Sonograf

Sonograf

Sonografen arbetar med ultraljudsavbildning, vilket är en medicinsk diagnostisk metod som bygger på att ultraljud reflekteras i olika vävnader på olika sätt och verkar i kombination med signalbehandling. Sonografi gör det möjligt att mäta bland annat blodflöden utan behov av att använda radioaktivitet eller kontrastmedel.

Sonografi är en relativt snabbt, enkelt och smärtfritt metod att mäta storlekar på olika organ, leta efter patologiska strukturer såsom blodproppar, tumörer, cystor samt bedöma storlekar och rörlighet på exempelvis hjärtats olika delar, mäta flödeshastigheten i blodkärl samt diagnostisera bihåleinflammation.

Utbildning

Det finns olika vägar att gå för att bli sonograf:

Arbetsplats

Ultraljudsundersökningar utförs på olika vårdinrättningar, ofta på barnmorskemottagningar, på akutavdelningar på sjukhus eller på röntgenavdelningar. 

Visste du att...?

... om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad, så skulle längden på den raden bli ca 185 000 km (eller 18 500 mil).

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.