Bariatriker

Bariatriker

Bariatrik är en samling medicinska behandlingsmetoder som syftar till att behandla sjuklig fetma. Bariatriker är en läkare som specialiserar sig på att behandla patienter som lider av stor övervikt eller sjuklig fetma.

För att kunna gå ner i vikt måste man ibland genomgå en så kallad fetmaoperation. Gastric bypass, som utförs av bariatrisk kirurg, är den mest kända fetmaoperationen både i Sverige och internationellt. Gastric bypass används i 95% av alla fetmaoperationer och är ibland det enda bra alternativet för personer som behöver gå ner i vikt.

Utbildning

Eftersom bariatriker är i grunden läkare, krävs det utbildning från läkarprogrammet.

På gymnasiet rekommenderas i första hand Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap eller Vård- och omsorgsprogrammet, vilket kräver kompletteringar för att nå behörighet till läkarprogrammet på högskolenivå.

Ytterligare utbildning till specialistläkare krävs.

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är från höstterminen 2021 sex år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Visste du att...?

... medellivslängden för kvinnor i Sverige är cirka 84 år och för män - 81 år. Prognoser säger att till år 2060 kommer medellivslängden stiga med mer än fem år.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

737 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.