Kirurg

Kirurg

Som kirurg arbetar du med de sjukdomar och problem som kan åtgärdas med operativa ingrepp. Kirurg är inte ett yrke i sig, utan du är specialiserad inom ett specifikt område. 

Kirurgiska ingrepp brukar kallas operation och kan ha som syfte att laga invärtes delar av kroppen, avlägsna sjuk vävnad eller att sätta in något, exempelvis en pacemaker. En kirurg måste kunna kombinera sina medicinska kunskaper med mänsklig förståelse.

Kirurgen tillbringar stor del av sin tid i operationssalen och behöver vara beredd på obekväma arbetstider, övertid och jour vissa perioder. 

I arbetet ingår också administration, exempelvis föra journal eller skriva remiss om patienten ska skickas vidare till någon annan avdelning eller klinik. Även sjukintyg och recept på mediciner ska skrivas ut. 

Utbildning

En kirurg är en specialistläkare, dvs man är i grunden läkare.  Du måste först läsa Läkarprogrammet, som från höstterminen 2021 är en 6-årig utbildning på heltid på högskolenivå och sedan genomgå specialistutbildningen på 5 eller 5,5 år. Det är på specialistutbildningen som du specialiserar dig inom kirurgi.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  666 Lediga jobb som kirurg

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.