På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Röntgensjuksköterska

Röntgensjuksköterska

I Sverige tillhör Röntgensjuksköterska till de så kallade Legitimationsyrken.

Att arbeta som röntgensjuksköterska innebär att man jobbar med både människor och teknik. Undesökningar med tekniskt avancerad apparatur kombineras med omvårdnad av patienterna.

För att jobba som röntgensjuksköterska måste man ha kunskaper inom bland annat radiologi (läran om hur man kan avbilda människans inre), omvårdnad och medicin.

En röntgensjuksköterska utför självständigt undersökningar med bland annat konventionell röntgen, skiktröntgen, magnetkamera och ultraljud. I jobbet ingår också att assistera läkare vid vissa behandlingar, till exempel vid behandling av förträngningar i hjärtats blodkärl genom så kallad ballongvidgning. Man kan också välja att specialisera sig inom något område.

Utbildning

Röntgensjuksköterska i Sverige bIir man genom att Iäsa Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet. Det är ett annat program än Sjuksköterskeprogrammet. Man bIir inte röntgensjuksköterska genom att Iäsa sjuksköterskeprogrammet (och tvärtom också: man bIir inte sjuksköterska genom att ta examen från röntgensjuksköterskeprogrammet). SkiIInaden i programmens innehåll är ganska stor och det går inte snabbt och lätt att kompIettera från sjuksköterska till röntgensjuksköterska (eIIer tvärrom), därför måste man från början bestämma sig om man vill läsa till sjuksköterska eller till röntgensjuksköterska. 

Visste du att...?
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping utbildar man radiografer: det är röntgensjuksköterskorna som går en vidareutbildning för att kunna ta över den delen av läkarnas jobb där man måste tyda vad röntgenbilderna visar. Tanken är att radiografer ska kunna avlasta läkare med granskandet av vissa röntgenundersökningar. Källa: regionostergotland.se

Länktips
Yrkespresentation - Sjuksköterska

riksdagen.se/sv/dokument-lagar - Patientsakerhetslag (2010:659)
stralsakerhetsmyndigheten.se - Swedish Radiation Safety Authority arbetar pådrivande & förebyggande för att skydda människor & miljö från oönskade effekter av strålning
sjukskoterskesnack.libsyn.com - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
rontgenbloggen.se
socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/vemfarjobbaivarden

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.