Röntgensjuksköterska är ett legitimationsyrke. Att arbeta som röntgensjuksköterska innebär att du jobbar med både människor och teknik. Undersökningar med tekniskt avancerad utrustning kombineras med omvårdnad av patienterna.
Under röntgenundersökningar produceras röntgenstrålar som passerar de delar av kroppen som ska undersökas. Vid röntgenundersökningar står röntgenpersonalen oftast i ett annat rum för att inte bli utsatt för strålning vid upprepade tillfällen. Om personal måste vara kvar i undersökningsrummet under bildtagningen, får de ta på sig blyförkläden som skydd mot strålningen.
En röntgensjuksköterska utför självständigt undersökningar som till exempel magnetkamera och CT-scanning. I jobbet ingår också att assistera läkare vid vissa behandlingar, till exempel vid behandling av förträngningar i hjärtats blodkärl genom så kallad ballongvidgning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Genom att läsa Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet blir du utbildad röntgensjuksköterska. Det är ett annat program än sjuksköterskeprogrammet då skillnaden mellan programmen är ganska stor. Det är alltså viktigt att tänka igenom om du vill utbilda dig till sjuksköterska eller till röntgensjuksköterska.
Programmet finns på flera lärosäten.
Som röntgensjuksköterska kan även arbeta med ultraljudsundersökningar om du väljer att vidareutbilda dig. Du kan också arbeta inom djurvård med röntgen, om du skaffar dig en kompletterande utbildning (kurs i D9).
Yrkesfilm
Möt Elvira, som arbetar som Röntgensjuksköterska
Länktips
- Strålsäkerhetsmyndigheten
- Sjuksköterskesnack - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- Vårdförbundet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret