På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Röntgensjuksköterska Spela filmen

Röntgensjuksköterska

I Sverige hör Röntgensjuksköterska till de så kallade Legitimationsyrken.

Att arbeta som röntgensjuksköterska innebär att man jobbar med både människor och teknik. Undesökningar med tekniskt avancerad apparatur kombineras med omvårdnad av patienterna.

Hur går det till?
Under röntgenundersökningar producerar röntgenapparater röntgenstrålar som får passera de delar av kroppen som ska undersökas. Den delen av kroppen som ska röntgenundersökas måste vara helt stilla under tiden som bilden tas. Bildtagningen tar bara någon sekund och känns inte (det gör inte ont).
Vid röntgenundersökningar står röntgenpersonalen oftast i ett annat rum (för att inte bli utsatt för strålning vid upprepade tillfällen). Precis innan röntgenbilden tas, hör man ett surrande ljud från röntgenapparaten. Om personal måste vara kvar i undersökningsrummet under röntgenbildtagningen, får de ta på sig blyförkläden som skydd mot strålningen.

Kunskaper som röntgensjuksköterska måste ha
För att jobba som röntgensjuksköterska måste man ha kunskaper inom bland annat radiologi (läran om hur man kan avbilda människans inre), omvårdnad och medicin.

Arbetsuppgifter
En röntgensjuksköterska utför självständigt undersökningar med bland annat konventionell röntgen, skiktröntgen, magnetkamera och ultraljud. I jobbet ingår också att assistera läkare vid vissa behandlingar, till exempel vid behandling av förträngningar i hjärtats blodkärl genom så kallad ballongvidgning. Man kan också välja att specialisera sig inom något område.

Yrkesporträtt
Se en kort (1 min 42 sek) film om Elvira S.Z., som jobbar inom Region Skåne.

Djurröntgen
Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen), om hen skaffar sig en kompletterande utbildning (kurs i D9).

Utbildning

Röntgensjuksköterska i Sverige bIir man genom att Iäsa Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet. Det är ett annat program än Sjuksköterskeprogrammet. Man bIir inte röntgensjuksköterska genom att Iäsa sjuksköterskeprogrammet (och tvärtom också: man bIir inte sjuksköterska genom att ta examen från röntgensjuksköterskeprogrammet). SkiIInaden i programmens innehåll är ganska stor och det går inte snabbt och lätt att kompIettera från sjuksköterska till röntgensjuksköterska (eIIer tvärrom), därför måste man från början bestämma sig om man vill läsa till sjuksköterska eller till röntgensjuksköterska. 

Vårdförbundet
Ett yrkesförbund som organiserar legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor samt studenter inom respektive utbildningsom. Vårdförbundet tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Visste du att...?
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping utbildar man radiografer: det är röntgensjuksköterskorna som går en vidareutbildning för att kunna ta över den delen av läkarnas jobb där man måste tyda vad röntgenbilderna visar. Tanken är att radiografer ska kunna avlasta läkare med granskandet av vissa röntgenundersökningar. Källa: regionostergotland.se

Länktips

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.