På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bariatriker

Bariatriker

Bariatrik är en samling medicinska behandlingsmetoder som syftar till att behandla sjuklig fetma. Bariatriker är en läkare som specialiserar sig på att behandla pacienter som lider av stor övervikt eller sjuklig fetma.

Ibland måste man för att kunna gå ner i vikt genomgå en så kallad fetmaoperation. Gastric bypass, som utförs av bariatrisk kirurg, är den mest kända fetmaoperationen både i Sverige och internationellt. Gastric bypass används i 95 procent av alla fetmaoperationer och är ibland det enda bra alternativet för personer som behöver gå ner i vikt.

Utbildning

Eftersom bariatriker är i grunden läkare, krävs det utbildning från läkarprogrammet (i grunden). På gymnasiet rekommenderas i första hand Naturvetenskapspogrammets inriktning Naturvetenskap eller VO, vård- och omsorgsprogrammet och komplettera sedan för behörighet för att kunna komma in på läkarprogrammet på högskolenivå. Efterförljande utbildning till specialistläkare krävs, efter det att man tar ut läkarlegitimation.

Visste du att...?

Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män - 81 (uppgift från maj 2018). Prognosen säger att år 2060 ha medellivslängden stigit i över fem år.

Svenskarna väger idag (dec 2018) 7 kg mer per vuxen än på 1980-talet.
Källa: scb.se/hitta-statistik.

Högre risk för hjärtinfarkt under julhelgerna, läs artikeln från 13 dec 2018 på svt.se/nyheter/inrikes/hogre-risk-for-hjartinfarkt-under-julen

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.