Diabetessjuksköterska
Spela filmen

Diabetessjuksköterska

Diabetessjuksköterska är specialistsjuksköterska som i grunden är sjuksköterska.

Som diabetessjuksköterska arbetar du med avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. I arbetet ingår även att leda och samordna vården samt hälsofrämjande insatser för patienter med diabetes.

Diabetes är en folksjukdom och risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med stigande ålder vilket leder till att fler personer lever med diabetes. Diabetes typ 2 orsakar ofta svåra komplikationer, bl a i form av njursjukdomar, försämrad cirkulation i benen, sår som inte läker och som i värsta fall leder till amputationer av tår och ben.

Typ 1-diabetes är en diabetsform som oftast drabbar barn och yngre vuxna, men kan förekomma i alla åldrar. Vanliga symptom är kraftig trötthet, onormal törst, viktnedgång och muntorrhet när sjukdomen upptäcks.

Utbildning

Som grundutbildad sjuksköterska kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska (60-75 högskolepoäng).

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet och kan även finnas på yrkeshögskolan.

Visste du att...? 

... en halv miljon svenskar lider av diabetes och varje dag avlider ca fem personer på grund av sjukdomar som har koppling till diabetes.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.