På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sonograf

Sonograf

Sonografi (eller ultraljudsavbildning) är en medicinsk diagnostisk metod som bygger på att ultraljud reflekteras i olika vävnader på olika sätt och verkar i kombination med signalbehandling, som gör det möjligt att avbilda strukturer inne i kroppen; sonografi gör det också möjligt att mäta bland annat blodflöden utan behov av att använda radioaktivitet eller kontrastmedel.

Sonografi gör det möjligt att relativt snabbt, enkelt och smärtfritt mäta storlekar på olika organ, leta efter patologiska strukturer såsom blodproppar, tumörer, cystor samt bedöma storlekar och rörlighet på exempelvis hjärtats olika delar, mäta flödeshastigheten i blodkärl samt diagnostisera bihåleinflammation.

Yrkestitel Sonograf används inte i Sverige (uppgift från mars 2018), utan förekommer i andra länder som ex. USA, Storbritannien, Kanada, Australien. I vissa länder kan utbildning till Sonograf vara en "egen utbildning", som man "från början" söker till (och inte en påbyggnadsutbildning för röntgensjuksköterskor, som det är i Sverige idag - uppgift från mars 2018).

I Sverige görs ultraljudundersökningar på olika vårdinrättningar, ofta på barnmorskemottagningar, på akutavdelningar på sjukhus eller på röntgenavdelningar och mestadels handlar dessa undersökningar om bukundersökningar.
De som utför ultraljudsundersökningar är läkare eller vidareutbildade röntgensjuksköterskor och ibland också BMA som har utbildning mot klinisk fysiologi. Ultraljudsundersökningar av foster (på gravida kvinnor) kan utföras av barnmorskor (i barnmorskeutbildningen ingår det en "avsnitt" om att utföra ultraljudundersökningar av foster).

Utbildning

Det finns olika vägar att gå:
1. läkarprogrammet och vidareutbilda sig till radiolog
2. sjuksköterskeprogrammet och vidareutbilda sig till barnmorska; då kommer man troligtvis endast utföra ultraljudundersökningar av foster
3. utbilda sig till biomedicinsk analytiker med utbildning inriktad på klinisk fysiologi
4. röntgensjuksköterskeprogrammet och söka anställning samt senare försöka komma in på en distans-uppdragsutbildning* för medicinsk personal som ska jobba med ultraljud som ex. kan heta Vidareutbildning medicinskt ultraljud. Det är arbetsgivare som "placerar" redan anställda röntgensjuksköterskor på en sådan uppdragsutbildning; utbildningen finns idag (uppgift från mars 2018) endast på KI, Karolinska Institutet i Stockholm; den är på 60 högskolepoäng, som motsvarar ett års studier på heltid, men ges på deltid under ca 3 terminer. Man arbetar som röntgensjuksköterska samtidigt som man läser denna uppdragsutbildning för att bli en sort "sonograf", fast arbets-/yrkestiteln används inte alltid, men det finns exempel på att den används på några ställen i Sverige, ex. vid Region Jämtland Härjedalen (uppgift från november 2018).
Som anställd Sonograf har man Befattningsbeskrivning på 3 nivåer: bas, medel och avancerad. Fler arbetsuppgifter och ansvarsområden läggs på vid uppflyttning till varje nästa nivå.
______________________
* Uppdragsutbildningar ges på beställning av arbetsgivare.

Lön
Ingångslönen kan ligga på 40.000 kr/månad. Lön på medelnivå - på 45.000 kr/mån och på avancerad nivå - på 50.000 kr/månad (uppgift från november 2018).

Visste du att...?
Om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad skulle längd på den "raden" uppge till ca 185 500 km (eller 18 500 mil).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.