På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kirurg Spela filmen

Kirurg

Kirurg tar hand om de sjukdomar och åkommor som kan åtgärdas med operativa ingrepp. Kirurg är inte ett yrke, utan fIera: detta pga att kikurger speciaIiserar sig inom oIika områden, t.ex kan man arbeta som kärIkirurg, barnkikurg, transpIantationskirurg, gynekologisk kirurg, urologisk kirurg, tarmkirurg, hjärnkirurg, hjärtkirurg, bröstkirurg, ögonkirurg, bariatrisk kirurg (specialist på viktreducerande kirurgi, obesitaskirurgi); läkare med estetisk kirurgi som specialitet; specialist i rekonstruktiv kirurgi; käk- och ansikts- eIIer pIastikkirurg.

Kirurgi betecknar en metod inom medicinen där man botar eller lindrar sjukdomar genom att manuellt öppna kroppen. Kirurgiska ingrepp brukar kallas operation och kan ha som syfte att laga invärtes delar av kroppen, avlägsna sjuk vävnad eller att sätta in något, exempelvis en pacemaker.

En kirurg måste kunna kombinera sina medicinska kunskaper med mänsklig förståelse. Kirurgen tillbringar stor del av sin tid i operationssalen.

I arbetet ingår också administration. I patientens journal för läkaren in resultatet av undersökningar och behandlingar. Man skriver remisser om patienten måste skickas vidare till andra avdelningar och kliniker. Även sjukintyg och recept på mediciner ska skrivas ut. 

Som kirurg måste man vara beredd på obekväma arbetstider och övertid. Arbetar man på sjukhus har man också jour vissa tider.

Förmågor och personliga egenskaper som är nödvändiga för att kunna lyckas i yrkesrollen som kirurg är: att vara mycket ansvarstagande, snabbtänkt, lugn och noggrann; att kontrollera att arbetet är rätt utfört är väldigt viktigt för att minska antalet misstag vid operativa ingrepp.
Det är också mycket viktigt att snabbt kunna lösa problem med anpassning till situationen, syfte eller sammanhang och kunna på ett effektivt sätt sammarbeta med andra människor.

Utbildning

En kirurg är en speciaIistIäkare, dvs hen är i grunden läkare.  Därför behöver du först läsa Läkarprogrammet i 5.5 år på heltid på högskolenivå. För att därefter genomföra AT-tjänstgöring i minst 18 (ofta längre, t.ex 21 eller 24) månader och sedan är det 5-årig specialistutbildning. Det är på Specialistutbildningen som man specialiserar sig inom kirurgi.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.