På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Neurolog

Neurolog

Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. Neurologernas specialistområden inkluderar hjärna, ryggmärg, muskler och nerver i hela kroppen. Eftersom nervsystemet är viktigt för varje kroppslig funktion, är neurologi ett stort och mycket viktigt kunskapsområde. De flesta neurologer specialiserar sig oftast i bara någon eller några få aspekter av neurologi.

Neurologer hjälper till att identifiera källor till problem i patienternas nervsystem. Detta kan vara en oförmåga att använda sinnena på rätt sätt, förlust av syn, hörsel, lukt, smak och/eller känslan av beröring är ofta kopplade till neurologiska sjukdomar eller tillstånd. Oförmåga att utföra normala motoriska funktioner är också symptom på problem i nervsystemet. Neurologer undersöker bland annat problem med balans, reflexer och muskelstyrka. De försöker också att identifiera källan till sjukdomar i hjärnan såsom minnesförlust, talsvårigheter och  svårigheter i abstrakt tänkandeförmågan.

Typer av störningar
Dessa inkluderar svårighet att fungera efter en traumatisk hjärn- och/eller ryggmärgsskada, sömnstörningar och/eller kroniska smärtor pga tillstånd som ex. migrän. Neurologer fokuserar också på neurologiska sjukdomar, som t.ex Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, epilepsi och CP (cerebral pares).

Hjärnkirurger är i grunden neurologer; de utför operativa ingrepp för att undanröja hjärntumörer, spinal lesioner och nerver reparationer.
Neurologer måsta allt som oftast utföra många tester på patienter för att kunna ställa diagnoser och rekommendera lämplig behandling. Dessa tester innefattar skanningar som en magnetisk resonanstomografi (MRT) eller datortomografi och axial Tomography (CT-scanning ). Neurologer utför även lumbala punkteringar för att undersöka ryggmärgsvätskan. Elektriska aktivitet studeras med en elektroencefalografi (EEG) av hjärnan eller en elektromyografi (EMG) av musklerna.

Samarbete med andra professioner 
Det förekommer att neurologer samarbetar med andra professioner inom sjukvården, bland annat med psykiatriker för att lösa neurologiska problem, hitta lösningar och förhindra eller minska framtida hälsoproblem för patienter.

Skillnader mellan en neurolog och en psykiatriker
Neurologer undersöker de fysiska funktioner av nervsystemet medan psykiatriker fokuserar på beteende.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.