Psykiatriker
Spela filmen

Psykiatriker

Psykiatriker är en läkare som är specialiserad på psykiska sjukdomar, tillstånd och störningar. Psykiatriker kan också kallas för psykiater. Som psykiatriker arbetar du med olika behandlingsformer som läkemedel, samtalsterapi samt livsstils- och miljöförändringar.

Psykiatrin kan delas upp i tre huvudområden, biologisk psykiatri som handlar om ärftliga, biokemiska, neurofysiologiska och invärtes faktorer, psykologisk psykiatri vilket innebär känslomässiga och medmänskliga faktorer i centrum samt socialpsykiatri som handlar om individens samverkan med omgivningen, som familj, arbetssituation, samhälle.

Psykiatriker diagnostiserar psykiatriska tillstånd med hjälp av i första hand samtal med patienten och med personer i patienternas omgivning. Dessutom arbetar psykiatrikern med observation och strukturerade diagnostiska instrument.

Psykiska störningar kan ibland orsakas på underliggande kroppsliga sjukdomar, vilket ofta gör det motiverat med en utredning för att utesluta eller bekräfta sådana sjukdomar. Därför behöver psykiatriker ibland även att genomföra fysiska undersökningar, beställa laboratorieprov och/eller använda elektroniska mätinstrument som elektroencefalografi (EEG) och datortomografi av hjärnan.

Utbildning

För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. När du är klar med den grundläggande läkarexamen genomför du allmäntjänstgöring (AT) och kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.

På gymnasiet rekommenderas Naturvetenskapsprogrammet som en bra grund.

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Arbetsplats

Du kan arbeta inom exempelvis barn- och utvecklingspsykiatri, geriatrisk psykiatri, missbrukspsykiatri, och rättspsykiatri, forensisk psykiatri.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    72 Lediga jobb som psykiatriker

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.