalsterapeuter är äktenskapsrådgivare, parterapeut, missbrukskonsult, lösningskonsult, lösningsterapeut och Utbildare i ett lösningsfokuserat förhållningssätt.

Om du har kunskaper inom psykologi/beteendevetenskap, finns jobb som personal mental trainer, vars huvudsakliga arbetsuppgifter är att stötta människor mentalt för att de ska kunna uppnå professionella och personliga mål och skaffa eller bibehålla en känsla av större meningsfullhet i jobbet och i livet som helhet.

Utbildning

Samtalsterapeut är inte en skyddad yrkestitel. Ofta förekommer det benämning diplomerad samtalsterapeut eller utbildad samtalsterapeut (diplom kan man få efter en kurs hos privata utbildningsanordnare, där du själv betalar för din utbildning och samtidigt ofta inte har rätt tiII studiemedel från CSN). 

För att få anställning som samtalsterapeut, familjebehandlare, familjerådgivare, medIare eIIer par-terapeut behöver du ha en socionomexamen samt gärna kandidatexamen i beteendevetenskap. Även en visst antal timmar genomförd egenterapi, kan ingå som ett krav för att kunna få anstäIIning.

Visste du att...?

Begreppet "Stockholms syndrom" härstammar från ett gisslandrama som ägde rum i augusti 1973 på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det är Nils Bejerot, en svensk psykiater och forskare, som hittade på uttrycket som kort och förenklat kan beskrivas som ett fenomen när offret tar parti för förövaren.

Spelberoende
Uppskattningsvis finns det i Sverige idag (uppgift från april 2018) mellan 25 -35 tusen individer som är i akut behov av behandlingar för spelberoende. Spelberoende är likställt med missbruk och kommuner och landsting är tvungna att göra insatser, vilket har som följd att det blir enklare att starta och bedriva behandlingshem för spelmissbrukare.

Länktips

  • Framtid.se - Reportage om beslutsångst
  • Mind - En ideell förening som verkar för psykisk hälsa & ger människor stöd
  • Uppdrag psykisk hälsa - Vad är psykisk hälsa?
  • Jourhavande kompis - Röda Korsets ungdomsförbundet tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år, som känner att de behöver prata med någon
  • FUB - En intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar & vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
  • Kunskapsguiden - Om missbruk
  • Fråga BUP
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.