På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samtalsterapeut

Samtalsterapeut

Samtalsterapeuter genomför enskilda samtal, familjesamtal, parsamtal och samtal i grupp. Som samtalsterapeut träffar du olika människor, alla med sin unika historia och sina individuella behov. Samtalsterapeuten använder samtalet som verktyg för att bidra till personlig utveckling genom att hjälpa personer att identifiera sina problem och komma på möjliga lösningar.

Andra titlar för samtalsterapeuter är äktenskapsrådgivare, parterapeut, missbrukskonsult, lösningskonsult mm.

Utbildning

Samtalsterapeut är inte en skyddad yrkestitel. Ofta förekommer det benämning diplomerad samtalsterapeut eller utbildad samtalsterapeut. Diplom kan man få efter en kurs hos privata utbildningsanordnare, där betalar du själv för din utbildning och har oftast inte rätt till studiemedel från CSN.

För att få anställning som t.ex samtalsterapeut, familjebehandlare, familjerådgivare, behöver du ha en socionomexamen samt gärna kandidatexamen i beteendevetenskap.

Framtidsutsikter

Om du har kunskaper inom psykologi / beteendevetenskap, finns jobb som personal mental trainer, vars huvudsakliga arbetsuppgifter är att stötta människor mentalt för att de ska kunna uppnå professionella och personliga mål och skaffa eller bibehålla en känsla av större meningsfullhet i jobbet och i livet som helhet.

Arbetsplats

Många samtalsterapeuter är egna företagare, men kan också vara anställda inom t.ex sjukvården, rättsväsendet, Stadsmissionen eller inom socialtjänsten.

Det finns en rad yrken/arbetsplatser där en terapeut kan erbjuda viktig och relevant kompetens, bland annat olika behandlingshem, andra vård- och behandlingsinstitutioner, frivilligorganisationer och skolor. Du kan även starta egen mottagning och ta emot klienter.

Visste du att...?

... begreppet "Stockholms syndrom" härstammar från gisslandramat som ägde rum i augusti 1973 på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det var Nils Bejerot, en svensk psykiater och forskare, som hittade på uttrycket, som kort och förenklat kan beskrivas som ett fenomen när offret tar parti för förövaren.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

9 Lediga jobb

Samtalsterapeut med grundläggande psykoterapiutbildning till ätstörningsenh

Arbetsgivare / Ort: REGION BLEKINGE
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 4 augusti (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Samtalsterapeut

Om jobbet
I Region Blekinge bidrar du till den bästa livsmiljön för hållbar tillväxt och god hälsa. Glädjen och tillfredställelsen i att invånare och patienter får högre livskvalitet är en stark kraft som gör det meningsfullt att gå till jobbet. Dessutom är Blekinge en pärla som boende- och livsmiljö. Därmed kan du både göra gott och leva gott. För att livet är viktigt. Vår värdegrund vilar på tre ledstjärnor: engagemang, samarbete och kvalitet. Vi söker dig som vill vara en del i vårt team på ätstörningsenheten som finns inom länsgemensam psykiatri. Vårt upptagningsområde är hela länet med placering i Karlskrona. Inom länsgemensam psykiatri får Blekinges invånare tillgång till specialiserad vård inom det psykiatriska området. Verksamheten kännetecknas av hög vårdkvalitet, utvecklingsvilja, engagemang, ansvar och delaktighet. Vårt team består av sjukgymnaster, skötare, sjuksköterska, psykolog, specialistläkare, dietist och kurator. Vi kan erbjuda ett spännande och intressant arbete i ett varmt och positivt arbetslag. Vi erbjuder dig kontinuerlig teamhandledning och god möjlighet till kompetensutveckling. ARBETSUPPGIFTER Som samtalsterapeut träffar du patienter från åldrar 16 år och uppåt. Du kommer att ingå i ett team som tillsammans lägger upp behandling och stöd för patienterna. Du kommer att ha egna patienter i terapeutiska samtal, anhörigsamtal samt delta inom dagvårdverksamheten. På enheten finns en mottagningsdel och en dagvårdsverksamhet med 6 platser (plus två för enbart matstöd). Här ges olika stöd där samtliga i teamet ansvarar för verksamhetens innehåll. KVALIFIKATIONER Kurator med grundläggande psykoterapiutbildning, steg 1 eller annan yrkeskategori som arbetsgivaren finner likvärdig. Du ska kunna arbeta självständigt, ha god självkännedom och ha ett reflekterande förhållningssätt samt ett gott bemötande. Körkort är önskvärt. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Region Blekinge krigsplacerar all tillsvidareanställd personal. ÖVRIGT Tjänsten är en tidsbegränsad anställning men med möjlighet till en tillsvidareanställning. Varmt välkommen med din ansökan! Tack för att du ansöker via länken i annonsen. Vi undanber oss erbjudanden om annonserings- och rekryteringstjänster i samband med den här annonsen.
Arbetsgivare
REGION BLEKINGE
Hemsida: https://regionblekinge.se/
Ansökan
Ansök senast 4 augusti (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Samtalsterapeut eller psykolog, Vårdcentral Vansbro

Arbetsgivare / Ort: REGION DALARNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Samtalsterapeut

Om jobbet
Hos oss på Region Dalarna får du ett meningsfullt arbete där du kan göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna! ARBETSBESKRIVNING Vi är en välfungerande glesbygdsvårdcentral med ca 6700 listade patienter. Primärvårdsrehab där samtalsmottagningen ingår, är en del av vårdcentralen och är bemannad av fysioterapeuter/sjukgymnaster, arbetsterapeut, rehabkoordinator och samtalsterapeuter. Det här är en möjlighet för dig som är intresserad av att arbeta med människor i ett mindre arbetsteam i primärvården och i nära samverkan med andra tvärprofessionella yrkesgrupper. Samtalsmottagningen erbjuder råd och stöd, bedömning och behandling för lindrig till måttlig psykisk ohälsa inom områden som depression, ångest, stress, smärta, sömnbesvär, krisreaktioner hos vuxna, social och specifik fobi. Som en av mottagningens medarbetare kommer du att utföra bedömningar av psykisk ohälsa samt arbeta med psykologiska behandlingar som efter bedömning och överenskommelse kan ske individuellt, i grupp eller via internetbaserade behandlingsprogram. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har högskoleutbildning som antingen psykolog, sjuksköterska, socionom eller likvärdig högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer lämplig, samt att du ska ha en grundläggande psykoterapiutbildning motsvarande KBT steg 1. Du har god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt i svenska. Som person är du noggrann, flexibel och ha god initiativ- och planeringsförmåga. Vi lägger stor vikt vid din personliga lämplighet och samarbetsförmåga, där ett gott bemötande till patienter och medarbetare ingår. Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi har ett brett uppdrag så möjligheterna är stora att du hittar ditt drömjobb hos oss! Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, hjälpmedel, kollektivtrafik och folkhögskolor, samt arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Läs mer om hur det är att jobba hos oss på regiondalarna.se/jobb Vi har gjort vårt medieval och vill därför ej bli kontaktade av andra säljbolag eller rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
REGION DALARNA
Hemsida: www.regiondalarna.se
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Behovsanställning Beteendevetare, Psykolog till Feelgood företagshälsovård

Arbetsgivare / Ort: Feelgood Svenska AB (Publ.)
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 augusti (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Samtalsterapeut

Om jobbet
Feelgood är Sveriges ledande hälsoföretag för det moderna arbetslivet. Vi vet att företag och organisationer som satsar på sina medarbetares livskvalitet gör en lönsam investering. Att systematiskt och förebyggande arbeta med arbetsmiljö, hållbar hälsa, ledarskap, medarbetarskap och vid behov rehabilitering eller krishantering leder till förbättrad produktivitet och sänkta kostnader. Därför erbjuder Feelgoods medarbetare allt som behövs för det moderna arbetslivet och har en metod för att arbeta strategiskt så att varje kund kan nå sina mål. Välkommen till oss! Läs mer på www.feelgood. Feelgood är Sveriges ledande hälsoföretag. Från nära 200 enheter över hela landet arbetar vi var dag tillsammans med varandra och våra kunder mot en vision som gör skillnad. Skillnad i produktivitet och framgång för våra 8 300 kunder. Skillnad i hälsa och livskvalitet för alla de 825 000 kundmedarbetare med familjer som direkt eller indirekt tar del av våra insatser. Vårt arbete är helt enkelt viktigt för det samhälle vi lever i. Vår vision är Sveriges friskaste kunder. Välkommen till oss! Läs mer om oss på hemsidan: http://www.feelgood.se/feelgood/om-oss/ Till verksamheten i Nyköpings söker vi nu beteendevetare, legitimerad psykolog för behovsanställning på 40-60% Som Beteendevetare, psykolog hos oss arbetar du med arbetsmiljöfrågor, hälsa och rehabilitering i nära samverkan med våra kunder och i samarbete med övriga kompetenser på enheten. Du arbetar konsultativt på framförallt individ nivå med bedömningar och individuella behandlande samtal i förebyggande eller efterhjälpande syfte. Uppdragen innebär samtal, utredningar, grupphandledning, rådgivning till chefer, utbildningar samt akuta arbetsmiljöinsatser som kris- och konflikthantering. Vi finns där våra kunder finns – därför arbetar du både på vår enhet i Nyköping, ute hos våra kunder och, emellanåt, på våra enheter i närområdet. Vi söker dig som är Beteendevetare alt legitimerad psykolog med kompetens inom KBT. Vi tror att du, för att trivas hos oss, har ett brinnande intresse för att hjälpa människor och organisationer till utveckling och god hälsa, att du är flexibel, nytänkande och att du vill arbeta på ett förebyggande och promotivt sätt genom mestadels korta och intensiva insatser. Vi ser även att du har ett affärsmässigt och konsultativt förhållningssätt där du värnar och värdesätter relationer till såväl kunder som kollegor samt att du tar ansvar för din egen hälsa och ditt arbete. Du bör trivas med att arbete såväl självständigt som tillsammans med dina kollegor. Meriterande är erfarenhet av arbete på individ-, grupp- och organisationsnivå, erfarenhet av arbete inom privat verksamhet Du bör ha körkort och förmåga att leverera i våra digitala verktyg. Vi erbjuder dig ett spännande och utmanande arbete där du var dag får göra skillnad. Omfattning: Behovsanställning, ca 40-60% Har du frågor kontakta konsultchef [email protected], Sista ansökningsdatum är 2021-08-15 Välkommen med din ansökan! Urval och intervjuer sker löpande
Arbetsgivare
Feelgood Svenska AB (Publ.)
Ansökan
Ansök senast 15 augusti (15 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Iris söker en samtalsterapeut eller psykolog till Luleå/Piteå!

Arbetsgivare / Ort: Iris Hadar AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 augusti (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Samtalsterapeut

Om jobbet
I över 100 år har Iris arbetat med individens utveckling. Idag är uppdraget att erbjuda individanpassad utbildning och utveckling i hela landet. Iris arbetar brett med att stötta personer till att ta sitt nästa steg på arbetsmarknaden. Detta gör vi genom utbildning som SFI, kommunal vuxenutbildning och företagsutbildningar. Genom arbetsmarknadsinsatser och jobbmatchning samt genom utredningar och anpassningar. Iris är en del av Irisgruppen som är en av Sveriges ledande aktörer för effektiv utbildning och stödinsatser för vuxna. Irisgruppen, som består av verksamheterna Iris och Medlearn, har en omsättning på cirka 400 MSEK och drygt 550 anställda på 80 orter runtom i Sverige. Visionen är att realisera drömmar. Genom våra insatser där varje individ når sin fulla potential skapar vi ett bättre samhälle med minskad arbetslöshet och ökad integration. Iris eftersträvar jämn könsfördelning och värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten. Se filmen om Iris, läs mer på iris.se och irisgruppen.se. Vill du vara med och bidra till att människor når sin fulla potential? Brinner du för att hjälpa andra människor i form av samtalsstöd? Då har du hittat rätt! Vi erbjuder Vi erbjuder en tjänst inom en ledande utbildningskoncern där vi arbetar över bolagsgränserna för att utbyta kunskap och driva utvecklingen framåt. Tillsammans skapar vi en lärande organisation som ständigt ökar sin totala kompetens, därför satsar vi på din kompetensutveckling. Vi värnar om en hållbar arbetsplats där alla ska känna arbetsglädje. Iris värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.  Dina arbetsuppgifter Du kommer att stötta deltagaren i att bearbeta psykologiska hinder såsom rädsla, oro, eller upplevd oförmåga inför mötet med arbetslivet, samt i att få verktyg för att själv hantera psykologiska och andra hinder i relation till arbete. Målet är att öka deltagarens förutsättningar att gå vidare till arbete eller studier. Kontinuerlig dokumentation och administration ingår i tjänsten. Målgruppen har behov av arbetsförberedande insatser och generellt har personerna varit borta från arbetsmarknaden länge, aldrig etablerat sig på arbetsmarknaden eller riskerar att få svårt att komma in på arbetsmarknaden. Genom bearbetande samtal kan deltagare till exempel få stöd i att hantera upplevda hinder i en omställningssituation. Din profil Vi söker dig som har något av nedanstående utbildningar: - Legitimerad psykolog - Legitimerad psykoterapeut - Psykolog med steg 1-kompetens inom psykoterapi - Utbildning inom hälso- och sjukvård samt steg 1-kompetens i psykoterapi - Minst två (2) års erfarenhet på minst halvtid av arbetslivsinriktad rehabilitering under de senaste fem (5) åren.   Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Ytterligare information Tjänsten är en timavlönad behovsanställning alternativt en deltidstjänst. Tillträde sker omgående eller enligt överenskommelse. Placeringsort är Luleå-Piteå, med möjlighet till distansarbete. Urval sker löpande och vi ser gärna att du skickar in din ansökan så snart som möjligt. Sista ansökningsdag är 2021-08-20. För frågor kring tjänsten, kontakta platschef Anna Oja på [email protected] eller 010 516 19 92.   För frågor kring processen, maila HR-avdelningen på [email protected]  Varmt välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Iris Hadar AB
Ansökan
Ansök senast 20 augusti (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Digital samtalsterapeut

Arbetsgivare / Ort: Iris Utvecklingscenter AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 augusti (22 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Samtalsterapeut

Om jobbet
Iris access är ett nystartat bolag som kommer att vara bäst i Sverige på digital behanding av misssbruk och psykisk ohälsa. I ryggen har vi 35 års erfarenhet samsjuklighet och har i samarbete med kloka kollegor inom Iris-gruppen byggt en digital plattform för behandling. Nu är vi redo att börja arbeta med behandling på ett helt nytt sätt och söker därför digitala samtalsterapeuter. Du kommer att tillhöra den första mindre grupp som tillsammans bygger upp hur vi arbetar i plattformen och du kommer även påverka vidareutveckling då vi är i uppstartsfas.  Uppdraget och din roll Vi söker digitala samtalsterapeuter till vår verksamhet med utgångspunkt i Stockholm. I rollen som digital samtalsterapeut kommer du ha ansvar för klienters digitala behandling. Ansvaret innebär att genom vår webbplattform ha kontakter med klienters uppdragsgivare, behandlingsinnehållet för klienten, dokumentation,  terapeutiska samtal samt gruppsamtal mm. Din profil och bakgrund Vi ser att du har en grundläggande utbildning i psykoterapi KBT steg 1. Önskvärt är att du har en kandidat examen från socionomprogrammet alt beteendevetenskapliga programmet. Meriterande är om du har utbildning i återfallsprevention och MI. Vi ser att du har erfarenhet från arbete med missbruksvård och psykiatrisk problematik. Önskvärt är erfarenhet av nystart av verksamhet, dokumentation och samarbete med uppdragsgivare. Meriterade är erfarenhet av arbete med digital behandling. Vi tror att du är som person strukturerad och kan arbeta själständigt men också bra i ett team. Alla som arbetar hos oss förstår vikten av respektfullt och varmt bemötande, gentemot både kollegor och våra klienter. Du förstår att vi människor har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.   Om oss Iris access  lanserades i Maj 2021 och är en plattform som tillgängliggör behandlingsprogram digitalt och ger möjlighet till behandling där klienten är. Allt i en klientsäker och användarvänlig digitalmiljö. Bakom Iris access finns ett team med ambition att ständigt utveckla, förbättra och förnya missbruksvården. Vi har lång erfarenhet av behandling av missbruk i kombination med psykisk ohälsa s.k samsjuklighet. Sedan 1986 har vi bedrivit fysisk behandling i olika format runt om i Sverige och nu tar vi ett digitalt steg för att öka tillgängligheten och sänka tröskeln för vård och behandling. Iris mission Vi ser alltid möjligheterna. Vi är övertygade om att det är möjligt för alla med beroende och livsproblem att forma en hållbar vardag och ett värdigt liv. ​ ​ Vi möter klientens behov på ett innovativt sätt och erbjuder anpassat stöd hela vägen. Vi skapar en miljö som våra klienter kan växa i för att nå ​ varaktig förändring.​ ​ Vi går till jobbet hängivna den uppgiften med en vilja att tänka nytt och att utveckla vår förmåga att möta våra klienters behov. Ambitionen hos oss ​ alla är hög. Det smittar av sig. ​ ​ Det bär vi med oss, varje dag och i varje möte.​ Det räddar liv. Vi ser fram emot din ansökan! Intervjuer sker löpande, även under sommaren så vänta inte med att skicka in din ansökan snarast, senast den 22 augusti. Detta är en deltids/heltidstjänst med tillträde enligt överenskommelse och vi tillämpar provanställning. Alkohol och drogtest görs för slutkandidater i alla våra rekryteringar och registerutdrag ska visas upp. Läs mer om vår verksamhet www.irisuc.se
Arbetsgivare
Iris Utvecklingscenter AB
Hemsida: https://www.irisutvecklingscenter.se/
Ansökan
Ansök senast 22 augusti (22 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.