På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bariatriker

Bariatriker

Bariatrik är en samling medicinska behandlingsmetoder som syftar till att behandla sjuklig fetma. Bariatriker är en läkare som specialiserar sig på att behandla patienter som lider av stor övervikt eller sjuklig fetma.

För att kunna gå ner i vikt måste man ibland genomgå en så kallad fetmaoperation. Gastric bypass, som utförs av bariatrisk kirurg, är den mest kända fetmaoperationen både i Sverige och internationellt. Gastric bypass används i 95% av alla fetmaoperationer och är ibland det enda bra alternativet för personer som behöver gå ner i vikt.

Utbildning

Eftersom bariatriker är i grunden läkare, krävs det utbildning från läkarprogrammet.

På gymnasiet rekommenderas i första hand Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap eller Vård- och omsorgsprogrammet, vilket kräver kompletteringar för att nå behörighet till läkarprogrammet på högskolenivå.

Ytterligare utbildning till specialistläkare krävs.

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen .

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Visste du att...?

... medellivslängden för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män 81 år. Prognosen säger att, 2060 har medellivslängden stigit med mer än fem år.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.