Diabetessjuksköterska är specialistsjuksköterska som i grunden är sjuksköterska.
Som diabetessjuksköterska arbetar du med avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. I arbetet ingår även att leda och samordna vården samt hälsofrämjande insatser för patienter med diabetes.
Diabetes är en folksjukdom och risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med stigande ålder vilket leder till att fler personer lever med diabetes. Diabetes typ 2 orsakar ofta svåra komplikationer, bl a i form av njursjukdomar, försämrad cirkulation i benen, sår som inte läker och som i värsta fall leder till amputationer av tår och ben.
Typ 1-diabetes är en diabetsform som oftast drabbar barn och yngre vuxna, men kan förekomma i alla åldrar. Vanliga symptom är kraftig trötthet, onormal törst, viktnedgång och muntorrhet när sjukdomen upptäcks.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Som grundutbildad sjuksköterska kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska (60-75 högskolepoäng).
En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet och kan även finnas på yrkeshögskolan.
Visste du att...?
... en halv miljon svenskar lider av diabetes och varje dag avlider ca fem personer på grund av sjukdomar som har koppling till diabetes.
Länktips
- sjuksköterskesnack - Podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- vårdfokus.se - Diabetes - inte bara två olika typer
- Diabetesförbundet
- kunskapsguiden.se - För dig som arbetar med hälsa, vård- och omsorg
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret