På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kirurg

Kirurg

Som kirurg arbetar du med de sjukdomar och problem som kan åtgärdas med operativa ingrepp. Kirurg är inte ett yrke i sig, utan du är specialiserad inom ett specifikt område. 

Kirurgiska ingrepp brukar kallas operation och kan ha som syfte att laga invärtes delar av kroppen, avlägsna sjuk vävnad eller att sätta in något, exempelvis en pacemaker. En kirurg måste kunna kombinera sina medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Kirurgen tillbringar stor del av sin tid i operationssalen och behöver vara beredd på obekväma arbetstider, övertid och jour vissa perioder. 

I arbetet ingår också administration, exempelvis föra journal eller skriva remiss om patienten ska skickas vidare till någon annan avdelning eller klinik. Även sjukintyg och recept på mediciner ska skrivas ut. 

Utbildning

En kirurg är en specialistläkare, dvs man är i grunden läkare.  Du måste först läsa Läkarprogrammet i 5,5 år på heltid på högskolenivå. Därefter genomföra AT-tjänstgöring i minst 18, ofta upp till 24 månader och sedan är det 5-årig specialistutbildning. Det är på specialistutbildningen som du specialiserar sig inom kirurgi.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.